İkinci adam İnönü, unutulmadı

828

 Osmanlı döneminde albay, Cumhuriyet döneminde orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı olan Mustafa İsmet İnönü, cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye`nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, İstiklal Madalyası sahibi asker ve siyasetçi görevlerinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanlık görevini Mustafa Kemal Atatürk`ün vefatından 1 gün sonra 11 Kasım 1938`de alan İnönü, 22 Mayıs 1950 tarihine kadar Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmüştü. CHP Kurultayı tarafından kendisine ‘Millî Şef’ unvanı verilen İnönü, Kurtuluş Savaşı`na katılmış ve Lozan Antlaşması`nı imzalamış, birçok defa başbakanlık görevini üstlenmişti. 1925-1937 yılları arasında da 12 yıllık kesintisiz başbakanlık süresi olmakla birlikte, toplam 17 yıl 11 ay ile Türkiye`de cumhuriyet tarihinin en uzun süreli başbakanlık yapmış kişisi olmuştu. 24 Eylül 1884 tarihinde İzmir’de doğan İnönü, 25 Aralık 1973 tarihinde hayata gözlerini yumdu. İnönü’nün ölümünün 46’ncı yıldönümü kapsamında Çanakkale İl Başkanlığı tarafından, İnönü’nün Anıtı’na çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreteri ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, CHP YDK Üyesi Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ve partililer katıldı. İsmet İnönü’nün anma programında konuşma yapan İl Başkanı Güneşhan; “‘Bir memlekette namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur’ sözüyle bugünlerde de tüm yurtseverler için yol göstericiliğini sürdürmektedir. İsmet İnönü dünya siyasetinde Türkiye Cumhuriyeti’nin onurunu ve bağımsız duruşunu korumak için çalışmıştır. Ülkemizi İkinci Dünya Savaşı’nın büyük yıkıntılarından koruyan İsmet İnönü, ‘Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye orada yerini alır’ diyerek çok net bir tavrın sahibi olmuştur” ifadelerini kullandı. 

 
“İnönü, tarihi görevler üstlenmiş büyük bir liderdir”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “Büyük Atatürk’ün yakın silah ve dava arkadaşı; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanımız, Partimizin ikinci Genel Başkanı, büyük devlet ve siyaset adamı, Lozan kahramanı ve Kurtuluş savaşımızın Garp Cephesi komutanı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 46. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz. İsmet İnönü; Ulusal Kurtuluş savaşında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu yolunda her zaman büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte mücadele vermiş, eşsiz bir diplomat, bir dava ve inanç adamı olarak tarihi görevler üstlenmiş büyük bir liderdir. İsmet İnönü özellikle Mudanya ve Lozan antlaşmalarının imzalanmasındaki diplomatik başarısıyla Türkiye Cumhuriyet’inin bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesinde yerini almasını sağlamıştır. İsmet İnönü daima toplumumuza, demokrasimize, bağımsızlık ve hürriyet anlayışımıza katkı sunmuş, geliştirmiştir. Kurtarıcımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayali olan; sağlığında tüm çabalarına rağmen hayata geçiremediği, çok partili siyasi yaşama geçişi; kansız, kavgasız ve barış ortamı içerisinde gerçekleştirmiş olup, bir anlamda çok partili döneme geçişin mimarı olmuştur” dedi. 
 
“İnönü, Türkiye Cumhuriyeti’nin onurunu ve bağımsız duruşunu korumak için çalışmıştır”
CHP İl Başkanı Güneşhan; “14 Mayıs 1950’de yapılan çok partili genel seçimlerin sonucunda iktidarın el değiştirmesini, ‘En büyük yenilgim en büyük başarımdır. Sukunetle ve Sulh yoluyla iktidarı devir ediyorum bundan daha büyük mutluluk var mı?’ sözü ile açıklamıştır. ‘Bir memlekette namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur’ sözüyle bugünlerde de tüm yurtseverler için yol göstericiliğini sürdürmektedir. İsmet İnönü dünya siyasetinde Türkiye Cumhuriyeti’nin onurunu ve bağımsız duruşunu korumak için çalışmıştır. Ülkemizi ikinci Dünya Savaşı’nın büyük yıkıntılarından koruyan İsmet İnönü, ‘Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye orada yerini alır’ diyerek çok net bir tavrın sahibi olmuştur. Çağdaş ve laik Cumhuriyetle hesaplaşmasını İsmet İnönü üzerinden yürütmekte olanlar şunu bilmelidirler ki İsmet İnönü büyük devlet ve siyaset adamı olarak Türk halkının gönlündeki yere çoktan yerleşmiştir. Onu oradan söküp atmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle; Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında, ardından laik ve demokratik, çağdaş Cumhuriyetimizin kurulmasında gelişip güçlenmesinde önemli rol oynayan, seçkin devlet ve siyaset adamı, İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 46. yıldönümünde bir kez daha rahmet, saygı ve şükranla anıyorum” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş