"Her yer Kazdağları, her yer direniş"

929

 Ekoloji Birliği tarafından 26 Ekim’de Ankara’da ‘İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma Dur Diyoruz’ sloganıyla miting yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak, 25 Ekim tarihinde Ankara Valiliği tarafından mitinge yönelik yasak getirildi ve miting iptal edildi. Bunun üzerine Ekoloji Birliği çağrısı ile birçok ilde yasağa tepki göstermek amacıyla eş zamanlı basın açıklamaları yapıldı. Basın açıklamasına, çevre örgütleri ve STK temsilcilerinin yanı sıra CHP 26 ve 27’nci dönem Çanakkale Milletvekili Adayı Metin Ümit Ural, Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grubu Üyesi Ercüment Furuncu, yaşam savunucuları ve vatandaşlar katıldı. İskele Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında; “Kirazlı Altın Madeni Projesi, iptal edilene kadar ve maden alanı tekrar rehabilite edilene kadar mücadelemiz devam edecektir. Kirazlı’nın yanı sıra, Kazdağları ve çevresinde daha onlarca talan projesi vardır. Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik firmasını, Kazdağları’nda 2 projesi daha vardır. Bunlardan Ağı Dağı projesi, Kirazlı’nın en az 3 katı büyüklüğünde, milyonlarca masım canlının yaşam alanının bulunduğu yerde” denildi.  Açıklamanın devamında; “Mücadelemiz Cerattepe’den Kuzey Ormanları’na, Erzincan Kemaliye’den Munzur’a, Hasankeyf’ten Salihli’ye, Salda’dan Murat Dağı’na, Loç Vadisi’nden Kazdağları’na birleşerek ve el ele dayanışarak devam edecektir. Bizler tüm canlıların sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını eşit görüyor, tüm Türkiye’de ve Dünya’da ekolojik yıkıma izin veren politikalara ‘dur’ diyoruz! Her yer Kazdağları, her yer direniş!” ifadeleri kullanıldı.

 
“Proje iptal edilene ve maden alanı rehabilite edilene kadar mücadelemiz devam edecek”
İskele Meydanı’nda yapılan açıklamada; “Ekoloji Birliği’nin 26 Ekim günü Ankara’da ‘İklim Krizine ve Ekolojik Talana Dur Diyoruz’ adıyla düzenleyeceği miting, son güne kadar bekletilerek, yasaklanmıştı. Yaşamı ve doğamızı savunma mücadelemize getirilen bu antidemokratik yasaklama kararını kınıyor ve protesto ediyoruz.Yasaklar yaşamı savunma hakkımıza engel olamayacaktır. İklim krizine, ekolojik yıkıma, kapitalist sistemin kurdu, kuşu, sincabı, ağacıyla doğayı, yaşam alanlarımızı pazar haline getirmesine ve sömürmesine ‘hayır’ diyoruz. 13 Ekim’de ruhsat süresi dolan ve yenilenmeyen 82225 ruhsat numaralı Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni’nde, ÇED raporunda belirtilen sayının çok üstünde, en az 200 bin ağaç kesilmiş, bir orman ekosistemi katledilmiştir. Projenin devamı halinde siyanür ve atık havuzları yapılacak, yaklaşık 20 bin ton siyanür ve ağır metaller yerüstü ve yer altı sularıyla toprağa ve tarım su kaynaklarına karışacaktır. Projenin bulunduğu bölge, dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı. Ayrıca Çanakkale’nin tek içme ve kullanma su kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzası üzerindedir. Kirazlı Altın Madeni Projesi, iptal edilene kadar ve maden alanı tekrar rehabilite edilene kadar mücadelemiz devam edecektir. Kirazlı’nın yanı sıra, Kazdağları ve çevresinde daha onlarca talan projesi vardır. Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik firmasını, Kazdağları’nda 2 projesi daha vardır. Bunlardan Ağı Dağı projesi, Kirazlı’nın en az 3 katı büyüklüğünde, milyonlarca masım canlının yaşam alanının bulunduğu yerde” denildi. 
 
“Mücadelemiz, birleşerek ve el ele dayanışarak devam edecektir”  
Açıklamada; “Küresel iklim krizinin ve kuraklığın etkisini göstermeye başladığı günümüzde, ormanlarımı, suyumuzu ve daha da korumamız gerekirken, Kazdağları’mızda çok uluslu şirketler ve yerli şirketlerin projesi var. ayrıca Kazdağları üzerinde, termik santraller, HES’ler, RES’ler, JES’ler ve şaşalı mega projelerle eşsiz ekosistemimiz ve yaşam alanlarımız yok edilmek istenmektedir. Mücadelemiz, Cerattepe’den Kuzey Ormanları’na, Erzincan Kemaliye’den, Hasankeyf’ten Salihli’ye, Salda’dan Muratdağı’na, Loç Vadisi’nden Kazdağları’na birleşerek ve el ele dayanışarak devam edecektir.  Bizler, tüm canlıların sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını eşit görüyor, tüm Türkiye ve dünyada ekolojik yıkıma izin veren politikacılara ‘Dur’ diyoruz! Her yer Kazdağları, her yer direniş” denildi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş