"Havama, suyuma, toprağıma; dokunma"

558
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nda Edremit Belediyesi tarafından "Enginkent Akçay" adlı bir konut projesi için verilen inşaat ruhsatlarının, söz konusu alanla ilgili mevcut imar durumu, sulak alan mevzuatı ve korunan alan mevzuatına aykırı olması nedeniyle, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğimiz, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, S.S. Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği, Zehra Erkün ve Fazilet Uysal tarafından dava açıldı. Davanın duruşması 11 Nisan Salı günü Balıkesir 2. İdare Mahkemesinde görüldü. Tüm davacı tarafların dinlenmesinin ardından duruşma sona erdi. Mahkemenin kararının bir ay içinde taraflara bildirilmesi bekleniyor. Akçay sazlığı ve sulak alanın rant alanı olmadığına ve söz konusu alanın flamingoların yuvası olduğuna dikkat çeken davacılar, Mahkemenin, talepleri ve bilirkişilerin de görüşleri doğrultusunda, bu hukuksuz duruma son vererek, haktan, hukuktan, doğrudan ve doğadan yana karar vermesini bekliyor. 
 
"Daha öncede yürütmeyi durdurma kararı verildi"
Balıkesir 2. İdare Mahkemesinde görülen duruşmada davacılar adına konuşan avukat Cem Altıparmak, bu davanın yalnızca ruhsat iptali davası olmadığını, yaşam alanları ve doğa hakları savunması da olduğunu, iklim krizinin etkilerinin daha fazla yaşandığı bu dönemde önemli karbon yutak alanları olan sulak alanların kesinlikle korunması gerektiğini belirtti. Enginkent inşaat ruhsatlarının bilirkişilerin de tespit ettiği gibi hukuka aykırı olduğunu hatırlatan avukat Altınparmak, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verildiğini, mahkeme heyetinin kesin kararının da ruhsatların iptalinden yana olacağını beklediğini söyledi. 
 
"Sulak alan olarak tescillenmeli"
Duruşmada davacı 6 kurum adına söz alan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, Edremit Belediyesi daha ruhsat vermeden söz konusu alanda şirketin temel atma töreni yaptığını belirtti. Bu usulsüz duruma hem Edremit Belediyesi`nin hem de sulak alanları korumakla yükümlü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü`nün göz yumduğunu hatırlatan Doğan bu durumun tamamen hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Edremit Belediyesi`nin ruhsatları, bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi, onaylı ve geçerli bir imar planı olmadan verdiğini, dolayısıyla ruhsatların hukuk dışı yollarla verildiğini de ekledi. Bölgede pandemi koşullarında, kısıtlı olanaklarla, kısa sürede ekosistem değerlendirme raporu hazırlattıklarını söyleyen Doğan rapora göre bölgenin Ramsar Sözleşmesinin en az üç kriterini sağladığını ve uluslararası sulak alan olarak tescil edilmesini gerektiğini söyledi. Bölgeyi korumak için tüm güçleriyle mücadele ettiklerini söyleyen Süheyla Doğan bölgede açtıkları diğer davalardan da bahsederek mahkemeden ruhsatların iptalini talep etti.
 
"Mücadelemize devam edeceğiz"
Duruşma öncesinde açıklamada bulunan Süheyla Doğan ve Ömür İlgör, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nın imar rantına ve kamunun bazı projelerine kurban edilmemesi için verilen mücadeleden bahsedilerek, alanla ilgili Korunan Alanlar Yönetmeliği ve Sulak Alanlar Yönetmeliği`ne göre yapılan tescil kararlar hakkında bilgi verdi. Açıklamada Enginkent Proje Alanının Nitelikli Korunan Alan bölgesinde kaldığı ve bundan böyle bu karar doğrultusunda bu bölgede inşaat faaliyeti yapılamayacağı anlatıldı. Sulak alanların önemine vurgu yapılan açıklamada, bir kısmı Mahalli Sulak Alan olarak tescil edilen alanın Ramsar Sözleşmesi`ne göre en az 3 kriteri sağladığı belirtilerek Uluslararası Sulak Alan olarak tescil edilmesi gerektiği ve bu konuda mücadeleye devam edileceği vurgulandı. 
 
"Bu alnada konut inşaatı yapılması kesinlikle mümkün değil"
A.ıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi, "Akçay Sulak Alanının bir kısmı, "Balıkesir ili, Edremit ve Burhaniye ilçeleri, Kadıncık Deresi Doğal Sit Alanı" adıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık Makamının 13.09.2021 tarihli ve 1713720 sayılı Olur`u ile "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak, bir kısmı ise 19.11.2021 tarih ve 4822 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile "Doğal-Sit Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak tescil edilmişti. Enginkent Ruhsatlarının olduğu alanın, Nitelikli Doğal Koruma Alanı içerisinde kaldığı görülmüştür. Bu alanda konut inşaatı yapılması kesinlikle mümkün değildi." 
 
Bilirkişi Raporunda özetle; 
"Edremit Belediyesi tarafından "Enginkent Akçay Konut Projesi" ile ilgili verilen
İnşaat ruhsatlarının bulunduğu parsellere ilişkin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği`ne uygun olarak düzenlenmiş ve onaylanmış herhangi bir imar planı yoktur. Edremit Belediyesi`nin inşaat ruhsatlarına dayanak yaptığı Mülga Zeytinli Belediye Meclisinin 10.07.1980 tarih ve 11/52 sayılı kararı geçerli değildir, Edremit Belediye Meclisinin 03.12.2019 tarih ve 517 ile 529 sayılı,1980 planlarını yürürlüğe soktuğu kararlarının Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği`ne göre herhangi bir geçerliliği yoktur. Edremit Belediye Başkanlığınca "Enginkent Akçay Projesi "için verilen imar durumları ve ruhsatlar, yürürlükte bir plan olmadan verilmesi sebebiyle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği`ne uygun değildir. İnşaatına başlanan ve devam eden söz konusu yapılaşmaların mevcut ekolojik sistemi olumsuz etkileyeceği gerekçeleri ile Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği`ne uygun değildir. Gerekçeleri ile dava konusu alanda yasal mevzuata uygun olarak hazırlanmış ve onaylanmış bir imar planı olmadığı için, yürürlükte bir imar planı bulunmaması sebebiyle Edremit Belediye Başkanlığınca verilen yapı ruhsatlarının uygun olmadığı ve mevcut yapılaşma çabasının bölgenin sulak alan ve koruma alanı değerlerine olumsuz etkileri sebebiyle yönetmeliklere, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır" ifadeleri yer alıyor.
(Damla Yeltekin)
 
Paylaş