havadurum

Hasta tutsaklara özgürlük talebi

Çanakkale Halkların Demokratik Partisi tarafından düzenlenen eylemde hasta tutsaklara özgürlük talep edildi.

617
İskele Meydanı`nda bir araya gelen Çanakkale Halkların Demokratik Partisi üyeleri, `Hasta Tutsaklara Özgürlük` yazılı pankart açarak AKP hükümetini protesto ettiler. Çeşitli sloganlar eşliğinde başlayan eylemde Çanakkale Halkların Demokratik Partisi adına açıklama yapan Abdullah Güler; “Türkiye AİHM yargılamalarında son 3 yıldır yine birinci sırada. Türkiye`nin mahkûm edildiği davaların önemli bir kısmım, yargılama süresinin uzunluğu, adil yargılama hakkının ihlali, kötü muamelenin yasaklanması, etkili soruşturma hakkının ihlali ile mal ve mülkiyet hakkının korunmasıyla ilgili şikâyetler oluşturuyor. Nitekim AİHM 05 Mart 2013 tarihinde, Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi (AİHM), Gülay Çetin/ Türkiye karan ile Türkiye’yi insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ile ayrımcılık yasağından mahkûm etmiştir. Bu karar, tutuklu ve hükümlü hastalann durumlannın tayini açısından yol gösterici bir öneme sahiptir.Nitekim AHİM Karannda, ağır hastalığı olan tutuklulann korunmasına yönelik mevcut düzenlemelerin yeterince açık, öngörülebilir ve etkili olmadığı hüküm altına almakta; Adli Tıp Kurumu’nun tutuklu ve hükümlüleri heyet raporlanna rağmen muayene etmesi, dahası geç muayene etmesi eleştirilmektedir. Yanı sıra infazın geri bırakılmasına yönelik düzenlemenin tutuklu hastalar söz konusu olduğunda uygulanmaması aynmcı bir muamele olarak tespit edilmektedir” dedi.
 
“Kınıyoruz”
“Hak ihlalleri, yargılama safhalarından başlayıp; cezanın infazının tamamlanmasına kadar sürüyor” diyen Güler; “Bu amaçla Adalet bakanlığıyla defalarca görüşülmesine rağmen, özellikle hasta tutsaklann maruz kaldığı hak ihlalleri artarak devam ediyor. Ceza infaz kuramlarının yönetimi ile ceza ve güvenlik tedbirlerinin ilkelerin tamamı uygulamada ihlal edilmekte ve adeta hasta tutsaklara işkence yapılmaktadır. Üzün süredir Banş ve demokrasi partisi Hukuk ve İnsan haklan komisyonunun cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili olarak yürüttüğü çalışmada tespit edilen hak ihlallerinin çözümüne ilişkin Adalet bakanlığı başta olmak üzere yetkili kuramlara yapılan, sorunların çözülmesi yönündeki taleplerinin karşılanmamasını ve ilgili kurumların ihlallere karşı duyarsız kalmasını kınıyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
“Müdahale talebinde bulunuyoruz”
Türkiye cezaevlerinde özellikle hasta tutsakların maruz kaldığı hak ihlallerini önlemek amacıyla Çanakkale Halkların Demokratik Partisi adına müdahale talebinde bulunduklarını kaydeden Güler şu şekilde konuştu: “Aynca; Edime F Tipi Cezaevi`ndeki 15 tutsak, hak ihlalleri, çıplak arama dayatması, keyfî uygulama ve baskılara karşı 1 Aralık`tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattı. Açlık grevinin başlamasının ardından ise aralarında süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan bazı tutsakların da bulunduğu 30`ya yakın tutsağın Silivri Ceza İnfaz Kurumu`na sevk edildiği aktanldı. Tutsaklann kamuoyuna açıklanmasını istediği hak ihlalleri ağır sonuçlar yaratmaktadır. Bu sebeple, Türkiye cezaevlerinde özellikle hasta tutsakların maruz kaldığı hak ihlallerini önlemek amacıyla Çanakkale Halkların Demokratik Partisi adına müdahale talebinde bulunuyoruz.”
Paylaş