Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 3.bölge toplantısı Çanakkale’de yapıldı

HDK 3. Bölge Meclis toplantısı hafta sonu Çanakkale’de yapıldı. Toplantıya Çanakkale, Bursa ve Balıkesir’den gelen delegeler katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) kuruluş çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda HDP’nin Türkiye’deki düzene yönelik bütün itirazları gerçek bir muhalefet zemininde birleştirmek, toplumsal muhalefetin sesi ve kürsüsü olmak, bunu bir iktidar alternatifi olarak güçlendirmek, özgür, demokratik ve eşitlikçi bir Türkiye’nin inşasını sağlamak için yola çıktığı belirtildi.

1138
Siyasal gelişmeler üzerine değerlendirme, bölgesel ve yerel düzeyde değerlendirme, HDK ve HDP çalışmaları üzerine görüşler, çalışma programı ve 6 aylık planlama gündemi ile toplanan HDK 3. Bölge Meclis toplantısında, HDK Genel meclisin siyasal gelişmeler üzerine yaptığı değerlendirme katılımcılar ile paylaşıldı. Siyasal gelişmeler üzerine yapılan değerlendirmede; Barış sürecine girilmiş olan bu dönemde iktidarın savaş dilini kullanarak nasıl barışı getireceği konusunda kaygılar dile getirildi. HDK bölge toplantısında siyasal gündem noktasında öne çıkan tespitler olarak gündeme gelen değerlendirmeler şöyle: “Ortadoğuda AKP’nin tutumu her geçen gün daha da savaşa sürüklendiğimizi göstermektedir. Ayrıca her dönemde olduğu gibi konu barış olduğunda şovenizmin açığa çıktığını da hep birlikte görüyoruz. Süreç nasıl ilerlerse ilerlesin şovenizm baş gösterecektir. HDK bir yandan barışa ne kadar ihtiyaç olduğunu halka anlatırken bir yandan da bu şovenist tutumlarla da mücadele etmelidir. Bunun yanında taşeronlaştırmadan kaynaklı iş cinayetlerinin her geçen gün daha da arttığı, iş güvenliği denilen bir şeyin kalmadığı bu konuda HDK ile birlikte sendikaların da taşeronlaştırmayla mücadele etmesi gerekmektedir. HDK emek meclislerine bu konuda önemli görevler düşmektedir. Son yıllarda 3.bölgede yer alan illerdeki maden aramaları ve termik santrallerin üreticiyi ve yörede yaşayan halkı ciddi anlamda zarara uğrattığı, maden yasası ile verimli toprakların emperyalistlere peşkeş çekildiği bunun için açığa çıkan tepkilerin birleşik bir mücadeleye dönüştürülmesi önem kazanmıştır. Kadına şiddettin arttığı ve bu konuda hükümetin hiçbir önlem almaması sorunun daha da büyümesine sebep olduğu ve bu sebeple kadın meclislerinin çalışmalarına sadece kadınların değil erkeklerin de güç vermesi gerekmektedir. HDK Genel meclisinin almış olduğu ‘çözüm için mücadele, barış için eşitlik’ kampanyasına çeşitli etkinliklerle katkı sağlanması konusunda çalışmalar yapılmalıdır.”
 
Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kuruluş çalışmaları
Gerçekleştirilen bölge toplantısında iller raporlarını bölge meclisine sundu, bu kapsamda illerde HDK çalışmalarının tanıtımı, katılımın arttırılması konusunda yapılması gerekli çalışmalar değerlendirildi. Kurulması planlanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) için iller ve ilçeler düzeyinde yapılacak çalışmaların değerlendirildiği toplantıda bu konudaki görevler tespit edildi. Yapılan değerlendirmelerde Kuruluş çalışmaları sürdürülen Halkların Demokratik Partisi’nin(HDP) işçi ve emekçi hareketinin, Kürt özgürlük hareketinin, baskı altındaki azınlıkların, kadın kurtuluş hareketinin, insan hakları savunucularının, özgürlükçü bir laikliği savunan inanç sahiplerinin, doğa ve çevre hakları için mücadele eden ekoloji hareketinin, Alevi toplumunun muhalefetinin, küçük üretici köylülerin ve tarım emekçilerinin, kent yoksulları hareketlerinin, engellilerin yerel seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ardından da genel seçimlerde birlikte davranmasının zeminini oluşturacağı kaydedildi.
Paylaş