havadurum

Hükümet henüz bir adım atmadı!..

647

 Küçükkuyu’yu etkisi altına alan ve Mıhlı Çayının taşmasıyla çok sayıda ev ve iş yerinin sular altında kalmasına neden olan sağanak yağışın yarattığı sel felaketinin yaraları sarılmaya bekliyor. 10’ünü geçen sel felaketinin ardından, selden olumsuz etkilenen bazı konut sahiplerine yardımların yapıldığı öğrenilen sel felaketi ile ilgili, zararları büyük miktarları  bulan esnaf noktasında halen atılmış bir adım yok. üzerinden yaklaşık iki hafta geçen sel felaketi ile ilgili CHP Çanakkale Milletvekilleri Avukat Muharrem Erkek ve Bülent Öz, CHP İl Başkanı Nejat Önder ve Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan’dan oluşan bir heyet, belde esnafını ziyaret etti, “geçmiş olsun” dileğinde bulundu. Sel felaketinin yarattığı mağduriyeti yerinde gözlemleyen CHP’li vekiller, AKP hükümetine daha önce yaptıkları ‘afet bölgesi’ çağrısını yineledi. CHP Çanakkale Milletvekilleri Avukat Muharrem Erkek ile Bülent Öz,  Gazetemiz Çanakkale OLAY’a özel açıklamada bulunarak, ziyaretlerini değerlendirerek, Küçükkuyu izlenimlerini aktardılar. CHP’li vekil Avukat Muharrem Erkek, Küçükkuyu ziyarete ile ilgili olarak; “Küçükkuyu beldemizi, milletvekili arkadaşım sayın Bülent Öz ile birlikte ziyaret ettik. Burada belde örgütümüzde partililerimiz ile bir toplantı yaptık. Referandum sürecini değerlendirdik, bu anayasa değişikliğinin neler getirdiği noktasında bilgilendirmede bulunduk. Oradan da Küçükkuyu Belediyemizi ziyaret ederek, yaşanan doğal afet ile ilgili geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Ardından da selden etkilenen yurttaşlarımıza, esnafımıza da ziyaretlerde bulunarak ‘geçmiş olsun’ dedik. Onların bu süreçte yanlarında olacağız ve zararları karşılanana kadar da bu sürecin takipçisi olacağız. Tabi Küçükkuyu’da belediye başkanımız, belediye meclis üyeleri ve belediye personelimizi de kutladık. Bu süreçte onlar da çok büyük gayret sarf ettiler, selden etkilenen Küçükkuyu halkının, esnafının yanında oldular” dedi. 

 
“Hükümetin somut bir adımı hala yok” 
CHP’li Erkek, ayrıca, “Tüm iş yerlerinde, konutlarda tespitler yapılmış. Biz de bir önerge vermiştik, afet bölgesi ilan edilmesi ile ilgili. Çünkü bu zararların tanzimi gerekiyor. Burada çok ciddi bir zarar oluştuğu görülüyor ve biliniyor. Ancak hükümet kanadından bu süreçle ilgili afet bölgesi ilan edilmesi noktasında bir adım gelmedi halen. Ancak afet bölgesi ilan edilmesi için biz CHP olarak bastırıyoruz. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a da bu konuda önergemizi sunduk. İktidar milletvekillerinden de olumlu açıklamalar geldi, ama halen bir somut adım atılmadı. Orada esnafımıza geçmiş olsun dedik, onlar da çok mutlu oldular. Köprüyü inceledik, orada tabi karayollarının da zamanında ciddi hataları olmuş. Ama bunlar tabi ki sonra konuşulacak şeyler, öncelikle zarar gören yurttaşlarımızın ve esnafımızın zararlarının tanzimi önemli. CHP Milletvekili arkadaşım Bülent Öz ile birlikte Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a bu noktada bir mektup yazarak imzaladık. Küçükkuyu’nun ‘Afet bölgesi’ ilan edileceği söyledi, ama daha bir karar yok bildiğim kadarıyla. Şuanda kaymakamlık, bin-2 bin 500 liralık bir yardım yapıyor ama, bu rakamlar zararları tanzim etmez. Onlar da tabi iyi niyetli olarak, imkanları ölçüsünde destekte bulunuyorlar. Ama ciddi zarara uğrayan iş yerleri var, bu zararların tanzimi önemli. Biz bu noktada konuyu yakından takip ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 
 
