havadurum

"Hukuk skandalı"

1192

 Yıllar sonra mağdur çocukların şikayeti ile ortaya çıkan, “çocuğun cinsel istismarı” davasının, ilk duruşması geçtiğimiz günlerde Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bir sanığın yargılandığı “taciz skandalı”, ilk duruşmada davanın takipçileri ve izleyenlerin tepkisine neden olarak “hukuk skandalı” olarak değerlendirildi. Mağdur çocukların babaları ve avukatının da katıldığı davada, İnsan Hakları Derneği’nin davaya katılma talebi reddedilirken, davaya katılan mağdur tarafın avukatının “tutuklama” ya da “hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması” talepleri de mahkeme heyetince kabul edilmedi. Davada sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verilerek, dava günü olarak 25 Mart 2020 tarihi belirlendi. 

Yıllar sonra ortaya çıkan gerçek!

Söz konusu taciz, cinsel istismar olayının 4-5 yıl önce gerçekleştiği, o tarihte daha küçük yaşlarda olan mağdur çocukların itirafları ile ortaya çıktı. Okulda görülen bir ‘cinsel eğitim’ seminerinin ardından, olayın farkına varan ve olaya ilişkin rüyalar görmeye başladıklarını ifade eden mağdur çocuklardan birinin, olayı ilk olarak bir arkadaşına anlattığı, sonra onun da “Bu yaşananları kardeşin ile paylaştın mı?” demesi üzerine, olaya ilişkin hatırladıklarını kardeşi ile paylaştığı öğrenildi. Çocuklarının ifadelerine göre, kardeşine anlattığı olayın aynısını diğer kardeşin de yaşadığı ortaya çıktı.
 
Rehber öğretmen ve ailenin de haberi oldu
Kardeşlerin yaşadıklarının farkına varmaları ve kendi aralarında konuşmalarının ardından olay rehber öğretmenleri ile paylaşıldı. Ailenin de rehber öğretmen tarafından bilgilendirilmesinin ardından taciz ve çocuğun cinsel istismarına yönelik olay hukuki bir sürece taşındı. 
 
Hacettepe Üniversitesi’nden raporlu ifade
Ailenin olayı haber almasının ardından Hacettepe Üniversitesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları’na müracaat edildi. Orada yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından bir rapor hazırlandığı öğrenildi. Söz konusu rapor, çocukların beyanları ile birlikte açılan davanın ilk duruşması ise geçtiğimiz günlerde Çanakkale Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme hem İHD’nin davaya müdahil olma talebini hem de avukatın tutuklama ya da adli kontrol tedbiri taleplerini reddetti. 
 
Çocuklar psikolojik destek alıyor 
Olayı anımsamaları ve yaşadıklarının ne olduğuna dair çocuklarda oluşan fikir, beraberinde bazı psikolojik sorunları da getirmiş. Mağdur çocukların, yaz aylarında uzun kollu ve vücutlarını kapatan kıyafetler giymeleri, babaları dahil erkeklerden uzak durmaları ve özellikle babaları ile aile büyüklerine bile sarılmaktan imtina etmeleri ailenin dikkatini çekerken, halen çocukların psikolojik destek aldıkları öğrenildi.
 
Çocukların görüntülü ifadeleri Çanakkale’ye gelmedi!
Sanığa yönelik uygulanmayan tutuklama ve adli kontrol tedbirinin dışında tepki çeken diğer bir olay da çocukların görüntülü ifadelerinin Ankara’dan Çanakkale’ye gelmemiş olması. Mağdur çocukların 4 Aralık tarihinde Ankara’da psikolog, avukat, anne ve babaları ile birlikte hakimlerin de katıldığı davada, çocukların başlarından geçen olayı anlattıkları öğrenildi. Hacettepe Üniversitesi’nden psikolog raporu, yine psikolog gözetimindeki mahkeme kayıtlarının Çanakkale’ye gelmemiş olması da tepkiyle karşılandı. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş