havadurum

Hemşireler haklarını savundu

Çanakkale’de Hemşirelik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 12-18 Mayıs tarihleri arasından kutlanan Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen yürüyüşte hemşirelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekildi. Hemşirelerin taleplerinin dillendirildiği dövizlerle birlikte Çanakkale Devlet Hastanesi önünden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi.

551
 
 
 
12-18 Mayıs tarihleri arasından kutlanan Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen yürüyüşte hemşirelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekildi. Hemşirelerin taleplerinin dillendirildiği dövizlerle birlikte Çanakkale Devlet Hastanesi önünden başlayan yürüyüşe katılanlar, Cumhuriyet Meydanı’nda yürüyüşü sonlandırdı.
 
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören çelenklerin sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalara geçildi. Törende konuşan Çanakkale Devlet Hastanesi Acil Servis hemşirelerinden Nagehan Gültepe, hemşirelik mesleğinin önemine dikkat çekerek; “Hemşirelik; tarihi çok eskilere dayanan, temelinde insan sevgisi, şevkat, bilgi ve beceri ile yoğrulmuş kutsal bir meslektir. Bu kutsal meslek, geçmişten günümüze tıp biliminin de ilerlemesi ile çok önemli aşamalar kaydetmiş, sağlık sisteminin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Hemşireler, gerek koruyucu gerekse tedavi edici sağlık hizmetlerinde çok önemli görevler üstlenmektedir. Ülkemizin her köşesinde, kimi zaman çok zor şartlar altında, görevlerini layıkıyla yerine getirerek halkımızın sağlığına hizmet etmektedir. Şüphesiz ki sağlık hizmeti, bir ekip hizmetidir. Hemşireler, güç çalışma şartlarına rağmen ortaya koydukları disiplinli, özverili, hoşgörülü, şevkatli tutumları ile sağlıklı insan ve sağlıklı toplum oluşumunda sağlık ekibinin temel taşlarından olmuştur” dedi.
 
Görev yapan hemşirelerin sorunlarına da dikkat çeken Gültepe; “Dünyada ve ülkemizde kadınların aile dışına çıkarak icra ettikleri ilk meslek olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 130 bin hemşiresiyle özel ve güçlü bir yapıya sahip olan hemşirelik diğer meslekler gibi bir takım sorunlara sahiptir. Bunlar, Ücret yetersizliği, görev yetki ve sorumluluklarının belli olmaması, Risk fazlalığı, Meslekte ilerleyememe, Şiddete maruz kalma Yoğun çalışma temposu, Yardımcı sağlık personeli olarak değerlendirilme, Fazla çalışma ve uzun mesailer gibi Ancak çözümü de kendi içinde üretme çabası olan hemşirelik mesleği eğitimiyle, hizmetiyle yükselttiği kalitesiyle bu güne kadar var oldu bundan sonrada var olacaktır. Amacımız topluma hak ettiği hizmeti sunarken hak ettiğimiz yerde durmaktır” diye konuştu.
 
Çalıdağ; “En önemli mesleklerden biri hemşireliktir”
İnsan hayatında zorunlu ve vazgeçilmez ihtiyaçlardan birisinin sağlık olduğunu ifade eden Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ülviye Çalıdağ; “Hayatın her döneminde aynı önemi korur.Bu İhtiyaca cevap veren personel içinde en önemli mesleklerden biride hemşireliktir. Hemşireler, mesleki sorumlulukları ve sosyal rolleri gereği sürdürdükleri yaşam biçimleri ile rol modeli olma ve sağlık eğitimi yönünden hizmet verdikleri grubu etkileme özelliğine sahiptir. Sağlığın geliştirilmesi, mevcut koşullara, toplumdaki değişimlere, küresel gelişmelere paralel olarak değişkenlik gösteren dinamik bir disiplindir. Bu disiplin içerisinde yer alan siz değerli hemşirelerin, akademisyenlerin, öğrencilerin hem birey hem de grup olarak herkese daha iyi eğitim verebilmek, sağlık bakım hizmeti sunabilmek için etki ve güçlerinizin farkına varmanız ve geliştirilmeniz gerektiğine inanmaktayız. Güçlü, etkili bir ekip üyesi ve lider olabilmek, bireylerin en üst sağlık düzeyine ulaşabilmelerine katkıda bulunmak ve sağlık bakımı alanında politika üreterek değişim yaratabilecek kişileri etkilemek için elzemdir” dedi.
 
“Sağlık çalışanlarına uygulanan her türlü şiddeti kınıyorum”
Türkiye’deki raporlara göre, 120 bin hemşirenin aktif olarak görev aldığını anımsatan Çalıdağ, sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen şiddet olaylarını kınadığını ifade ederek şu şekilde konuştu: “Hemşirelerin ve meslek örgütlerinin mesleğe sahip çıkması halinde toplumun gelişmişlik düzeyini etkilemede büyük bir güç olduğunun ne kadar doğru olduğu görülecektir. Uluslararası Hemşirelik Konseyi hemşireyi; sağlık düzeyinin yükseltilmesi, hastalığın önlenmesi, hastanın bakımı ve rehabilitasyon çalışmalarında hemşirelik bakımını planlamak, sağlamak ve değerlendirmede yetenekli  sağlık bakımının bir üyesi olarak görevli ve yetkili bir kişi olarak tanımlamıştır. Ancak uygulama alanlarında etkisini kullanmada sıkıntılar yaşandığını bilmekteyiz. Hemşirelik mesleğinin önemini anlatmak ve farkındalık oluşturmak için, hukuk sınırları içerisinde yapılması gereken ne varsa yapma hususunda hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Bizlerde üye olmayan ve üye olmaya aday her sağlıkçı arkadaşımızı, daha da güçlenebilmemiz için aramıza bekliyoruz. Mesleğin gereklerini yerine getirirken bir çok hukuk dışı davranışa maruz kalındığını bilmekteyiz. Sağlık çalışanlarına uygulanan her türlü şiddeti kendi adıma ve derneğimiz adına şiddetle kınadığımızı belirtmek isterim."
 
Halk Sağlığı Müdürünün konuşmasının ardından tören sona erdi.
Paylaş