havadurum

Güneşhan “Silahın bir kültürmüş gibi sunulması bu ülkeyi yönetenlerin yarattığı temel bir sorundur”

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin grup önerisi olan Bireysel Silahlanmadan Kaynaklanan Şiddet Olaylarının Araştırılması ile ilgili TBMM Genel Kurulunda söz aldı. Güneşhan, konuşmasında “Bireysel silahlanmaya hayır” dedi.

1122

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, partisinin grup önerisi olan Bireysel Silahlanmadan Kaynaklanan Şiddet Olaylarının Araştırılması hakkında TBMM Genel Kurulunda söz alarak konuşma gerçekleştirdi. Güneşhan konuşmasına geçtiğimiz gün Adana Büyükşehir Belediye Başkanının Özel Kalem Müdürü Samet Güdük'ü makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden bahsederek yakınlarına baş sağlığı ve sabır diledi. CHP’li Güneşhan, bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi gerektiğini söyleyerek bunun önüne geçilmesi için hep birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Basında yer alan şiddet vakalarına geldi

Güneşhan, son zamanlarda basında yer alan haberlerden bahsederek “Şiddet, yaralama, cinayet, ölüm haberi almadığımız tek bir gün bile olmuyor. İzmir'de DERİTEKS Sendikası Genel Başkanı Makum Alagöz ve sendika yöneticilerine bir fabrikanın sahiplerince silahlı saldırıda bulunuldu. Geçtiğimiz hafta yine İzmir'de Taksici Oğuz Erge üşümesin diye aracına aldığı katil tarafından silahla vurularak öldürüldü. Küçükçekmece'de AKP'li belediye başkan adayının bir derneği ziyareti sırasında bir araçtan ateş açıldı ve bir vatandaşımız ağır yaralandı. Elâzığ'da Burcu Demir isimli kadın çalıştığı hastanenin önünde kurşunlanarak öldürüldü. Bunlar sadece birkaç günkü vakalar. Umut Vakfının verilerine göre sadece geçtiğimiz yıl 3.773 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Gerçekleşen silahlı şiddet olaylarının yüzde 85'inde Kalaşnikof ve otomatik tüfekler dâhil ateşli silahlar kullanıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 55'i ateşli silahla vurularak öldürüldü. Bunlar, yıldan yıla şiddet dalgasının nasıl büyüdüğünü, bireysel silahlanmanın ne boyutlara geldiğini gösteren veriler” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de bir asayiş sorunu var”

Türkiye’de ciddi bir asayiş sorunu olduğunu söyleyen ve buna dikkat çeken Güneşhan “Maalesef değerli arkadaşlar, bir taraftan da gözler başka yere çevriliyor, bireysel silahlanma taraftarlarının en önemli savı, kendi güvenliklerini sağlamak olduklarını söylüyor. Peki, o zaman şunu sormak gerekmez mi? Vatandaş kendi güvenliğini neden koruma ihtiyacı hissediyor? Demek ki Türkiye'de reddedilemez boyutta bir adalet ve asayiş sorunu var. Bunun sorumlusu da elbette yirmi bir yılda bu ülkeyi yöneten tek adam rejimidir. Silaha erişimin son derece kolay olması, 30 milyondan fazla ruhsatsız silah olması, silahın bir kültürmüş gibi hayatın her alanında görünür kılınması da bu ülkeyi yönetenlerin yarattığı temel bir sorundur” sözlerine yer verdi.

“Oyuncak silahlar çocukları şiddete yönlendiriyor”

Silahın çocuk yaşta zihne eve nasıl kolayca yerleştirildiği hakkında verilere yer veren CHP’li Güneşhan “Bakın, elimde bir alışveriş uygulamasında satılan oyuncakların listesi var, oyuncak listelerinden örnekler var. İşte, silah bir toplumda nasıl normalleştirilir, çocuk yaşta zihne ve ele nasıl kolayca erişilir örneklerini size göstermek istiyorum. İşte, bir spider tabanca, bir alışveriş şeyinde gözüken. Yine, Kalaşnikof; şurada açık, net bir şekilde gözüküyor. Yine, tabanca; yine, Uzi, şöyle. Bakın, bunların hepsi bir alışveriş uygulamasında satılan oyuncaklar. Şimdi, bunlar oyuncakmış. Uzmanlar, oyuncak silahların çocukları şiddete yönlendirdiğini söylüyor. Bunlarla, henüz küçük yaşta bir silah hevesi edindirildiğini ve bunların da hayatlarını etkileyecek şekilde bir kişilik oluşturduğunu söylüyorlar. İşte, şiddet döngüsü nasıl ve nereden başlıyor görüyorsunuz. Çocuk gelişim uzmanları bir şey daha söylüyor değerli arkadaşlar: Çocukların izledikleri ve çevrelerindeki olayları bire bir kopyalama ve model alma eğilimde olduklarını ifade ediyorlar” diye konuştu.

“Siz iktidar olarak ne yapıyorsunuz?”

Konuşmasına geçtiğimiz yıllarda yayınlanan “Dizilerin Şiddet Karnesi” raporuna yer veren Güneşhan “Geçtiğimiz yıllarda Ankara Milletvekilimiz, Genel Başkan Yardımcımız, Gamze Taşcıer "Dizilerin Şiddet Karnesi" diye 2 rapor hazırlamıştı. Farklı kanallardan, en çok izlenen 8 dizinin birer bölümü izlendi. Bu 8 dizinin 7'sinde şiddet vardı. En az 300 kez silah gözüktü, ateşlendi ve silahla ilgili söylemde bulunuldu. 122 sahnede şiddetsiz bir söylem neredeyse yok. Sokakta şiddet vakası olmadan geçen tek bir gün dahi yok. Yediden yetmişe şiddete, silaha maruz kalıyoruz. Siz ne yapıyorsunuz iktidar olarak?” ifadelerini kullandı.

“Denetimsizlik eliyle meşrulaştırılıyor”

Bireysel silahlanmanın bu denli kolay olmaması gerektiğini dile getiren Güneşhan “Silahı, şiddeti, suça eğilimi denetimsizlik eliyle meşrulaştırıyorsunuz. Bir olay olduğunda olayı haber yapan muhalif kanallara ceza vermekten, onları sürekli tehdit etmekten başka bir işe yaramayan RTÜK eliyle bu ülkede mini mini mafyacılık üretiyorsunuz, bunun artık değişmesi gerekiyor değerli arkadaşlar, bireysel silahlanmanın bu denli kolay olmaması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“Bu soruna hep beraber çare bulalım”

Sorunu hep birlikte çözülmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Güneşhan “Yani değerli milletvekilleri, bu ülkeyi yönetenlerin bir irade ortaya koyması artık açıkça, net bir şekilde kendisini gösteriyor. İşte, bir fırsat, bu komisyonu gelin hep beraber kuralım. Bireysel silahlanmayı nasıl kontrol altına alacağız, bundan kaynaklı şiddetin önüne nasıl geçeceğiz, gelin hep birlikte araştıralım ve artık bu soruna yine hep beraber bir çare bulalım” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş