Hava kirliliği alarm veriyor

2010-2011 kış döneminde hava kirliliği oranları açısından Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alan Çanakkale de bu kış mevsiminde de benzer görüntüler meydana geliyor.

802
 
Çanakkale de çok sayıda ev, apartman, kamu kurum ve kuruluşunun kömürle ısınmaya devam etmesi hava kirliliğini arttırıyor. Doğalgaz kullanımının bir türlü istenilen seviyeye ulaşmaması, doğalgaz hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle birçok sitenin kömürle ısınmak zorunda kalması özellikle sabah saatlerinde Çanakkale’nin üzerini duman kaplamasına neden oluyor. Çanakkale halkı da hava kirliliğinden şikayetçi. Zehir soluduklarını ifade eden vatandaşlar hava kirliliğinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istediler.
 
24 saatlik dilimde en yüksek partiküler madde 10 ortalamasının 300 mg/m3 kükürtdioksit ortalamasının 400 mg/m3 olarak belirlendiği Çanakkale de havaların soğuması ile birlikte hava kirliliği de bu rakamlara yaklaşmaya başladı. 24 saatlik ortalamalarda zaman zaman sınır değerlere yaklaşıldığı özellikle kükürtdioksit ortalamasında sınır değerin aşıldığı 623 mg/m3 değerlerine ulaştığı gözlendi. Anlık yapılan ölçümlerde ise bu değerlerin geçildiği gözlendi.  Çanakkale`de hava kirliğinin denetimlerin yetersiz olmasından kaynaklandığı, apartman ve sitelerde yakılan kömürlerin belirlenen standardın altında olduğu iddia edildi. Geçtiğimiz yıllarda Çanakkale’ye kömür giriş ve çıkışlarına kısıtlama getirilmişti.Bu yıl bu konuya ilişkin gerekli kontrollerin yapılıp yapılmadığı konusunda yetkililerden net tespitler alınamıyor. Ayrıca kalorifer kazanlarının belgeli kazancılar tarafından yakılması konusu da hava kirliliği konusunda olumsuz bir etken olarak değerlendiriliyor. Yetkililerin bu konuda gerekli önlemleri alması talep edildi.
 
 
Paylaş