İHD’den genel af çağrısı

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, E Tipi kapalı cezaevinde incelemelerde bulunmak için başvuruda bulundu. Kapasitesinin üzerinde tutuklu bulunan cezaevlerinin boşaltılması için ilk akla gelenin genel af olduğu ifade edildi.

628
Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevinin durumunun ortaya çıkmasının ardından İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi üyeleri Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal ile görüştü. Görüşmede cezaevine ziyaret yapılması için müracaatta bulunulduğu öğrenildi.
 
“Toplumsal ihtiyaç”
Ziyaretle ilgili bilgiler veren İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Pişkin; “Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal ile görüştük. Cezaevinin durumunu da konuştuk. Cezaevini görmek istediğimizi ilettik. Cezaevinde incelemelerde bulunmak için yazılı dilekçeyi verdik. Bakanlıktan iznin çıkması için bekleyeceğiz. İznin çıkması gerekiyor” dedi. Pişkin şunları söyledi; “Çünkü bu bir toplumsal ihtiyaç. Sadece cezaevlerinin değil, emniyet müdürlükleri , jandarma karakollarında olan nezarethanelerin de sivil gözetime açılması gerekiyor. Yasal düzenleme ile bu açılmış gibi görünüyor. Fakat kamuoyu bilgisinden uzak, kamuoyu göremiyor. İnsan Hakları Derneğinin bu konuda müdahil olması biraz daha görünür kılar. Eğer İnsan Hakları derneğine açılırsa biraz daha toplumsal yararı olur diye düşünüyorum.”
 
“Af beklentisi var”
Cezaevinin kapasitenin üzerinde olmasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Pişkin; “İnsan hakları açısından kapasitesinin üzerinde bir cezaevinin kullanılması orada bulunanlara büyük haksızlık. Bunun çözüm yolunun da yeni bir cezaevi yapmak değil, cezaevine giden yolun, sürecin gözden geçirilmesi diye düşünüyorum. Hukuki düzenlemelerle uzun tutukluluk sürelerine ilişkin önemli değişiklikler yapılması gerekiyor” dedi. Hayrettin Pişkin, Yeni cezaevi yapmaktan ziyade ilk akla gelenin genel af olduğunu ifade ederek; “ Tabi bunun detayların hem hukukçular hem insan hakları savunucuları tarafında tartışılması gerekiyor” dedi.
Paylaş