Halk kendi tabelasını astı!

Cevatpaşa Mahallesi sakinlerinin Merkez Ortaokulu ile ilgili tepkileri devam ediyor. Önceki gün gerçekleşen eylemde, halkın tüm itirazlarına rağmen, Bilim ve Sanat Merkezi`nin üst katları için "İmam Hatip Ortaokulu" tabelasını asan Milli Eğitim Müdürlüğü, eleştiri oklarının hedefi oldu. Cevatpaşa Mahallesi sakinleri, "İmam Hatip Ortaokulu" tabelasının altına, "Merkez Ortaokulu" tabelasını asarak, tepkilerini dile getirdiler.

680
 
 
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkılan ve yerine yapılan iki okuldan birinin işlevi noktasında Milli Eğitim ile ters düşen Cevatpaşa Mahallesi sakinleri, eylemleri ile tepki göstermeye devam ediyor. Yerine biri ilkokul, diğeri `Bilim ve Sanat Merkezi` adı altında iki ayrı bina yapılan Merkez Ortaokulu`nun mahalle geri kazandırılması noktasında mahalle halkının talepleri bir türlü karşılık bulmadı. Bilim ve Sanat Merkezi olarak inşa edilen, üstteki iki katına önce Milli Eğitim Müdürlüğü ofisleri, ardından da İmam Hatip Ortaokulu`nu taşıyan İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne, "Bizim İmam Hatip Ortaokulu`na değil, normal bir ortaokula ihtiyacımız var. Çocuklarımız ya Gazi Ortaokulu`nda sıkış-tepiş ders görüyor, ya da başka semtlere gidiyorlar. Biz mahallemizde, bizim okuduğumuz gibi çocuklarımızın da okuyabileceği Merkez Ortaokulu`nun yeniden açılmasını istiyoruz" diyerek başvuruda bulanan Cevatpaşalılar, "Sıra eylemde" diyerek eylem sürecini başlattılar. Daha önce de bir yürüyüş düzenleyen ve ardından Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş ile görüşen mahalle sakinleri, aradıkları cevabı ve karşılığı bulamayınca, hem siyasi partileri ziyaret ettiler hem de İl Genel Meclisi ve Belediyesi Meclisine giderek kentin yerel yönetimlerinden destek istediler. Mahalle sakinleri önceki akşam mahallelerinde düzenledikleri yürüyüş ile tepkilerini dile getirdiler. Mahalle sakinleri sık sık "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganı atarak da ne kadar kararlı olduklarını gösterdiler.
 
 
`Merkez Ortaokulu` tabelası asıldı
Tüm girişimleri neredeyse sonuçsuz kalan mahalle halkı, `Merkez Ortaokulu`nu tekrar mahallelerine kazandırmak için mücadeleyi bırakmadı. Önceki gün akşamüzeri söz konusu okul önünde bir araya gelen mahalle sakinleri, burada sloganlarla, alkış ve ıslıklarla İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nü protesto ederek, taleplerini tekrar dile getirdiler. Tüm görüşmelere ve özellikle de siyasi yapının kendilerine destek verdiği bir sürecin hemen ardından "İmam Hatip Ortaokulu" tabelasının yerine asılmasına tepki gösteren mahalle sakinleri, kendi hazırladıkları "Merkez Ortaokul" tabelasını okulun duvarına astılar. Tepkilerini sürdüren mahalleliler, sonrasında ise buradan başlayan yürüyüş ile tüm mahalle halkının da desteğini istediler.
 
 
“AKP bunu hep yapıyor"
Cevatpaşa Mahallesi sakinleri, sivil toplum kuruluşlarının da destek verdikleri yürüyüşte AKP il yönetimine de tepki gösterdiler. Parti ziyaretleri kapsamında iktididar partisi olarak AKP`yi de ziyaret eden Cevatpaşalılar, parti yönetiminin bu ziyarette kendilerine destek verdiklerini, ancak ziyaretin hemen birkaç gün sonrasında okula "İmam Hatip" tabelasının asılmasına da tepki gösterekek, "bu AKP`nin her zaman yaptığı bir oyalama politikasıdır. Hem bize destek verdiğini ifade ediyorlar hem de tek başlarına iktidar olmalarına rağmen, kentteki bürokratların `ben yaptım oldu` anlayışına ses çıkarmıyor. Biz bunu oyalama taktiği olarak algılıyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdiler. Merkez Ortaokulu velileri, yürüyüş sırasında da söz alarak mahalle halkına mağduriyetleri ile ilgili bilgilendirmelerde de bulundular. Sık sık slogan, alkış ve ıslıklarla protestolarını sürdüren mahalle sakinleri, eski Salı Pazarı`na oradan da Kordon boyu üzerinden Valilik önüne yürüdüler.
 
