Hekimler sandığa gidiyor...

Çanakkale Tabip Odası seçimli genel kurulu öncesi, basın toplantısı düzenleyen Etkin Demokratik Hekimler Grubu, 20 Nisan Pazar günü yapılacak olan genel kurul için adaylığını kamuoyuna açıkladı.

905
 
 
Truva Otel`de düzenlenen basın toplantısında Çanakkale Etkin Demokratik Hekimler Grubu adına açıklama yapan Dr. İlhan Pirinçciler, önümüzdeki hafta seçimlere gidecek olan Çanakkale Tabip Odası`nın genel kurulunda Etkin Demokratik Hekimler Grubu olarak aday olduklarını söyledi. 2012-2014 yıllarının hekimler açısından zorlu bir dönem olduğunu belirten Pirinçciler; “Son on yıllarda, her dönem bir öncesinden zorlu ve sıkıntılı geçiyor hekimler için. Giderek daha çok “bu kadar da olmaz” cümlesi duyuluyor hekimlerden. Parça parça, küçük küçük de olsa sağlık alanında grevler, iş bırakmalar çoğalıyor. Özellikle asistan hekimlerde grev dalgası giderek büyüyor.ÊÜlkedeki “ileri demokrasi” uygulamaları hekimlik alanında da kendini gösteriyor. Hekime hekimlik yapabilmesi, herhangi bir ihtiyaç halinde tıbbi müdahalede bulunabilmesi için ruhsat zorunluluğu bu “ileri demokrasi” uygulamalarından biri. Ankara Tabip Odası’na Sağlık Bakanlığı tarafından Gezi eylemlerinde verilen sağlık hizmetleri nedeniyle açılanÊ “görevden alma” davaları da “ileri demokrasi” kapsamına giriyor. Sağlık Bakanlığı hekimlerin meslek birliği olan tabip odalarını “hasta bakmakla” suçluyor, hekimlerin oylarıyla seçilmiş temsilcilerinin görevden alınmasını talep ediyor. Hekimlerin temsilcileri, hekimliğin temsilcileri, “hekimlik faaliyetleri” nedeniyle yargılanıyor. Hekimler, hekimlik pratiklerine müdahale etmenin olağanlaştığı bir ortamda, şiddetin muayene odalarına, yoğun bakımlara kadar girdiği, tıbbi bakım sürecinin performans puanına indirgendiği, fabrika bandı gibi akıp giden hastaların karşısında “koşulsuz müşteri memnuniyeti” ilkesiyle yönetilen ticarileşmiş sağlık kurumlarında mücadele veriyorlar. Böyle bir ortamda seçimlere giden hekimlerin, hekimlik değerlerinden, meslektaşlarından ve meslek örgütlerinden başka kimseleri yok. Tabip odalarında seçim zamanı, hekimler iki yıllığına temsilcilerini seçecekler. Hekimler seçim yapmak zorundalar. Evrensel hekimlik değerleri, iyi ve bağımsız hekimlik, bağımsız meslek örgütü ve halkın sağlığı mı? Yoksa; “İleri demokrasi” müdahaleleriyle yönetilen puan hekimliği ile “tüketici güvenliği” ve “müşteri memnuniyeti” mi?” dedi.
 
“18 kişilik idare heyetimizi belirleyeceğiz”
Çanakkale Tabip Odası`nın gerçekleştireceği seçimlerde 18 kişilik idare heyetini belirleyeceğini ifade eden Pirinçciler; “2014-2016 dönemi için, Çanakkale Tabip Odası seçimleri böyle bir sağlık ve ülke ortamında önümüzdeki hafta cumartesi, Pazar günleri gerçekleşecek. 19 nisan Cumartesi günü saat 15:00 da seçimli genel kurulumuzu gerçekleştireceğiz. 20 Nisan Pazar günü oylarımızı kullanacağız. Seçimler sonucunda toplam 18 kişilik idare heyetimizi belirleyeceğiz. Çanakkale Tabip Odası, odamıza kayıtlı olsun olmasın Çanakkale’de yaşayan, çalışan, hizmet üreten hekimlerin tek meslek örgütüdür. Tıp fakültesi öğrencilerinin, Tıp Fakültesi ve Üniversite hastanesindeki akademisyen hocaların, uzmanlık eğitimindeki asistan hekimlerin, ASM’lerde çalışan hekimlerin, TSM’lerdeki hekimlerin, hastanelerde çalışan hekimlerin, acil servis hekimlerinin, 112 ambulans sisteminde çalışan hekimlerin, özel muayehane ve özel hastanelerde çalışan hekimlerin, emekli hekimlerin, işyerlerinde çalışan hekimlerin tek meslek örgütü Çanakkale Tabip Odası önümüzdeki hafta sonu seçimlere gidiyor” diye konuştu.
 
“İyi hekimlik için seçimlerde adayız”
“Bizler Çanakkale Tabip Odası seçimlerinde `Etkin Demokratik Hekimler” grubu olarak adayız” diyen Pirinçciler; “Yaklaşık üç ay öncesinden seçim çalışmalarımıza başladık. Geniş grubumuzla yaptığımız toplantılarda ortaya konan fikirleri ve ürünleri tartışıp olgunlaştırıp bugüne getirdik. Toplam 18 kişilik idare heyetine talip adaylarımız ile, seçimlerden bir hafta önce böyle bir toplantıda meslektaşlarımızın ve siz değerli basın mensupları ve Çanakkale kamuoyunun önüne çıkıyoruz. Bu süre içerisinde merkezde, tüm ilçelerimizde, ASM’lerde, TSM’lerde, hastanelerde, acil servislerde, 112’lerde, üniversitede, işyerlerinde tüm meslektaşlarımıza ulaşıp kendimizi tanıtmaya çalıştık. Önümüzdeki hafta cumartesi-Pazar gününe kadar seçim öncesi tanıtım çalışmalarımız devam edecek. Bugün buradaki toplantımızın amacı da bu tanıtım faaliyetlerimize ek olarak sizlerin aracılığı ile başta meslektaşlarımız olmak üzere, Çanakkale kamuoyu, halkı, demokratik kitle örgütleri ve diğer kişi ve kuruluşlara kendimizi tanıtmaktır” şeklinde konuştu.
 
“Hekimler mutsuz”
Etkin Demokratik Hekimler Grubu olarak bugüne kadar yaptıkları ziyaretler, toplantılar ve çalışmalar kapsamında Çanakkale’de yaşayan, çalışan ve hizmet üreten hekimlerin çoğunun mutsuz olduğunu, hatta daha da ileri aşamada çoğu hekim arkadaşlarının mesleki geleceklerinden umutsuz olduğunu gözlemlediklerine dikkat çeken Pirinçciler; “Tüm birimlerde çalışan hekim arkadaşlarımız sorunlarının çokluğu, iş yüklerinin ağırlığı ve yaşadıkları olumsuzlukların çözümleri noktasında; yönetici pozisyonundaki kişilerin sadece emirleri, genelgeleri, yasaları aktaran, talimatlar, emirler veren, kendilerinin de verilen emirleri, kararları uygulayan vasıflı işçiler pozisyonunda olduklarını tespit ettik. Ülkemizde yapılan düzenlemeler ile kendi işlevlerini, icracı Bakanlık özelliklerini terk eden Sağlık Bakanlığı biz hekimlere umut vermiyor. Sağlık Bakanlığı her geçen gün hekim emeğini ucuzlatan, hekimlik mesleğini itibarsızlaştıran uygulamalara imzalar atıyor. Bakanlık hekimleri ucuz işgücü ve hatta vasıflı köle olarak görüyor. Hekimler ağır ve büyük bir cenderenin altında işlerini sürdürüyorlar. Sağlık Bakanlığı hekim meslek örgütlerinin görüşlerini almadan, hekimleri dinlemeden, sonuçlarını kestirmeden, çoğu zaman TBMM’ni de dışlayıp atlayarak, çıkardığı KHK’ler, torba yasalar, yayınladıkları genelgeler ile, izlediği sağlık politikaları, sağlık alanındaki sorunları içinden çıkılmaz hale getiriyor. Geldiğimiz noktada: ülkemizde özellikle son 10 (on) yılda izlenen sağlık politikaları çökmüştür. Yani tüm dünyadaki vahşi neoliberal politikaların ülkemizdeki sağlık alanına yansıması olan SDP (sağlıkta dönüşüm programı) çökmüştür, iflas etmiştir. Sağlıkta 10 yıldır anlatılan tatlı masalların sonuna gelinmiştir. Sağlık alanındaki; özelleştirme uygulamaları, sözleşmeli çalışma şartları, taşeronlaştırma, esnek çalışma koşulları, sendikasızlaştırma gibi neoliberal sistem uygulamaları sorunların bazılarıdır. Sağlık alanındaki sorunları bir buzdağı gibi düşünürsek, geldiğimiz noktada buzdağı artık tamamen su yüzündedir, suyun altında kalmış bir bölümü yoktur. Buzdağı kontrolsüz bir biçimde yol almaktadır. Ülkemizdeki sağlık sistemi ya da “sistemsizliği” para ve aşırı sağlık tüketimi üzerine kurgulanmış piyasacı bir sağlık sistemidir. Maalesef bu sefer hasta olan Türkiye sağlık sistemidir” dedi.
 
“Her sorunu görünür hale getireceğiz”
Meslektaşlarının sorunlarını çözüme kavuşturmak için mücadele edeceklerini dile getiren Pirinçciler şu şekilde konuştu: “Meslektaşlarımızın çalışma koşulları, özlük hakları, mesleki tükenmişlikleri, umutsuzlukları, yitirilen mesleki itibarları, halkın tıp bilimine ve onun uygulayıcıları olan biz hekimlere karşı bakışının değişmesi ve geliştirilmesi için uğraşacağız. Mesleki sorunlarımızı, çalışma koşullarımızı ve sağlık alanında yanlış eksik giden her şeyi, her sorunu görünür hale getireceğiz. Sağlık alanında yaşanan ve yaşanacak tüm sorunların muhatabının ve yaratıcısının biz hekimler olmadığını deşifre edeceğiz. Tüm bunları yaparken hekimlerin üretimden gelen güçlerini bir araya getirecek, hekim örgütlenmesini büyütecek ve bölünmeden tek çatı altında, Çanakkale Tabip Odasında toplayacak uygulamalara imza atacağız. Bu amaçlarla 2014-2016 döneminde yönetime ve diğer kurullara talip olan biz “etkin demokratik hekimler” önümüzdeki hafta sonu seçimli genel kurulumuzda siz değerli basın mensuplarını ve demokratik kitle örgütü temsilcilerini aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Ve tabi ki odamıza kayıtlı olsun tüm hekim arkadaşlarımızı sorunlarımızı ve çözüm önerilerini paylaşmak üzere 19 Nisan 2014 Cumartesi saat 15:00 da Akol Otel’de, 20 Nisan 2014 Pazar günü yine aynı yerde oy kullanmaya davet ediyoruz.”
 
Yönetim Kurulu adayları
Çanakkale`de `İyi Hekimlik İçin` sloganıyla yola çıkarak Çanakkale Tabip Odası`nın seçimlerine aday olan yönetim kurulu şu şekilde; “Dr. Coşkun Bakar, Dr. Güleda Erensoy, Dr. Hülya Görgün, Dr. İlhan Pirinçciler, Dr. Zeynep Günayı” , Delegeler; “Dr. Aydın Akgün, Dr. Kasım Şimşek, Dr. Eftal Yıldırım, Dr. İsmail Ayhan, Dr. Müjgan Pirinçciler.” , Onur Kurulu adayları; “Dr. Azem Ülkü, Dr. Feray Polis, Dr. Makbule Gin, Dr. Nihat Gülhan, Dr. M. Zafer Doğan.” Denetleme Kurulu; “Dr. Ersin Gin, Dr. Fatma Topçu, Dr. Yusuf Birgül.”
Paylaş