havadurum

Hayat pahalılığının etkileri; İnsanlar et alamıyor!

Gün geçtikçe artan fiyatlar, vatandaşların alım gücünü de azaltmış durumda. Artan fiyatlarla birlikte vatandaşların bu yıl et alımı düşmüş durumda.

3079

Hayat pahalılığı, hayatın her yerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Özellikle yemek sektöründe de görülen fiyat artışı, vatandaşların tercihlerini değiştirirken, porsiyonlar da düşmüş durumda. Et alımının düştüğünü dile getiren Samanyolu Et Pazarı çalışanlarından Serhat Saman OLAY için konuştu.

“Fiyat artışının sebebini çözemedik”

Türkiye genelinde et fiyatlarına yönelik zamlar yükselişe geçerken, ete talepte azalmış durumda. Etteki fiyat artışı hakkında konuşan Serhat Saman, artışın sebebini anlayamadıklarını ifade ederken “Şu anda etin fiyat artışı sebebini anlayamadık. Son 6-7 ayda fazlasıyla kasaplar için kesimlik ithal hayvan girişi oluyor. Ama o hayvanın yetişmesi biraz zaman alabileceği konumda olduğumuz için de fiyat artışının sebebini hala çözemedik” sözlerine yer verdi.

“Alım gücü gitgide düşüyor”

Özellikle kırmızı et grubuna yapılan zamların önüne geçilmesi mümkün gibi görülmüyor. Son zamanlarda dana ve karkasta ete zam geldiği bilgisine yer veren Serhat Saman “Kuzunun üstüne şu anda karkasta 100 TL gibi bir zam geldi. Danada da üzerine 50 TL civarında koydu. Tezgahta şu an bizde kıyma 400 TL, çoğu arkadaş 480-490 TL yaptı. Ama bu artışın önüne geçilecek gibi değil şu anki durumlara göre o görünüyor. İnsanlarımızın da alım gücü de gitgide düşüyor. Asgari ücretin fiyatın artışı insanların alım gücünü dengeler mi ona bir şey diyemem” ifadelerini kullandı.

Kıyma alımı 200 grama kadar düştü

Alım gücünün düşmesiyle beraber vatandaşların da et tercihleri de düşmüş durumda. Et tercihlerinin yanında insanlar artık et ve kıyma alımlarında daha az miktarda alışveriş yapıyorlar. Et alırken daha çok fiyatın uygun olması tercih edilirken, antrkot ve bonfile ise pahalılıktan dolayı tercih edilemez hale geldi. Birkaç sene öncesine göre 100 TL’ye kıyma alan vatandaşların sayısının oldukça düştüğünü söyleyen Yaman “Kemikli eti de tercih ediyorlar ama insanlar biraz daha cebine uygunu tercih ediyor. Antrkot ve bonfile değil ama yarım kilo 200 gram alıp gidenler oluyor. 3-5 sene önce 100 TL’lik kıyma alanlarımız çoktu, şu anda onlar kayboldu. İnsanlarımız et alamaz duruma geldiler” dedi.

Vatandaşlar tavuk etine yöneldi

Kırmızı etin zirvesinde ise kuzu eti yatıyor. Dana fiyatları artış gösterse de zirvede kuzu eti yer alıyor. Vatandaşların artan fiyatlardan dolayı tavuğa yöneldiğini dile getiren Saman “Şu anda yükselişe geçen dana ama danayı da geçen kuzu oldu. Kuzu zamda zirvede. Şu anda tavuk satışları arttı. İnsanlar et pahalanınca tavuğa yöneldi” sözlerini kullandı.

(Esra Güller)

Paylaş