"Hangi akılla açıklanabilir?"

1521
Tüm barolarla birlikte genel kurulu iptal edilen Çanakkale Barosu Başkanı Avukat Bülent Şarlan, Gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamada, genel kurula bir gün kala yapılan iptalin Anayasa`ya, hukuka ve normlar hiyerarşisine aykırı olduğunu söyledi. Biyasi parti kongreleriyle, sendika seçimlerinin iptal edilmediğine işaret eden Şarlan, kararın iptali istemiyle, yürütmenin durdurulması talebiyle 3 Ekim 2020 tarihinde UYAP üzerinden dava açtıklarını söyledi. "Baroların olağan genel kurullarının ne zaman ve ne şekilde toplanacağı, 7249 sayılı Avukatlık Kanununun 82. maddesi ile belirlenmiştir" diyen Şarlan, "Çıkarılan bir genelge ile kanun maddesinin önüne geçilmiştir. Bu durum normlar hiyerarşisine ve Anayasa`ya aykırıdır. Yasanın amir hükmü ortadayken böyle bir genelgenin hukuki varlığı her zaman tartışılacaktır. Hukuk adına hicap duyulacak bir karardır. Bununla birlikte genel kurullarımız bir "etkinlik" kavramı içerisinde asla değerlendirilemez. Bu sebeple kararın iptali istemiyle, yürütmenin durdurulması talebiyle 3 Ekim 2020 tarihinde UYAP üzerinden dava açmış bulunuyoruz."
 
Pandemi sadece baroları mı etkiliyor?
"Tüm avukatların merak ettiği husus şudur: Alınan karar ile parti kongreleri ve sendikaların genel kurulları yapılabiliyorken neden Baroların Genel Kurulları yapılamıyor? YSK Başkanının 2 Ekim 2020`de Konya Karatay İlçe Seçim Kurulu`na gönderdiği yazıda Baroların seçimlerine yasak gelmesi, parti ve sendika genel kurullarının yapılabileceğine ilişkin kararı nasıl açıklanabilir? Yoksa pandemi yalnızca baroları mı etkilemektedir? Siyasi partilerin genel kurulları ve il ilçe kongreleri yapılırken, meslek kuruluşu olan baro seçimlerinin ertelenmesi hangi mantık, bilim ve akılla açıklanabilir?" dedi. 
 
"Korunmak istenen sağlık ve hukuk değil, siyasi ikbaldir"
Şarlan, açıklamasında; "Organizasyonu ve planlaması ile her türlü hazırlığı yapılmış olağan genel kurulumuzun bir gün öncesinden iptali, kabul edilebilir bir durum değildir. Geldiğimiz durum bugünün şartlarından kaynaklanmamakta olup gelecek günleri organize etmek ve ileriye dönük başkaca kaygıların önüne geçmek adına alınmış bir karardır. Bu bir yol açma, ön açmadır. Çoklu baro düzenlemesi ile yeni kurulan baroların genel kurullarının yetişememesi, TBB`ye delege gönderememesi ve zamana ihtiyaç duyması böyle bir genelgenin çıkması sonucunu doğurmuştur. Çoklu baronun varlık göstermesi, pandemi mazereti altında hukukçulara sunulmaktadır. Korunmak istenen sağlık ve hukuk değil, siyasi ikbaldir. Yapılması gerekense yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesidir" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş