havadurum

Haydi 1 Mayıs’a

İşçiler, emekçiler, üretici köylüler, kadınlar, gençler, işsizler ve tüm ezilenler bugün iş ekmek özgürlük ve barış için tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de meydanlarda olacaklar.

647
Saat 12.00’de Salıpazarından başlayacak kortej yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’nda ki miting ile sonlanacak. 1 Mayısta emekçiler güvenceli iş, işçi sağlığı ve güvenliği, geçinilebilecek ücret, çalışma sürelerinin azaltılması, Kürt sorununun demokratik çözümü, siyasi tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması, ana dilin güvenceye alınması, demokratik, laik anayasa gibi talepleri öne çıkaracaklar.
 
Tertip Komitesi Çanakkalelilere “İşçi, emekçi, üretici köylü kardeşlerimiz, kadınlar,  gençler, işsizler 1 Mayıs birlik mücadele ve dayanışma gününde iş barış özgürlük ve demokrasi için bir arada olalım. Daha güzel yarınlar için yeni bir umut ile yeni bir başlangıç yapalım” çağrısı yaptı.
 
Siyasiler 1 Mayıs’ı unutmadı
Çanakkale’de siyasiler 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı yayımladıkları mesajlarla kutladılar. Halkların Demokratik Kongresi, (HDK) Çanakkalelilere  1 Mayıs kutlamalarına katılım çağrısı yaparak; “Dünya işçi sınıfının, ezilen ve sömürülen halklarının ‘Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ ta alanlardayız. Sömürüye, savaşa ve baskıya son vermek için, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için, halkların özgür olduğu bir gelecek için alanlara çıkıyoruz. Her renkten, cinsiyetten, dilden, kültürden halklar olarak, farklı dillerimizle, kültürlerimizle, renklerimizle işçi ve emekçilerle birlikteyiz”açıklaması yaptı.
 
CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Ezine Belediye Başkanı Halil Büyükerol ve AKP İl Kadın Kolları Başkanı Jülide İskenderoğlu 1 Mayıs İşçi Bayramı için kutlama mesajı yayımladı.
 
 
Sarıbaş’ın mesajı
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, yayınladığı mesajda 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutladı. Sarıbaş mesajında şu ifadelere yer verdi: “1 Mayıs’ın Ülkemizde, İşçi Bayramı olarak kutlanması ne yazık ki 1886 yılında Amerika’da 15-16 saati bulan ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verilen mücadelede işçi liderlerine verilen idam cezası gibi, Ülkemizde onlarca işçinin hayatları pahasına vermiş oldukları acının,  gözyaşının ve mücadelenin izleri vardır.  Daha 1977 yılında 37 işçinin ölümü ile sonuçlanan kanlı 1 Mayıs’ın acıları hafızalarımızda yerini korumaktadır. Ülkemizde, 1 Mayıs’ların Resmi Tatil Kabul edilerek İşçi Bayramı olarak kutlanması aşamasına hiç de kolay gelinmemiştir. Çok ağır bedeller ödenmiştir. Bu gün geldiğimiz noktada hakim güçler 1 Mayıs’ın İşçi Bayramı olarak kutlanması doğrultusundaki Emekçilerin Dirençli Mücadeleleri ve Kararlılığı karşısında daha fazla direnememiş ve boyun eğmek zorunda kalmışlardır. 1 Mayıs İşçi Bayramı; Ekonomik sıkıntının had safhada olduğu, dünyada işsizliğin en fala yaşandığı, adaletsizliğin, hukuksuzluğun, yoksulluk ve yolsuzluğun cirit attığı, iktidarın başta işçi sendikaları olmak üzere toplumun tüm katmanları ile çatışma içerisinde bulunduğu bir ortamda, 1 Mayıs ile sembolleşen Taksim Meydanında kutlandığı gibi tüm Ülkemizde kutlanacak. Ülkemizde hiçbir şeyin iyiye gitmediği, izlenen yanlış politikalarla insanların birbirlerine düşman edildiği, kamplaşarak çatışma ortamına sürüklendiği, önümüzü göremediğimiz karanlık bir süreçte İşçi Bayramını Kutlamaya çalışacağız. Bu süreç İşçiler, Emekçiler, Memurlar ile Şehir, Kasaba ve Köylerimizde yaşayan yoksul halkımız açısından önemli bir süreçtir. Bu süreci hiçbir provakatif oyun ve kışkırtmalara kapılmadan sancısız atlatmamız, birliğimiz, bütünlüğümüz ve geleceğimiz için çok önemlidir. Bu duygu ve düşüncelerimle, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını,Taksim Meydanı başta olmak üzere Ülkemizin tüm alanlarında heyecan ve coşkuyla Kutlayacak olan Emekçilerimizin, Bu uğurda vermiş oldukları Demokrasi Şehitlerini Rahmetle anarak, Bayramlarını Kutluyorum. Şenliklerin Kardeşlik ve Barış İçerisinde Geçmesini ve 1 Mayıs’ın Ülkemizin Gelecek Aydınlık Güzel Günlerinin Habercisi olması dileklerimle Emekçi Dostlarıma en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
 
 
Soydan’ın mesajı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle açıklama yapan Çanakkale Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü M. Serdar Soydan ise; “1 Mayıslar tüm dünyada emekçilerin haklı taleplerinin dile getirildiği bir bayram günüdür. 1 Mayıslar tüm dünyada işçi sınıfının birlik ve dayanışma gücünün pekiştirildiği ve simgeleştirildiği günlerdir. Bugün milyonlarca çalışan, işsizliğin ve yoksulluğun yaygınlaştığı, emek sömürüsünün acımasızca sürdüğü, ülkenin varlık ve kaynaklarının sorumsuzca elden çıkarıldığı, peşkeş çekildiği, hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığı bir dönemden geçmektedir. Özellikle son 10 yıllık AKP döneminde;içte ve dışta terör ve savaş tehditlerinin yaşandığı, toplumun üzerine korku salındığı, hukuksuzluğunun hukuk olduğu, halkın borç batağına sürüklendiği, orta sınıfın çöktüğü, toplumsal barışın kaybolduğu, üretenin, üretimin önemsenmediği, alın terine değer verilmeyen bir süreç içerisinde yaşamak zorunda bırakılmaktayız. Ülkede, işçilere ve emekçilere yönelik güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığını, çalışma koşullarının giderek ağırlaştığını, emekçilerin yarısının kayıt dışı çalışmaya zorlandığını dönemde her şeyden daha fazla birlik ve dayanışmaya ihtiyacımız bulunmaktadır. Ağır bedeller ödediğimiz yüz yıllık sınıflar mücadelesinin en önemli kazanımlarından biri olan 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü`nü bugüne kadar olduğu gibi bu yıl da emeğin ve mücadelenin gerçek sahipleri ile hep birlikte coşkuyla, onurla kutlayarak işçi sınıfının haklı mücadelesini, haklı taleplerini meydanlarda haykıracağız. Tedbirsizlik ve ihmaller nedeniyle meydana gelen ağır iş kazalarının, iş cinayetlerinin son bulmasını istiyor ve kamu istihdamında kuralsız güvencesiz ve piyasacı bir anlayışın hâkim olmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Kıdem tazminatının kaldırılması hazırlıklarına şiddetle dur diyoruz. Emeğin haklarının yok edilmesine, yoksulluğa, yolsuzluğa, yüzsüzlüğe son diyoruz. Emekçilerinin sorunlarının çözüldüğü, yaratılan katma değerden emekçilerin eşit oranda hak aldığı, çalışma yaşamının insan haklarına yakışır bir şekilde düzenlendiği, mutlu ve gelir düzeyi yüksek bireylerin yaşadığı bir Türkiye özlemiyle tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.
 
 
Gökhan’ın mesajı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada; “Dünya üzerinde birlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadelenin ortak adı, işçi ve emekçilerin onurlu, kararlı ve zorlu mücadelelerinin armağanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü herkese kutlu olsun. Emeğiyle, alın teriyle, onuruyla hayat ve ayakta kalma mücadelesi veren tüm emekçi dostlarımın bayramını; sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık, daha çok demokrasi ve özgürlüklerin doyasıya yaşandığı yoksulluğun, savaşların olmadığı bir dünya özlemiyle kutlar, saygılarımı sunarım” ifadelerine yer verdi.
 
 
Özacar’ın mesajı
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle mesaj yayımladı. Özacar, 1 Mayıs`ı kaygı, korku, telaş günü gibi karşılama duygusundan ivedilikle kurtulup, dünyada 165 ülke gibi mutluluk, sevinç, emek, dayanışma, barış, bahar güzelliği olarak kutlanması gerektiğini belirtti. Pek çok ülkede, işçi hareketinin sosyal ve ekonomik kazanımlarını bayram olarak kutladığı bu anlamlı günün, Türkiye`de, 3 yıl önce resmi bayram ilan edilmesinin toplumsal barışa hüviyet kazandırmak adına sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Özacar, şunları kaydetti:  “Ancak çalışanların, 1 Mayıs`ı gerçek anlamda bayram olarak kutlamaları emeğin hak ettiği değere kavuşmasından geçer. 1 Mayıs`ı sendikaların, sivil toplum örgütlerinin sağ duyulu ve sorumlu yaklaşımları çerçevesinde Türkiye genelinde, Çanakkale`de, Gelibolu`da coşkuyla kutlanmasını temenni ediyor, hangi siyasi görüşte olursa olsun herkesin bu kutlamalara katılmalarının gerekliliğine inanıyorum.”
 
 
Büyükerol’ün mesajı
Ezine Belediye Başkanı Halil Büyükerol ise; “Geçmiş yıllara baktığımızda 1 Mayıs günleri ile ilgili olarak toplumumuzun hafızalarına kazınan acı olaylar haksız bir şekilde uzun yıllar boyunca emekçi kardeşlerimize mal edilmeye çalışılmıştır. Ancak, geçtiğimiz yıl ülkemizde yaşanan ve tam anlamıyla barış ve kardeşlik ortamında geçen 1 Mayıs kutlamaları göstermiştir ki insanca yaşamak ve örgütlenmekten başka derdi olmayan emekçi arkadaşlarımızın tek amacı 1 Mayıs`ı özgürce kutlamaktır. Başta siyasetçilerimiz olmak üzere toplum olarak hepimiz farklı düşüncelere ve anlayışlara saygılı olduğumuz sürece demokrasimizin gelişmesine ve toplumun huzuruna katkı yapmış olduğumuzu bilmeliyiz. Bizler işçi memur ayrımı gözetmeden çalışanlarımızın daha güzel bir yaşantıya kavuşabilmesi için bütün olanaklarımızı kullanıyoruz. Çalışanlarımız ve emekçi kardeşlerimizin de bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı`nı kendilerine yakışır bir şekilde kutlayacaklarına inanıyor. Bugünün birliğin, beraberliğin, kardeşliğin ve barışın günü olması dileklerimle işçi, memur ve tüm emekçilerin gününü kutluyorum” dedi.
 
 
İskenderoğlu’nun mesajı
1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan AKP İl Kadın Kolları Başkanı Jülide İskenderoğlu; “1 Mayıs İşçi Bayramı; işçi ve emekçiler tarafından ülkemizde ve dünya genelinde kutlanan, birlik, kardeşlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür ve kalkınma hedefimizde dayanışma unsurunun değerini vurgulaması açısından da büyük bir önem taşımaktadır.  Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettikçe, dayanışmamızdan asla taviz vermedikçe, Türkiye`de her günü ayrı bir bayram tadında, her günü 1 Mayıs coşkusuyla yaşamamız mümkündür. Bu duygu ve düşüncelerle zor şartlar altında alın terleriyle göz nurlarıyla ekmeklerini kazanmaya çalışan insanlara 1 Mayıs`ın hayırlar getirmesini diliyor, emek ve dayanışmanın sembolü olan 1 Mayıs`ta gerçekleştirilecek etkinliklerin, çalışanların sorunlarının çözümüne ve hakların geliştirilmesine vesile olmasını temenni ederim” dedi. 
 
 
 
“1 Mayıs kutlu Olsun”
Halkların Demokratik Kongresi (HDK)  1 Mayıs nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak Çanakkalelileri 1 Mayıs kutlamalarına katılmaya davet eti.
 
Saat 12.00 de Salıpazarında HDK  pankartı ile 1 Mayıs Çanakkale Mitingine katılacaklarını bildiren HDK  Bileşenleri “Dünya işçi sınıfının, ezilen ve sömürülen halklarının ‘Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’’ta alanlardayız. Sömürüye, savaşa ve baskıya son vermek için, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için, halkların özgür olduğu bir gelecek için alanlara çıkıyoruz. Her renkten, cinsiyetten, dilden, kültürden halklar olarak, farklı dillerimizle, kültürlerimizle, renklerimizle işçi ve emekçilerle birlikteyiz” çağrısını yaparak açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kapitalizmin kar hırsıyla yaşanmaz hale getirdiği doğayı, suyu, havayı, toprağı, yaşam alanlarımızı savunmak; iş cinayetleriyle her gün artan sayıda hayatını kaybeden işçi kardeşlerimizi anmak ve iş cinayetlerine son vermek için; kadın cinayetlerine, tecavüze ve tecavüzcüler lehine işleyen ‘adalete’ “Yeter!” demek için; kadın-erkek eşitliği, halkların eşitliği ve özgürlüğü için alanlara çıkıyoruz. Parasız eğitim, parasız sağlık, konut, barınma, ulaşım hakkı için; zamlara, işsizliğe, açlığa, adaletsizliğe karşı dünyanın her yanında birlikte olduğumuzu bilerek, güvenle, şevkle, heyecanla alanlara çıkıyoruz. Darbelerden, darbecilerden hesap sormak ve darbe karşıtı edebiyat ile prim yaparken, darbe karşıtlarına yönelik baskıyı, gözaltıları, tutuklamaları sürdüren AKP Hükümeti’nin antidemokratik uygulamalarına dur demek; basına, kültüre ve sanata yönelik saldırılara karşı durmak için alanlara çıkıyoruz. İşçi ve emekçi kardeşlerimizin din, dil, inanç, renk, cinsiyet, bölge farkı gözetmeden ele ele verdiği, yeni eşit ve özgür bir dünya için ayağa kalktığı bu günde, Halkların Demokratik Kongresi, Türkiye’nin dört bir yanında, ‘Demokratik Türkiye, Kürt sorununa demokratik, barışçı çözüm için’ tüm halklarımızı 1 Mayıs’ta ‘İŞ, BARIŞ, ADALET VE ÖZGÜRLÜK’ için haykırmaya çağırıyor. Diller, kimlikler, inançlar üzerindeki baskının son bulması, eşit yurttaşlık hakkına dayalı eşitlikçi, demokratik ve halkçı bir anayasa için tüm halklarımızı 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya çağırıyoruz. Kadınları, gençleri, köylüleri, üreticileri, küçük esnafı, aydınları, akademisyenleri el ele, kol kola 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya çağırıyoruz. İşçiler ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında üretimden ve hizmetten gelen güçlerini gösterecektir.”
Paylaş