Haydi Çanakkale konsere

Çanakkale`de altın tekelleri ve termik santralcilere karşı mücadele eden çevreciler, Kazdağı`nda yaşam alanlarını korumak için verdikleri mücadeleden dolayı dolarla tazminata mahkum edilen köylüler için harekete geçti.

1794
Altın tekelleri ile termik santralcilere boyun eğmeyen çevreciler başlattıkları çalışmayla, tazminata mahkum edilen köylülere destek vermeyi amaçlıyor. Çanakkale`de konser organize eden çevreciler, konserden elde edilecek olan geliri açılan davalar sonucunda tazminata mahkum edilen köylülere verecek. Çevrenin yanı sıra köylülerin de imdadına yetişen çevrecilerin bu yaklaşımı kentte büyük takdir toplarken, tüm Çanakkale halkı da düzenlenecek olan konsere davet edildi. Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu`nda Çanakkale Çevre Platformu, TMMOB, TTB, KESK tarafından ortaklaşa düzenlenen basın toplantısına Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş, KESK Dönem Sözcüsü Telat Koç, çevreciler ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda konuşan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; dolar ile tazminata mahkum edilen köylüler için konser organize ettiklerini söyledi. Konserden elde edilecek gelirin ise köylülere verileceğini belirten Nalbant; tüm Çanakkale halkını konsere davet etti.
 
 
 
“Yurttaşlarımız yabancı ülke parası ile cezalandırılıyor”
T.C mahkemelerinin kendi yurttaşlarını yabancı ülke parasıyla mahkum etmesini şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “Kazdağları’ndaki "vahşi madencilik" (altın-gümüş-kurşun) işletmeciliği nedeni ile daha sondajlar aşamasında ortaya çıkan ekolojik yıkım- çevre tahribatı yanı sıra, şimdi de sosyal yıkım ve yöre köylüleri üzerindeki maddi-manevi baskı her geçen gün artmaktadır. Bu durumdan etkilenen yöre insanı neredeyse yaşam alanlarından, köylerinden göçe zorlanır hale getirilmiş, baskı ve yıldırma politikaları sistematik hale gelmiştir. Bilindiği üzere; bir yandan, Bayramiç Kurşunlu Köyü`nün tam da merkezinde açılan feldspat madenine karşı duran köylülerin mahkemesi sürerken, diğer yandan Bayramiç Karaköy’deki bir ailenin maden şirketinde çalışmaya giden kendi köylülerine yaptıkları uyarı konuşmasına karşı açılan dava daha henüz sonlanmış iken, şimdi de bütün ülke kamuoyunda "dolar ile tazminata mahkum edilen köylüler" davası gündemdedir. Maden Yasasının "talan-sömürü yasası" olduğunu defalarca söyledik. Söz konusu yasada İdarenin "altın tekellerinin" üretimde ve satışta beyanlarının esas olduğunu biliyoruz. Ancak söz konusu şirketlerin kendi kendilerine hesapladıkları 7 200 Dolarlık sözde zararın T.C Mahkemelerince aynen kabul edileceğini hiç aklımızdan geçirmemiştik. Söz konusu köylüleri tazminata mahkum eden karar henüz Yargıtay aşamasındadır. Yargıtay’dan bu kararın köylülerin lehine döneceğine olan inancımız tam da olsa, yine de soruyoruz. T.C Mahkemeleri kendi yurttaşlarını yabancı ülke parası ile nasıl mahkum eder? Söz konusu hüküm; sadece Karaköy`deki üç yurttaşımıza verilmemiştir. Yıllarca Çanakkale`de ve yurdun diğer bölgelerinde, vadilerini, derelerini, topraklarını, ormanlarını, havasını ve sularını savunan tüm doğa dostları ve çevrecileri bu davanın muhatabıdır” dedi.
 
 
Nalbant`tan konser çağrısı
22 Şubat tarihinde 90. Yıl Gösteri Merkezi`nde düzenlenecek olan Ufuk Karakoç konserinden sağlanacak gelirin, Çanakkale yöresinde yaşam alanlarını savunurken maddi-manevi zarara uğratılan yöre insanları için kullanacaklarını kaydeden Nalbant; “Tüm yaşam alanı savunucularını dayanışmaya davet ediyoruz. 22 Şubat 2014 günü, 90. Yıl Gösteri Merkezi`nde (Büyük Çadır) düzenleyeceğimiz Ufuk Karakoç Konserinden sağlanacak tüm bağışları, Çanakkale yöresinde yaşam alanlarını savunurken maddi-manevi zarara uğratılan yöre insanları için kullanacağız. Buradan öncelikle tüm Çanakkale kamuoyuna ve ülke halkına duyuruyoruz. Bu dayanışma çağrımıza uyup, konser salonunu tamamen doldurmak T.C Mahkemelerinde dolar üzerinden hesaplanan tazminata en güzel cevap olacaktır” diye konuştu.
 
 
`Kanalizasyon çevreciliği` yapanlara seslendi
“Çanakkale`de "Kanalizasyon Çevreciliği" yapan kişilere sesleniyoruz” diyen Nalbant; “Tüm bunlar olurken, yaşanan gelişmeler karşısında susan , Meclisteki konuşmalarında madencilere açıktan destek veren, ruhsat veren "kanalizasyon çevrecilerine sesleniyoruz. Susmayı ve iki yüzlülük yapmayı bırakınız. Hangi cesaretle halkın içine çıkacaksınız? Yaşam hakkını, topraklarını savunurken tazminata mahkum edilen yurttaşlarımız hakkında diyecek bir sözünüz yok mu?
İl teşkilatınız ile birlikte okullarda çocuklara "çevreci yelekler" giydirerek "çevreci"olamazsınız. Cesaretiniz varsa halkın arasına çıkın! Ancak çıkamayacağınızı gayet iyi biliyoruz. Çünkü sizler sermayenin çıkarları uğruna yaşamsal değerlerimizi, havamızı, toprağımızı, suyumuzu zehirleyenlere hizmet için varsınız. Sizin derdiniz halkın çıkarları değil, sermayenin çıkarlarıdır” şeklinde konuştu. Basın açıklamasının ardından daha önce Karaköy`de çekilen zehirli sondaj çamurunun fotoğrafını katılımcılara gösteren çevreciler, Kazdağı`nda yaşayan köylülere destek olunması gerektiğini dile getirdiler.
 
 
 
 
Paylaş