havadurum

Hekimlerden haksız rekabet isyanı

22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle basın açıklaması düzenleyen Çanakkale Diş hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Erdem diş hekimlerinin sıkıntılı süreçten geçtiğini belirtti.

543
Çanakkale Diş hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Erdem sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine 4/B (sözleşmeli) statüsünde diş hekimleri atanmaya başlanması ve planlama yapılmadan, söz konusu merkezleri ön plana çıkararak ve diş tedavisini bu merkezlerde devlet ve sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmesi ile vatandaşların hekim seçme özgürlüğünün elinden alındığına, özel muaynehalerin sistem dışına atıldığına ve haksız rekabet yaratıldığına dikkati çekerek: “Diğer hastalıklarda nasıl devlet ve kurumlar hastaya özelde muayene olunca ödeme yapıyorsa, insan sağlığı için elzem olan diş konusunda da aynı hassasiyeti göstermelidir. Ağız diş sağlığı temel bir haktır, hastalarımıza hekim seçme özgürlüğü tanınmalıdır. Herkese eşit, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti sağlamak devletin temel görevidir ”dedi.
 
Çanakkale Diş hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Erdem Bilimsel Diş Hekimliğinin 104. yılında mesleğin bilimsel ve teknolojik açıdan büyük gelişmeler kaydettiğini, buna rağmen kamuda ve muayenehanelerde çalışan diş hekimlerinin sıkıntılı günler geçirdiğini belirtti. Erdem: “Ülkemizde diş hekimliği hizmetleri uygulanmaya başlandığı andan itibaren ağırlıklı olarak özel muayenehaneler aracılığı ile verilmiştir. Bu durum 2006 yılı itibari ile sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine 4/B (sözleşmeli) statüsünde diş hekimleri atanmaya başlanması ile değişmiştir. Kamunun Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri açma ve diş hekimi istihdam etme politikasının, herhangi bir insan gücü planlaması yapılmadan, coğrafi dağılımda denge gözetilmeden ve bu konuda uzman olan topluluklara danışılmadan planlanması özel muayenehaneler arasında haksız rekabet yaratılmasına, geri plana itilmelerine, hatta sistem dışında tutulmasına neden olmuştur” dedi.
 
“Devletin temel görevi olan koruyucu hekimlik, ticari bir mantığa büründürülmüştür”
“Ülkemizdeki ağız diş sağlığının şu anki durumuna baktığımızda ise; muayenehane diş hekimliğini sürdürülemez duruma getirirken bir yandan kamuda diş hekimi istihdamı, diğer yandan yeni tesisler kurularak, devletin temel görevi olan koruyucu hekimlik, ticari bir mantığa büründürülmüştür” diyen Erdem; “Yeni mezun meslektaşlarımın muayenehane hekimliğinden vazgeçmek zorunda kalan diş hekimleri iş güvencesiz 4/B sözleşmeli diş hekimliğine razı olmaktadır. Bunun yanı sıra atanan diş hekimleri altyapısı tamamlanmamış mekânlarda çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Kamuda çalışan meslektaşlarımız yanlış performans uygulaması ile günlük kapasitenin çok üzerinde hasta bakarak, idare baskısı nedenleriyle zor günler geçirmektedir. Bu kurumlara giden vatandaşlar personel ve fiziki mekan yetersizliği, zamanında muayene olamama, çok sıra bekleme, tedaviyi zamanında yaptıramama gibi sorunlarla karşı karşıya gelmektedir. Bu durum hem meslektaşlarımız açısından hem de hastalarımız açısından kabul edilebilir bir durum değildir.Avrupa Birliği ülkelerini ele aldığımızda genel politika olarak ağız ve diş sağlığı hizmetleri özel muayenehaneler ve klinikler üzerinden sağlanmaktadır. Devlet özel diş hekimlerine destek vermekte ve bu konuda üstlendiği görevler ise iyi eğitim ve denetlemelerdir. Aynı zamanda koruyucu hekimliği ön planda tutup engellileri ve 65 yaş üstü hastaları tedavi etmektedir. Avrupa Birliği`nde mevcut kamu diş hekimi oranı yüzde 10 iken özel diş hekimi oranı yüzde 90’dır. Özel diş hekimliği oranını Avrupa Birliği ülkelerine göre sıralarsak; Lüksemburg %99, Portekiz %98, Almanya %95, Romanya %90, Yunanistan %89, İtalya %87, Hollanda %77, Türkiye’de %61dir. Bu oranın ülkemizde Sağlık Bakanlığı politikaları ile artması gerekirken gittikçe azalmaktadır. Toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu, bütçedeki yetersizlikten dolayı özelden hizmet alımı yapılmayacağına dair kesin olarak karar vermiş bulunmaktadır fakat Sağlık Bakanlığı kurulu bu kararını açık, net bir biçimde kamuoyu ile paylaşmamıştır. Hatta yazılı ve görsel medyada çıkan yanlış haberlere dahi yalanlama cesaretini göstermemişlerdir” şeklinde konuştu.
 
“Serbest diş hekimlerinden de yararlanılmalı”
Ülkedeki ağız diş sağlığı sorunlarının çözümlenmesinin sadece kamu hastanelerinde mümkün olmadığını, bu konuda serbest diş hekimlerinden de yararlanılması gerektiğin, kaydeden Erdem şu şekilde konuştu: “Halkımızı yanlış bir beklenti içerisine sokmalarının yanı sıra, sevkler her an başlayacakmış gibi bir yanılgı yaratarak hastaların özel muayenehanelere gidişi geciktirilmekte ve engellenmeye çalışılmaktadır. Bir kamu araştırması yapmak istersek ve şu soruyu sorarsak: ‘Aynı maddi koşullarda kamu hastanelerinde mi, yoksa özel muayenehane ve kliniklerde mi tedavi olmak istersiniz?’ Bu sorunun cevabı olarak ezici çoğunlukla özel muayenehaneler ve kliniklerin tercih edildiği görülecektir. Ağız diş sağlığı temel bir haktır, hastalarımıza hekim seçme özgürlüğü tanınmalıdır. Herkese eşit, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti sağlamak devletin temel görevidir. Ülkemizdeki ağız diş sağlığı sorunlarının çözümlenmesinin sadece kamu hastanelerinde mümkün olmadığını, bu konuda serbest diş hekimlerinden de yararlanılması gerektiğine inanıyoruz. Halkımızın desteğini ve çabalarını bekliyoruz.”
Paylaş