Haydi Bienal’e

Çanakkale Belediyesi’nin desteklediği 28 Eylül-3 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 3.Uluslararası Çanakkale Bienali basın toplantısı Eski Otogar alanında gerçekleştirildi.Bienal düzenlemesinde görev alan küratörler Çanakkale Belediyesi dışında Çanakkale’den destek görememeleri konusunda kaygılarını dile getirdiler.

293
 
Yurt dışından sanatçıların katıldığı 3.Çanakkale Bienali’ne kendi ülke vatandaşları katıldığı için yabancı kurum ve firmalar destek verirken yerel yönetim belediye dışında Çanakkaleli ve Türk özel sektör kuruluşlarının kültüre ve sanata destek vermemesi eleştirildi.
 
Basın toplantısında konuşan Küratör Beral Madra 3.Çanakkale Bienali’nin günümüze özgü siyasal, kültürel, toplumsal ve ekonomik değişimleri kurgular ve karşı duruşlar olarak sergiye katılan 34 sanatçının bilgi birikimi ve düş gücünün yansıması olduğunu belirtti. Bieanale İtalya, Fransa, Almanya, Bosna Hersek, İngiltere, Mısır gibi ülkelerden de çağdaş sanatçıların katıldığı ifade eden Madra 1980’li yıllardan itibaren Bienal oluşumu içinde küratör olarak aktif yer aldığını belirterek Bienal’in bu gün geldiği noktadan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Madra, küratörlüğün bugün artık bir meslek olduğunu söylerken, küratörlerin uluslar arası sanatçıları Türkiye’ye getirmek ve Türk sanatını teşvik etmek adına önemli rol oynadıklarını kaydetti. Madra İstanbul Bienallerinde yer aldığını ve oluşturdukları modelin artık Türkiye çapında yaygınlaştığını ve bunun sevindirici olduğunu belirtti. Bugün kabul gören küresellik kavramında herkesin dünya kültüründen eşit yararlanma hakkının olduğunu belirten Madra büyükşehirlerde bianal gerçekleştirdiklerini ve alt yapı ve itici teşvik gücün var olduğunu söyleyerek, Çanakkale, Sinop ve Mardin gibi farklı şehirlerde bienal gerçekleştirmenin daha anlamlı olduğunu ve değişimi yansıttığını söyledi.
 
Çanakkale’de özel sektör bu yıl Bienal’e ilgisiz kaldı
Bienallerin Türkiye çapında gelişmesi ve yaygınlaşması gerektiğini belirten Madra ,bunun üniversitelerde yaratıcılık, sanat ve tasarım bölümlerinde okuyan gençlerin kendini göstermesine ve uygulama alanı bulmasına da fırsat olacağını belirtti. Bu fırsat yaratıldıktan sonra talep doğması ve pazar alanının yaratılmasının da önemli olacağını kaydeden Madra bunun için bienallere yerel yönetimlerin, devletin ve özel sektörün destek vermesi gerektiğini söyledi. Bununla ilgili yatırım yapılması ve proje havuzlarının oluşturulmasının önemine değinen Madra Bu destek üçgeninde Çanakkale ayağında sadece yerel yönetim olan Çanakkale Belediyesi’nden destek aldıklarını, Çanakkale’de özel sektörün bu yıl desteğini alamadıklarını, ama önümüzdeki bienallerde destek beklediklerini belirtti. Yurt dışından gelen sanatçılarla ilgili yabancı firmalardan ve kurumların desteklerini gördüklerini belirten Madra kültürel ilgiyi artırmak noktasında Çanakkale’de özel sektör ile işbirliği içinde çalışmanın kente sağlayacağı artılar açısından da önemli olduğunu belirtti.
 
“Bienal’de çocukları da aramızda görmek istiyoruz”
Kurator Seyhan Boztepe ise Bienal’de çocuk, genç ve engelsiz diye bölümler olduğunu ifade ederek bieanali organizma gibi düşünürsek, parçaların önemini daha iyi anlayabiliriz. Bu kapsamda Bienal’de çocukları da aramızda görmek istiyoruz. Heyecanlıyız, çünkü yıllardır Çanakkale’de çağdaş sanat noktasında insanlarla buluşmak için verdiğimiz emeklerin bugün meyvesini aldığımızı görüyoruz. Bienale Çanakkale Belediyesi’nin verdiği destek için teşekkür ederiz. Destek görmeyen oluşumlar kendi içinde kapalı kalır.
 
“Bienalle geniş bir skalayı kucaklamak istedik”
Kurator Fırat Arapoğlu da bienal için harcanan 1 yıllık yoğun emek sürecine dikkati çekerek bugün sanatın siyasetten bağımsız gibi gösterilemeyeceğini, 21.yüzyılın ilk çeyreğinde yakın coğrafyada yaşanan hareketliliğin etkilerinin yadsınamayacağını belirtti. Bienale davet edilen çeşitli ülkelerle geniş bir skalayı kucaklamak istediklerini belirten Arapoğlu kuratörler kadar oluşum içinde yer alan sanatçıların ve gönüllülerin de önemli olduğunu ifade etti. Bieanali 2 yılda bir gerçekleştirilen kültürel hayatın yansıması ve canlandırılması olduğunu ifade ederek bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
 
“Bienale başka illerde valilikler, Çanakkale’de yerel yönetim destek verdi”
Arapoğlu Çanakkale Bieanalini ayıran özelliği de belirterek bunun nitelik ve nicelik açısından önemli olduğunu söyledi. Başka bienallerde desteğin valilikler kanalı ile verildiğini ama Çanakkale’de yerel yönetimin destek sunduğunu söyleyen Arapoğlu diğer illerde gerçekleşen bienallerde yöreye has projelerin ön plana çıktığını belirterek, Çanakkale’de bir sentez ortaya konduğunu ifade etti. Arapoğlu Çanakkale’nin turistik bir kent ve dünyaya açılan bir kapı olmasının büyük bir şans olduğunu belirtti.
Paylaş