havadurum

Ha Ali Veli, ha Veli Ali

Ekmeğin gramajının düşmesine kent halkı tepki gösterdi.

667
Çanakkale Fırıncılar Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, günlük 100 bine yakın ekmeğin çıktığı kentte esnafın zam yapmamak için direndiğini ama sonunda ekmeğin aynı fiyattan satılmaya devam etmesi için gramajın düşürüldüğünü söyledi. İş; “Mayaya yüzde 100 zam geldi. Yakıt, işçilik maliyetleri ve un fiyatları da arttı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı da ekmeğin gramajına standart getirdi. Biz ya 300 gram ekmeğe zam yapıp 1 liradan satacaktık, ya da 250 grama düşürüp 80 kuruştan satmaya devam edecektik. Biz de Edirne ve Tekirdağ gibi gramaj düşürüp, fiyat değiştirmedik” dedi.
Halk tepkili
Ekmeğin gramajının düşmesine vatandaşlar ise tepki göstererek: “Zam zamdır, 300 gramı 1 lira yapmak da aynı, 250 grama düşürüp ayn ı fiyattan satmakta aynı. Ha Ali Veli, ha Veli Ali ” dedi.
Ayten Çolak: “Fiyat aynı olup da, gramaj nasıl farklı olur ki? Sonuçta ben aynı parayı verip, neden gramajı daha düşük ekmek alayım? Bu halkı kandırmaktır. Biz kalabalık bir aile değiliz, iki ekmek alıyoruz. Ama kalabalık aileler var ve en az 5-10 ekmek almak zorunda kalıyorlar. Nasıl baş edecekler bunu da düşünmek lazım.”
Sibel Bozkurt: “Biz kandırılmaya, mağdur olmaya alıştık. Sonuçta koskoca bir tarım ülkesi olarak buğdayı bile ithal eden bir ülke haline geldik. Elbette haksızlık, 10 tane ekmek alan var. Küçüle küçüle sandviç gibi olmuş ekmekler. 300 gram ekmeğe zam yapmamak için 250 grama düşürüp aynı parayı almak aynı şey. Ha Ali Veli, ha Veli Ali”
Müşerref Akay: “Biz günde 4 ekmek alıyoruz. Haksızlık vatandaşın cebinden ekstra para çıkması demek. Küçücük ekmekle doyamayacağımız için daha fazla ekmek almak zorunda kalacağız.”
Paylaş