Hasretleri ile umudu örüyorlar
Özellikle Ortadoğu`dan çeşitli nedenlerle, mülteci, sığınmacı ve göçmen olarak Türkiye`ye gelen vatandaşların sayısı Çanakkale`de de arttı. Hatta öylesine ki; kentte bazı meslek dallarında emek gücü ile geçinmeye çalıştıkları kent halkının dikkatinden kaçmıyor. Ülkelerinden, ailelerinden binlerce kilometre uzakta hasret çekerek, umutlarını ise diri tutarak, bulundukları kentlerde yaşamın bir parçası olan “kardeşlerimiz”, Çanakkale`de de özellikle yapı sektöründe var olmaya devam ediyorlar...
Ortadoğu`da başta Suriye, Mısır, Arabistan, Libya, Tunus, Afganistan ve Irak gibi ülkelerde yaşanan savaş ve çatışma ortamı, ekonomik ve sosyal bunalım ve belki de en önemlisi baskıcı, despotik yönetim anlayışı halkların hayatını değiştirmeye devam ediyor. Ülkelerindeki savaş ve baskı ortamından kaçarak, daha iyi bir yaşam ve gelecek kurma hayali ile yurtdışına çıkan birçok vatandaş, başta Türkiye olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine, “umutlarının” peşinden gitmeye çalışıyor. Özellikle Avrupa hayali ile ülkelerinden çıkan vatandaşların, geçiş güzergahında bulunan ve çeşitli nedenlerle Türkiye`de kalmak zorunda kalan vatandaşlar, buralarda da günlük yaşamın içinde yer almaya çalışıyorlar. Birçoğu göçmen ve mülteci statüsünde yaşamlarını sürdüren vatandaşların yine büyük bir kısmı ise sığınmacı olarak Türkiye`de var olmaya devam ediyorlar. Ancak, hayalleri ile gerçekte karşılaştıkları durum birbirini tutmasa da pes etmeden, çalışma hayatının içinde yaşam mücadelesi veriyorlar. Yüreklerinde memleket ve aile hasreti ile günlük yaşamın içinde yer alan vatandaşlar, umutları ile üretiyorlar.
Aileleri ile gelenler şanslı!
Değişik yaş gruplarından, yurtlarını terk eden çok sayıda vatandaş, hem vatan hem de aile hasreti çekiyorlar. Bunlar arasında aileleri ile gelenler ise diğerlerine göre daha şanslı olduklarını düşünüyorlar. `özlem` konusunda şanslı olsalar da, geçinmek için ne kadar çok nüfus o kadar çok da para demek. Her şans onlar için bir taraftan da sıkıntı anlamına gelse de, yine “mutlu” olmaya çalışıyorlar.
Çanakkale`de artan nüfus dikkat çekiyor
Resmi rakamlar açıklanmıyor olsa da, Çanakkale`deki sığınmacı, göçmen ve mülteci sayısında da ciddi bir artış olduğu tahmin ediliyor. Yabancı misafirler konusunda, bir Göç İdaresi kurulsa da henüz beklenen hizmeti üretebilmiş değil. Çanakkale`de kaç yabancı var? Ne yer ne içerler? Barınma gereksinimlerini nasıl karşılarlar? Gibi birçok soru ise cevapsız kalmaya devam ediyor. Ama bilinen bir gerçek, onlar artık bu kentin, “temelinden çatısına” bir ortağı olmaya başladılar.
İnşaatlarda da varlar
Pek çoğunu özellikle metropollerde dilencilik yaparken gördüğümüz, birçoğumuzun ise “umursamadığı” misafirlerimiz, Çanakkale`de kent yaşamının içinde dikkat çekiyor. Yanlış dış politikanın bir sonucu olarak böyle bir durumun ortaya çıktığı yönünde hükümete yönelik eleştiriler giderek artarken, yabanı misafirlerimiz, Çanakkale`de özellikle de yapı sektöründe dikkat çekmeye devam ediyor. Son olarak Çanakkale merkezde bir inşaatta görüntülediğimiz Sudanlı misafirlerimiz, boya ve alçı işinde çalışıyorlar. Kimisi ailesi ile kimi ise tek başına düştükleri gurbet yolculuğunda yaşam mücadelesi veriyorlar....