İçtiğimiz sulara dikkat!

İçme sularını güneş altında bekleterek piyasaya süren firmalar halk sağlığını tehlikeye atıyor. Pet şişe ve damacanaların aşırı sıcak altında muhafaza edilmesi tepkilere yol açtı. Satışa sunulan suların uygun olmayan koşullarda, güneşin altında bekletilmesi bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Güneşin altında kaynama derecesine gelen pet şişe ve damacanadaki suların bozulduğunu belirten uzmanlar, kanserojen maddenin suya geçme riskinin arttığını ifade ediyorlar.

762
“Çanakkale de uygunsuz numune yok”
Suların muhafaza edildiği fiziki durumla ilgili bir şikayet olduğu takdirde hemen denetim yapıldığını ifade eden Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük; “Çanakkale’ye dışarıdan gelenler ise kendi üretildiği illerde denetleniyor ve paketleniyor. Açıkta, güneşe maruz kalacak şekilde bekletildiği şeklinde bir şikayet olduğu anda denetleme yapılıyor ve ceza uygulanabiliyor” dedi.
 
Sıcakların artmasıyla birlikte içme suyu satışları da artış gösterdi. Pet şişelerde ve damacanalarla satışa sunulan suların uygun olmayan koşullarda, güneşin altında bekletilmesi bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Serin, üstü kapalı ve her iki tarafından da hava alacak depolarda bekletilmesi gereken içme sularının olumsuz koşullarda muhafaza edilmesi denetim sorununu gözler önüne seriyor. Güneşin altında kaynama derecesine gelen pet şişe ve damacanadaki suların bozulduğunu belirten uzmanlar, kanserojen maddenin suya geçme riskinin arttığını ifade ediyorlar.
 
 
“Çanakkale de uygunsuz numune yok”
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük; suların muhafaza edildiği fiziki durumla ilgili bir şikayet olduğu takdirde hemen denetim yapıldığını ifade ederek; “Numune değeri olumsuz çıkarsa cezai işlem yapılıyor. Ambalajlar yönetmeliği gereği ilk sorumluluk çevre sağlık il müdürlüğüne ait, numunede herhangi bir olumsuzluk olursa ceza-i müeyyide olabilmesi için gıda tarım müdürlüğüne yönlendiriliyor” dedi.
 
Çanakkale de yerel olarak üretimi yapılan Kazdağı ve Kızılcık sularının paketlendiği andan itibaren denetiminin yapıldığını bildiren Kütük; “Çanakkale’ye dışarıdan gelenler ise kendi üretildiği illerde denetleniyor ve paketleniyor. Açıkta, güneşe maruz kalacak şekilde bekletildiği şeklinde bir şikayet olduğu anda denetleme yapılıyor ve ceza uygulanabiliyor” dedi.
 
“Denetimler artmalı”
SE-RA Gıda şirket ortağı ve yöneticisi Zafer Çayıriçi de denetimlerin artması gerektiğini ifade etti. Suların depolanması sırasında kesinlikle güneş almaması gerektiğini bildiren Çayıriçi; “Biz üstümüze düşeni yapıyoruz. Sular güneş gören yerde depolanmamalı. En az iki yerden karşılıklı hava almalı. Düzenli temizliği yapılıyor olmalı. Güneş görmemeli. Açık alanda depolanmamalı. Koku verici maddelerle aynı yerde olmamalı” dedi. 4 yıl önce il sağlık müdürlüğünde firmalarla toplantı yapıldığını ve denetimlerin yapılacağının ifade edildiği kaydeden Çayıriçi, sürecin yetkililer tarafından devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.
Paylaş