Partililer ile anayasayı konuştular
CHP’li Vekil Bülent Öz ise, Küçükkuyu’de önce belde örgütünü ziyaret ettiklerini dile getirerek, “Küçükkuyu’da yaşanan sel felaketinden sonra, anayasa görüşmeleri sebebiyle geçmiş olsun ziyaretine gidememiştik. Küçükküyu Belediye Başkanımıza telefon ile ulaşıp bilgi almıştık ama, ziyaret edememiştik. Anayasa görüşmeleri biter bitmez İl Başkanımız ve Muharrem bey ile birlikte ilk fırsatta Küçükkuyu’ya gittik. Burada belde örgütümüzde, partililerimiz ile bir araya geldik, anayasa görüşmeleri, referandum süreci ile ilgili bilgilendirme yaptık. 15 gün boyuncu yaşanan süreç ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk, televizyon ve gazetelerden takip edildi, ancak edilemeyen de birçok konu vardı, o süreçte. Bu noktada partililerimize o süreci anlattık, sorularını yanıtladık” dedi. 
 
İş yerlerine destek gelmedi!
CHP’li Öz, “Küçükkuyu Belediye başkanımız ziyaret ettik ve ardından da sel felaketine maruz kalarak zarara uğrayan Küçükkuyu esnafımızı ziyaret ettik. Orada gittiğimizde hem esnafımızın zararlarını yerinde görmüş olduk, hem de onların taleplerini ve önerilerini aldık. Bu arada Muharrem beyle birlikte Küçükkuyu’da sel felaketinden etkilenen yurttaşlarımızın ve esnafımızın zararlarının karşılanması konusunda verdiğimiz önergeyi hatırlattık. Belediye başkanımızdan aldığımız bilgiye göre; yurttaşlarımıza para yardımı yapıldığını öğrendik, ama esnafımızla ilgili herhangi bir gelişme olmadığını öğrendik. Şuana kadar herhangi bir destek yok iş yerlerimize. Sigortalı olan işyerleri de dere yatağında olduğu için sigortadan yararlanamıyorlar. Biz hem önergemizin hem de yurttaşlarımızın ve esnafımızın zararlarının takipçisi olacağımızı söyledik. Örneğin bir iş yerine gittik, 100 bin lira civarında zararı olduğunu söyledi. Belki onun gibi birçok esnafımız bu durumda. Hal böyleyken, hükümet kanadında işyerleri ile ilgili bir adım söz konusu değil” dedi. 
 
“Hükümetin atacağı adımların takipçisiyiz”
CHP Çanakkale Milletvekili Öz, açıklamasını “1994’te yine Küçükkuyu’da bir sel felaketi meydana gelmişti. Ben de o dönemin mağdurlarından biriydim. Mıhlı bölgesinde bizim otelin birinci katı sular altında kalmıştı. Dolayısıyla buradaki yurttaşlarımızın sıkıntıları anlayabiliyorum. Özellikle çamur nedeniyle felaketin zararları daha da artıyor. Temizlenmesi de çok zor ve hiçbir şeye benzemiyor. Vatandaşlar da yardımların yetersiz olduğunu söylüyorlar zaten. Çevre belediyelerden yardımlar olmuş, İzmir ve Balıkesir belediyeleri da dahil. Bu çok önemli. Esnafın bizi sıcak karşılaması bizi memnun etti. Biz esnafımızın zararlarının karşılanması noktasındaki hükümet adımlarının takipçisi olacağız. Tekrar Küçükkuyu halkına, esnafına ve Küçükkuyu Belediyesi’ne geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz…” ifadeleri ile tamamladı. 
(Seçkin Sağlam-Şenol Güven)
Paylaş