"Hazırlıklar tamam, yeni dönemi umutla bekliyoruz"
Pandemi nedeni ile neredeyse 2 yıl boyunca kapalı olan esnaf, yeni dönemde okulların açılacak olmasının heyecanını yaşıyor. Tüm esnaf yeni sezonda heyecanla öğrencileri beklerken hazırlıklarını da tamamlıyor. Öğrencilerin gelmemesi ve okulları kapalı olması kırtasiye esnafını derinden etkilemişti. Okulların kapalı olduğu dönemde işlerin kötü olduğunu belirten kırtasiyeciler dört gözle öğrencileri beklediklerini belirtti. Okulların açılmasına kesin gözü ile bakan esnaf tüm hazırlıklarını da buna göre tamamlarken, yeni dönem için işlerin verimli geçeceğini umut ediyor.
"Okulların açılmayacağına ihtimal bile vermiyorum"
Okulların açılmamasına ihtimal vermek istenmeyen kırtasiyeciler insanların aşılarını yaptırmalarını istiyorlar. Bu durumun teşvik ile olacağını bunun sonucunda okulların açılacağına kesin gözü ile bakan Çanakkale özgür dağıtım sahibi Turgut Haskan; "Okullar kesin açılacak açılmaması söz konusu bile değil çünkü tüm esnaf ona göre hazırlanıyor. Veliler de açılacağı umudu ile hazırlanıyor. Bütün il ilçeler de dağıtım yapıyoruz, özel okul, dershane gibi yerlere dağıtım yapıyoruz. Birçok okul ile bağlantı kurduk kayıtlar yapıldı. Zaten kolejler de, devlet okulları açılınca da yardımcı kitap olarak onları dağıtacağız. Hitap ettiğimiz kısım kreşten liseye kadar. Okulların açılmayacağına ihtimal bile vermiyorum. Aşılama devam ediyor. Okulların açılması gerekiyor zaten. Korona ile bir nesli kaybettik. Eğitim de yüzde altmış civarında telefat verdik. Sadece duyarlı veliler kitap aldı. Biz de bu dönemi internette satış yaparak kapattık. Büyük üretici firmalar ürünlerini pazarladı. Dünya eğitim ile uzaya gidiyor, çok hızlı bir gelişme var ama biz çok gerideyiz. Ancak insanların bilim ve teknoloji çağına yetişmesi eğitim ile mümkün. Pozitif düşünmemiz lazım. İnsanları aşıya teşvik emeliyiz. Yeni öğretim yılında bütün öğrenci ve öğretmenlerimize iyi ve sağlıklı eğitim yılı diliyorum" dileklerinde bulunarak düşüncelerini dile getirdi. ;
"Öğrenci endeksliyiz, okulların açılması şart"
Çanakkale`nin öğrenci şehri olmasından dolayı pandeminin kendilerini daha olumsuz etkilediğini belirten Divit Kitabevi çalışanı Fahri Göker; "Burada üniversite ders kitapları bölümünde çalışıyorum. İki yıldır devam eden pandemi bütün esnafı tabi bizleri de çok etkiledi. Çanakkale çok üretim bölgesi değil. Bizim gibi işletmeler Çanakkale`nin öğrenci şehri olmasını da düşünürsek tamamen öğrenciye endeksli iş yerleridir. Okulların kapalı olması bizi daha çok etkiledi. Süreci zor atlattık hatta hala atlatmaya çalışıyoruz. Okulların açılmasını bekliyoruz. Bu konuda herkesin daha duyarlı, aşılarını yaptırmış olmasını umut ediyoruz. İnsanların bizden taleplerin de ki birinci önceliği fiyatlar. Sadece sağlık konusunda değil, ekonomi konusunda da sıkıntılar çıkmaya başladı. İstediklerine hızlı bulma ve ulaşma konusunda sorun yaşıyorlar. Biz elimizden geldiği kadar bunları gidermeye çalışıyoruz. Sürekli fiyatlar artıyor, kâğıt dolarla alınıyor ithal bir ürün o da ve sürekli artış halinde. Üç şube üzerinde çalışıyoruz, çocuk kitaplarının olduğu, ilkokuldan orta son öğrencilerinin olduğu bir bölüm var. Okul öncesinden lise sona kadar olan bütün sınav guruplarının kaynak kitaplarını temin etmeye çalışıyoruz. Öğretmen, öğrenci sık sık uğruyor. Hem çeşitlilik hem de ihtiyaca göre hareket kabiliyetimiz geniş. Her türlü olumsuzluğa rağmen sınavlar yapılıyor, bu yüzden en çok sınav kitapları satılıyor" dedi.
"Okullar açılırsa hareket olur, bereket olur"
Sadece kırtasiye sektörü fakat gene de okulların açılmasının gerekli olduğunu düşünen Çetin Kırtasiye ortağı Sedef Çetinkarakaş; "Okullar açılırsa çok güzel olur, hareket olur, bereket olur. Ben bürocu olduğum çok fazla etkilenmedim okul kırtasiyesi yapanlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Şirket, resmi daire, yazıcı, kartuş gibi ürünler satıyorum. Okulda öğrencilerin çıktı alması gerekiyor bu yüzden onlara da yazıcı sattım. Benim sektörüm bilişim olduğu için durmadım. Okulların kesinlikle açılması gerekiyor" dedi.
(Gülperi Çalışkan)