"Hukuk yok sayılmış, katledilmiş"

492
Çanakkale Barosu önceki dönem Başkanı Av. Bülent Şarlan, Gezi Davası Kararına tepki gösterdi. Şarlan, "Hangi hukukçu için bu karar adil bir karar olabilir" diye sordu. Şarlan, "Gezi davası sürecini sadece bir dava olarak nitelendirmek pek yerinde olmayacaktır. Yıllardan süren yargılama sürecinde verilen tutuklama, tahliye, yeniden tutuklama, dosya birleştirme, sonra yeniden dosya ayırma, beraat, sonra yeniden ceza kararları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararı. Verilen kararların, Anayasa, TCK, CMK ve Evrensel Hukuka uygunluk tartışmaları. Ve Mahkemenin 3 kişilik heyette 2 `ye 1 kararı" ifadelerine yer verdi.
 
"Baştan sona kanun ve usul ihlalleri"
Avukat Şarlan, "Hukuk yok sayılmış, katledilmiş" sözlerine vurgu yaparak, "Kısaca, 1 hakimin beraat verilmeli dediği yerde, 2 hakimin sanıkları cezalandırma kararı. Hem de ne karar, bir kişiye ağırlaştırılmış müebbet, 7 kişiye 18 yıl. Ne diyor üye hakim şerhinde; `Kanuna ve hukuka aykırı dinlemeler ile ceza verilemez, sanıklara beraat kararı verilmeli.` Anlıyoruz ki baştan sona kanun ve usul ihlalleri. Hukuk yok sayılmış, katledilmiş" dedi.
 
"Bu kararın hukuki değil siyasi olduğunu herkes biliyor"
Şarlan, Gezi davası için mücadelelerine devam edeceklerini dile getirerek, "Hangi hukukçu için bu karar adil bir karar olabilir? Bu kararla ortaya çıkan diğer bir husus da diğer üye hakimin bir partiden adaylığı, siyasetle bağı. Yargı bağımsız, tarafsız. Öyle mi? Biz böyle süreçleri ve kararları yakın tarihten hatırlıyoruz. Bu karar da diğer kararlar gibi olacak, bozulacaktır. Biz yanlışları, 2010 Referandumundan bu yana söylüyoruz. Ama hala anlatamıyoruz. Bu kararın hukuki değil siyasi olduğunu herkes biliyor. Ama yılmak yok. Hedefimiz, demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğüdür. Mücadeleye devam" sözlerine yer verdi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş