Havaalanı 18 Mart`a yetişecek

Çanakkale Havaalanı`nda yaklaşık 2 hafta önce göreve başlayan Yeni Havaalanı Müdürü Hasan Pala, dün basınla sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Havalimanının daha modern bir haliyle 18 Mart tarihine yetişeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Basın mensupları ise mania planı ve diğer gelişmelerle ilgili soruları Pala ve ekibine yöneltti.

2436
 
Gökçeada Havalimanı Müdürlüğü görevinden Çanakkale Havalimanı Müdürlüğü`ne tayin olan Hasan Pala ile Havaalanı Müdür Yardımcısı Efekan Kemaloğlu ve İşletme Şefi Özgür Turan basın mensupları ile bir araya geldiler. Daha önce Esenboğa Havalimanı`nda çalışan Çanakkale yeni Havalimanı Müdürü Hasan Pala, çiçeklerle karşıladığı basın mensuplarına “Yaklaşık iki hafta önce Çanakkale Havaalanı Müdürlüğü`ne tayin oldum. Ekibimdeki arkadaşlarımla birlikte Çanakkale`ye en iyi hizmeti verebilme adına üstün bir gayretle göstereceğiz” dedi. “Öncelikle herkesin merak ettiği çalışmalarla ilgili olarak sizlere bilgi vereyim” diyen Pala, çalışmaların 18 Mart`a yetişeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Pala, “Müteahhit firma, projeye uygun olarak tüm hızıyla çalışıyor. Hatta işi planlamanın da önünde götürüyor diyebiliriz. Biz de kendilerine elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. İşi planlamadan daha önce bitireceklerini umuyoruz. İş bitim tarihi normal olarak Temmuz ayı olarak belinlenmiş. 18 Mart Çanakkale Zaferi tarihine kadar çalışmaların yetişeceğini tahmin ediyoruz. Ama tabi ki hava şartları da bu konuda büyük önem taşıyor. Çalışma alanı malum pist olunca, açık alanda, hava şartlarından direkt olarak etkileniyor. Havalar böyle giderse planlanan zamandan önce biteceğini düşünüyoruz. Pistimiz orta gövdeli uçakların da iniş-kalkış yapacağı bir hale gelecek. Eskiden 1800x30 metre ebadında olan pistimiz, yapımı tamamlandıktan sonra 2350x45 ebadında olacak. Dolayısıyla yeni uçuf firmalarının da iştahını kabartacak bir pist olacağını düşünüyoruz. Trabzon, Adana gibi seferlerin de talep olduğu takdirde o ihtiyaca cevap verebilecek kapasitede olacak” ifadelerini kullandı. Havalimanı Müdür Yardımcısı Efekan Kemaloğlu ise, “Pistimizin uzatılmasıyla birlikte Çanakkale`de rekabet ortamı doğacak, bu da bilet fiyatlarına yansıyacaktır. Öğrencilerimiz olsun, bürokratlarımız olsun, sabah işi için Ankara`ya gidip, akşam geri dönebilecek. Bu da sadece öğrenci ve bürokratlar açısından değil başta turizm olmak üzere kentte pek çok açıdan değer kazandıracaktır” şeklinde konuştu. Çanakkale Havalimanı`nın `engelsiz` havalimanlarından biri olduğunu söyleyen Havalimanı İşletme Şefi Özgür Turan, “Çanakkale Havalimanı hem kente yakınlığı, hem de rüzgarı açısından Türkiye`nin en iyi 5 havalimanından birisi. Ayrıca Çanakkale Havalimanı Türkiye`nin engelsiz ilk havalimanlarından birisidir. Engelli vatandaşlara yönelik uygulamaları ile modern bir havalimanına sahibiz. Biz bütün çalışmalarımızı tamamladık ve bu konuda gerekli sertifikasını da aldık” dedi.
 
 
“Yeni düzenleme ile mania olan binalar var”
Havalimanı İşletme Şefi Özgür Turan, mania planları ile ilgili soruya ise, “Biliyorsunuz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Türkiye`deki mania konusunda otorite olan kurum. Çanakkale pist yenilemesi ile birlikte yeni mania planını hazırlayıp ilgili belediyelere, valiliğe ve kontrolden sorumlu tüm birimlere yolladı. Bunun sonrasında yapılaşmalarda o kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. Bir vatandaş bir yeri yapacaksa bu mania planları imar planlarına derç edilmiş vaziyette. Orada zaten kıstaslar ve ölçüler, o planlar kapsamında izinler veriliyor. Manianin asıl uygulama sorumluluğu belediyelerde. Bizim bu konudaki sorumluluğumuz aylık rutin kontrol yaparak yeni başlayan binaları ilgili birimlere intikal ettiriyoruz. Bizim ölçüler şudur dememiz yanlış olur. Mevcut binaların içinde yıkılması demeyelim ama, mania olduğu kesinleşmiş olan yapılar var. Aslında bu konu pistimizin yapım aşaması tamamlandıktan sonra netleşecek bir konu. Ama mania olan yapılarımız var tabi ki. Yani mania planı yayınlandı. Ancak pistimizin merkezi değişmediği için, yanal alanlarda bir farklılık olmuyor, sadece ön ve arka kısmında değişiklikler oluyor. Yapılan her binanın başlangıç aşamasında ilgili yerlere sakınca olmaması için bildiriyoruz” yanıtını verdi.
 
Trafo merkezinin kalkması gerekiyor
Çanakkale Havaalanı’nın sınır komşusu olan Yüksek Gerilim Şalt Sahası Trafo Merkezi`nin kalkıp kalkmayacağı ile ilgili soruyu ise Havalimanı İşletme Şefi Özgür Turan, “Orası ile ilgili olarak gerekli kurumlara yazılar yazıldı, paralel olarak kaldırılacak. Oranın kendisi ile ilgili olarak bir lat yapı çalışması olduğunu biliyoruz, ancak son durum ile ilgili bir bilgimiz yok. Orası yanal alanda kalıyor ama kalkması gerekiyor tabi ki. Orası da manialarımızdan bir tanesi. 2012 senesinde ilgili tüm kurumlarla yaptığımız toplantıda herkesin kendi üzerine düşen anlamı alması ile ilgili olarak istişare yaptık” şeklinde yanıtladı.
Paylaş