İkinci el otomobil piyasası, son aylarda yaşanan ekonomik kriz, döviz kuru dalgalanmaları, faiz oranları ve vergi yükü gibi faktörler nedeniyle durgun bir dönem geçiriyor. Sıfır araçlarda yaşanan tedarik sıkıntısı ve çip krizi de ikinci el araçlara olan talebi artırarak fiyatları yükseltti. Ancak son zamanlarda hem fiyatların tavan yapması hem de kredi şartlarının zorlaşması nedeniyle ikinci el otomobil piyasasında satışlar durma noktasına geldi. Peki ikinci el otomobil piyasasında ne zaman hareketlilik başlayacak? Fiyatlar düşecek mi? İşte ikinci el otomobil piyasası hakkında bilmeniz gerekenler…
İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar, son bir yılda ciddi bir artış gösterdi. Sıfır araçlarda yaşanan tedarik sıkıntısı ve çip krizi nedeniyle ikinci el araçlara olan talep arttı. Ayrıca döviz kuru dalgalanmaları, maliyetlerdeki artış, vergi yükü gibi faktörler de fiyatları yukarı çekti. Bazı modellerde ikinci el fiyatlarının sıfır fiyatlarını geçtiği görüldü.
Ancak son zamanlarda hem fiyatların tavan yapması hem de kredi şartlarının zorlaşması nedeniyle ikinci el otomobil piyasasında satışlar durma noktasına geldi. Bundan dolayı satıcılar fiyatları yüzde 10-30 oranında aşağı çekmeye başladı. İlan sitelerinde ikinci el otomobil fiyatlarına bakıldığında sıfır fiyatından düşük olduğu gözlemlenmeye başladı.
İkinci el otomobil piyasasında talep, son aylarda düşüşe geçti. Hem fiyatların yüksek olması hem de taşıt kredisi faizinin yüzde 2’lere yaklaşması ve vadenin de kısa tutulmasından kaynaklı olarak ikinci el piyasasında yaprak kımıldamıyor. BDDK’nın açıklamasına göre; Nihai fatura/ kasko değeri 120.000 TL (dahil) ve altında olan taşıtlarda değerin azami %70’ine kadar, nihai fatura/ kasko değeri 120.001 TL ile 300.000 TL (dahil) arasında olan taşıtlarda değerin azami %50’sine kadar, nihai fatura/ kasko değeri 300.001 TL ile 750.000 TL (dahil) arasında olan taşıtlarda değerin azami %30’una kadar, nihai fatura/ kasko değeri 750.001 TL ile 1.500.000 TL (dahil) arasında olan taşıtlarda değerin %20’sine kadar kredi kullandırımı yapılabiliyor. Kasko değeri 120.000 TL (dahil) ve altında olan taşıtlarda kredi vadesi 48 ayı, 120.001-300.000 TL (dahil) arasında olan taşıtlarda kredi vadesi 36 ayı, 300.001-750.000 TL (dahil) arasında olan taşıtlarda kredi vadesi 24 ayı, 750.000 TL üzerinde olan taşıtlarda ise kredinin vadesi 12 ayı geçemiyor. Bu durum da örnek olarak 100 bin lira kredi 48 ay vade ile çekildiğinde ortalama olarak aylık ödemesi 3700 lira ve toplam geri ödemesi de 176 bin liraya çıkıyor. İkinci elde de otomobil fiyatları yüksek modelli araçlarda 300 bin liranın altında seyretmiyor.
İkinci el otomobil piyasasında ne zaman hareketlilik başlayacağı konusunda kesin bir tarih vermek zor. Ancak bazı faktörlerin piyasayı canlandırabileceği düşünülüyor. Bunlar arasında sıfır araç üretimindeki normalleşme, çip krizinin çözülmesi, döviz kurunun istikrar kazanması, faiz oranlarının düşmesi, vergi indirimleri ve teşvikler sayılabilir. Ayrıca mevsimsel etkenler de piyasayı etkileyebilir. Genellikle bahar ve yaz aylarında otomobil piyasası daha hareketli olurken, sonbahar ve kış aylarında durgunlaşır.
Uzmanlar, imkanı olanların imkanları dahilindeki aracı gecikmeden almasının menfaatine olacağını söylüyor. Çünkü fiyatların daha da düşmesinin pek olası olmadığını, aksine yükselmesinin beklendiğini belirtiyorlar. Galericiler ise BDDK’dan taşıt kredilerine yönelik güncelleme talep ettiklerini söylüyor. (Saim Tunçman)