Hemşirelerin sabrı taştı
Türk Sağlık-Sen Şube Başkan Yardımcısı Turan Çavdar, hemşirelerin yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Hemşireler Haftası nedeniyle açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Şube Başkan Yardımcısı Turan Çavdar; “Bugün Türkiye’de yaklaşık 110 Bin hemşire görev yapmaktadır. Bir hemşireye 680 kişi düşmektedir. Ülkemizde 100 bin kişiye 147 hemşire düşerken OECD ülkelerinde ortalama 100 bin kişiye 840 hemşire düşmektedir. Hemşire sayısındaki yetersizliğin kapatılması için özellikle kamuda istihdamın arttırılması gereklidir. Fakat kamuda hemşirelerimiz için yapılacak ilk iş çalışma hayatındaki sorunlarını çözmek için adım atılmasıdır. Taleplerinin karşılanmasıdır.
Türk Sağlık-Sen tarafından Türkiye genelinde hemşirelerimizin sorunları ile ilgili yapılan ankete göre hemşirelerimizin yüzde 69’u mesleğini icra ederken şiddete uğramıştır. Hemşirelerimizin yüzde 10’u bir kez, yüzde 31’i birkaç defa, yüzde 19’u birçok kez mesleğini icra ederken şiddete maruz kalmış. Sayısını hatırlamadığı kadar şiddete uğrayan hemşirelerin oranı ise yüzde 9’dur. Yüzde 31’i ise şiddete maruz kalmamış. Hemşirelerimizin yüzde 32’si amirlerle sorun yaşamaktan endişe duymakta, yüzde 23’ü baskı, dayatma, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmaktan, yüzde 22’si çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamaktan, yüzde 15’i ise ekonomik olarak geçinememekten dolayı endişelidir. Yüzde 6’sı işini kaybetmekten, yüzde 2’si ailesine vakit ayıramamaktan endişe içindedir. Hemşirelerin yüzde 72’si idarecilerin çalışanlar arasında ayrım yaptığı, keyfiyete göre yönetim gösterdiklerini ve psikolojik basık uyguladığını düşünmektedir. Yüzde 28’i amirleri hoşgörülü ve adaletli bulmaktadır. Bu iki sonuç şiddet ve işyerinde mobbingin ulaştığı durumu anlatmaya yeterlidir. Sağlıkta çalışma hayatını saran bu iki sorunun çözülmesi için bir an önce adım atılmalıdır. Ayrıca ankete göre hemşirelerimizin yüzde 67’si son 5 yılda çalışma şartlarının gerilediğini düşünmektedir” dedi.
“Özellikle çalışma mekanlarında dinlenme odalarından, hizmet sunulan birimlere kadar fiziki anlamda iyileştirmeler yapılmalıdır” diyen Çavdar; “Döner sermayelerin emekliliğe yansıması tüm sağlık çalışanlarının olduğu gibi hemşirelerimizin de gerçekleşmesini istedikleri önemli bir talepleridir. Ayrıca sözleşmeli, vekil ebe hemşire gibi ekonomik ve özlük hakları kısıtlı istihdam türlerine son verilmeli ve tüm çalışanlar kadrolu yapılmalıdır. Görev alanları dışında çalıştırılmamalıdırlar. Kısacası artık hemşirelerimizin de sabrı taşmaktadır. Biz Türk Sağlık-Sen olarak sorunlarının çözümü için harekete geçilmesini, hak ettikleri mali ve sosyal hakların, çalışma hayatlarını kolaylaştıracak imkânların kendilerine sunulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.