 
"Sözlerin tutulmasını bekliyoruz"
Yürüyüş sonunda açıklamada bulunan Cevatpaşa Mahallesi Muhtarı Evren Kızoğlu, süreç ile ilgili bilgiler vererek, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi. "Gazi Ortaokulu, şuanda 900`ü aşmış bir öğrenci sayısı ile öğrenci kaydına devam ediyor" diyen Muhtar Kızoğlu, "Oranın fiziki yetersizliği ise malumdur. Bir de mahallemizde mevcut olan yapımı sırasında ilk ve ortaokul olarak ruhsatı alınmış olan binaların bir tanesini tekrar kendi arsası üzerinde Merkez Ortaokulu ismi ile hayata geçirilmesini istiyoruz. Merkez Ortaokulumu Geri İstiyorum Çalışma Grubu, Çanakkale`deki siyasi partileri dolaşarak, onlara bu konuyla ilgili bilgilendirme yaptı ve onlardan destek istedi. Hepimizin şahit olduğu durum şu; Çanakkale`deki tüm siyasi partiler Merkez Ortaokulu ile ilgili kampanyaya destek veriyorlar. Hepsi ile hemfikiriz, hiçbir sorun yok. Sadece Milli Eğitim`in planlaması noktasında bir sıkıntı var. Bize destek olunacağı söylendi, şimdi bu sözlerin tutulmasını istiyoruz. Milli Eğitim müdürlüğü ile gerekli çalışmayı yaparak Cevatpaşa Mahallesi`ndeki öğrencilerin hakkı olan Merkez Ortaokulu`nu bizlere kazandırmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
 
"Halk kendi tabelasını astı"
Eğitim-Sen Şube Yöneticisi İsmail Baytaş ise, "Bizim önümüze olmadık bahanelerle bir buçuk yıl süre koydular. Biz de tepkimizi bir buçuk sene sonrası için değil, bugünden başlayarak hemen yarına bu okulun açılmasını istediğimiz için gösteriyoruz. Bugün Cevatpaşa Mahallesi halkı şunu yaptı; `Merkez Ortaokulu` tabelasını astı, Cevatpaşa Mahalle halkı, kendi inisiyatifi ile, kendi seçimi ile, kendi tabelasını asmıştır. Orası Merkez Ortaokulu`dur" ifadelerini kullandı.
 
 
"Asıl sorun okullar açıldığında ortaya çıkacak"
Eğitim-İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş ise burada yaptığı açıklamasında "Mücadelemiz burada bitmiyor. Bu mücadele giderek yükselecektir. Asıl sorun okullar açıldığında başlayacak, oradaki çocuklar Cevatpaşa Mahallesi`nden kalkıp Esenlere gittiğinde asıl sorun başlayacak. Ulaşım, yemek sorunu olduğunda, kışın öğrencilerin giriş ve çıkış saatleri sorun olduğunda, eğitim şartları bozulduğunda asıl sorun başlayacak. Tepkimiz o zaman daha çok büyüyecek ve İl Milli Eğitim Müdürü gittiği her yerde bizi görecek. Vali bey buradan size sesleniyoruz, duyun artık bizi. Yapacağınız her adım, her girişim Cevatpaşa Mahallesi halkı tarafından alkışlanacaktır. Sizden bir girişim bekliyoruz. Biz Merkez Ortaokulu`nun tekrar açılmasını istiyoruz" dedi. Cevatpaşa Mahalle Meclisi Başkanı Şevket Ağan da tüm katılımcılara teşekkür ederek, bu mücadelenin Merkez Ortaokulu hizmete girene kadar süreceğini ifade ettiler.
 
Paylaş