havadurum

İhale kararı alındı

Usulsuzlüğü ‘Sayıştay raporu’ ortaya çıkardı

1209
İl Özel İdaresi`ne verilen Sayıştay Raporu, GESTAŞ`taki bir usulsüzlüğü ortaya çıkardı. İhalesi yapılması gereken TDİ`den alınan menkul ve gayri menkuller ile ilgili ihale yapılmasını istediği öğrenildi. İl Özel İdaresi ve Sayıştay arasındaki yazışmalarda, kamu zararının söz konusu olmadığı ancak, usulsüz kullanım oluştuğu öğrenildi. Bu durum, kentin en önemli değerlerinden biri haline gelen GESTAŞ`ın hanesine bir `eksi` olarak yazıldı.
 
İl Genel Meclisi`nin 95 Nolu Kararı`nda “2014 yılında İl Özel İdaresine verilen Sayıştay Raporu doğrultusunda İl Genel Meclisinin 09.06.2006 gün ve 58 nolu kararının iptal edilerek; İl Özel İdaresinin Özelleştirme Yüksek Kurulunun kararına istinaden TDİ’den devraldığı menkul ve gayrimenkuller, gemiler ve devralınan gemilerce seyrüsefer hizmeti verilmekte olan Çanakkale-Eceabat, Lapseki-Gelibolu, Çanakkale-Gökçeada, Kapatepe-Gökçeada, Yükyeri-Bozcaada hatlarının her türlü kullanım ve işletme hakkının 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale yöntemiyle kiraya verilmesi için İl Encümenine yetki verilmesine karar verildi” denildi.
 
Çanakkale İl Özel İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre; Sayıştay ile İl Özel İdaresi arasında yapılan yazışmaların ardından böylesi bir kararın alındığı öğrenildi. Söz konusu hatların ihalesiz olmasının kamu zararı doğurduğu yönünde bir intiba oluştuğu, ancak GESTAŞ kazancının tamamının Özel İdare`ye ait olması nedeni ile bir kamu zararının söz konusu olmadığı ifade edildi. Ancak, 2006 yılından bu yana yapılması gerekli ihale yapılmadığı için Çanakkale-Eceabat, Lapseki-Gelibolu, Çanakkale-Gökçeada, Kapatepe-Gökçeada, Yükyeri-Bozcaada hatlarının her türlü kullanım ve işletme hakkının usulsüz kullanımı söz konusu olduğu öğrenildi. Bu usulsüzlüğün önüne geçmek için ise, ihale yapılmasına karar verildi.
Paylaş