İddialar dikkatleri altıncı firmalara çevirdi

Kızılelma köyü yakınlarında çıkan ve kontrol altına alınan yangın için gündeme gelen iddialar dikkatleri altıncı firmalara çevirdi. Çan Kızılelma Köyü yakınlarında çıkan yangının bölgedeki maden şirketine alan yaratılması için çıkarıldığı iddia edildi. Bu iddia kamuoyunda şok etkisi yaratırken, Çanakkale Orman İşletme Müdürü Rıfat Günen, Kızılelma Köyü ile ilgili çıkan yangın üzerine yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

638
Bölgede işletmeye geçme hazırlığında olan bir maden şirketinin işletme yerindeki ağaçların kesilmesi konusunda köylüler ile uyuşmazlık yaşadığı bilinen bir gerçek idi. Bu çelişkiye bağlı olarak, çıkan yangının işletme yeri ile aynı yer olması ve nedeninin belirlenememesi, gündeme gelen iddialar konusunda kafalarda yeni soru işaretlerine yol açtı.
 
“Çevreciler olarak kaygılıyız”
Bu konuya ilişkin Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “İddialarla ilgili aynı kaygıyı bizde taşıyoruz. İşletme yerindeki ağaçları köylülere kestiremeyenler böyle bir girişim içerisinde bulunmuş olabilirler. Yetkili makamların yangınla ilgili olarak ‘Sebebi belirlenememiştir’ açıklaması kaygılarımızı daha çok artırıyor. Bu iddiaların açıklığa kavuşturulması için yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.
 
Çan Kızılelma Köyü yakınlarında çıkan yangının bölgedeki maden şirketine alan yaratılması için çıkarıldığı iddia edildi. Bu iddia kamuoyunda şok etkisi yaratırken, bölgede işletmeye geçme hazırlığında olan bir maden şirketinin işletme yerindeki ağaçların kesilmesi konusunda köylüler ile uyuşmazlık yaşadığı bilinen bir gerçek idi. Bu çelişkiye bağlı olarak, çıkan yangının işletme yeri ile aynı yer olması ve nedeninin belirlenememesi ,gündeme gelen iddialar konusunda kafalarda yeni soru işaretlerine yol açtı.
 
“Çevreciler olarak kaygılıyız”
Bu konuya ilişkin Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “İddialarla ilgili aynı kaygıyı bizde taşıyoruz. İşletme yerindeki ağaçları köylülere kestiremeyenler böyle bir girişim içerisinde bulunmuş olabilirler. Yetkili makamların yangınla ilgili olarak “sebebi belirlenememiştir “açıklaması kaygılarımızı daha çok artırıyor. Bu iddiaların açıklığa kavuşturulması için yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi. Bölgede çıkan yangın ile birlikte ağaçların yok olduğunu kaydeden Nalbant; “ Bu bölgede ÇED raporunu alarak üretime geçmeye hazırlanan bir altıncı şirket var. Bizde bu konuda dava açmaya hazırlanıyoruz. Çamyurt işletmesinin bulunduğu alanda yangın çıktı. Bu alandaki ağaçların kesilmemesi için uğraşlarımız vardı. Ağaç kesiminin durdurulması için talepte bulunulmuştu. Köylüler ağaçları kestirmemek için direniyorlardı. Ama bir taraftan yangın çıkıyor ve ağaçların hepsi yanıyor. Bu bölgenin ÇED’ini alan madenciler burada işletmeye başlamak istiyor. Ancak köylüler ağaçların kesilmemesi için direniyorlar. Ama yangın çıkınca ağaçların hepsi kesilmiş oldu. Yani alanın tamamı belki de madencilerin istediği gibi yandı. Artık burada başka konular aklımıza gelmeye başladı” diye konuştu.
 
“İddialar asılsızdır”
Çanakkale Orman İşletme Müdürü Rıfat Günen, Kızılelma Köyü ile ilgili çıkan yangın üzerine yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Bir maden şirketinin ruhsat alması ile birlikte kanun gereği, maden sahasındaki çalışmayı durdurmaya hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Günen; “23 yıllık meslek tecrübem var. Bana göre bu iddia hiçbir şekilde mümkün olmayan bir iddia. Çünkü, maden kanunu o kadar güçlü bir kanun ki, hiçbir kanunu dinlemiyor. Yani, biz orman teşkilatı olarak maden dairesinden gelen bütün izinleri vermek ile mükellefiz. Ruhsat ve izin aldıkları takdirde, o sahaları da boşaltıp onlara teslim etmek ile mükellefiz. İzin vermeme gibi bir hakkımız da yok. Eğer orada işletme ruhsatı almışlarsa, kanun gereği burada olan çalışmayı durdurmaya hiç kimsenin gücü yetmez” dedi.
 
Yangın kontrol altında
Öte yandan Çan ilçesindeki orman yangının büyük oranda kontrol altına alındığı bildirildi. Kızılelma köyü yakınlarındaki orman sahasında belirlenemeyen nedenle çıkan ve yaklaşık 2 hektarlık alanda etkili olan yangın, ekiplerin yoğun çalışmasıyla büyük oranda kontrol altına alındı. Yangına 3 helikopter ile Türk Hava Kurumu`na (THK) ait 4 uçağın müdahale ettiğini ifade eden yetkililer, karadan da soğutma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Paylaş