Güneşhan “Geçici çözümler eğitimdeki eşitsizliği arttırdı”

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerdeki eğitim sorunlarına dair meclis araştırma önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, geçici çözümlerin öğrencilerin eğitim hakkına erişimini güçleştirdiğini ve eğitim eşitsizliğini daha da arttırdığını söyledi.

170

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi İsmet Güneşhan deprem bölgesinde yaşanan eğitim sorunlarına ilişkin meclis araştırma önergesi verdi. Güneşhan önergesinde şunlara değindi;

“6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler, 11 ilde eğitim ve öğretimde de ciddi yıkıma neden olmuş, çok sayıda öğretmen ve öğrenciyi doğrudan etkilemiştir. Deprem sonrası yıkılan okullar nedeniyle öğrenciler, eğitim gördükleri okullardan mahrum kalmış ve eğitimden kopmuşlardır.

Deprem sonrasında öğrencilerin büyük bir kısmı konteynerlerde, hasarsız ya da az hasarlı okullara taşınarak ikili olarak eğitimlerine devam etmiştir. Afet sonrasında hayata geçirilen bu çözümler geçici olarak kabul edilse de sorunları beraberinde getirmiştir. Bu geçici çözümler eğitimdeki eşitsizlikleri daha da artırmış ve bölgedeki öğrencileri kaliteli bir eğitim alma hakkından mahrum etmiştir. Özellikle ikili eğitim uygulaması sınıflardaki öğrenci sayısının artmasına sebep olmuştur. Bu durum öğretmenlerin dersleri verimli şekilde işlemesini ve öğrencilerin derse odaklanmalarını güçleştirmektedir. Konteyner ve çadırlarda eğitim gören öğrenciler ise fiziksel koşulların yetersizliği ve kaynak yetersizliğiyle karşı karşıya gelmektedir. Yetersiz alan, hijyen ve ısınma sorunları öğrencilerin sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmakta, herhangi bir salgının hızla yayılması için uygun ortam sağlamaktadır.

Depremin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen bölgedeki okulların birçoğunda inşaat ve onarım çalışmaları henüz tamamlanmamıştır. Depremden ağır şekilde etkilenen illerde öğrencilerin güvenli ve temiz bir ortamda eğitim alabilmeleri sağlanamamaktadır. Ekonominin kötü gidişi de bu duruma eklenince sorun daha vahim bir boyut almaktadır.

Öğrencilerin yaşadığı bu sorunların yanı sıra deprem bölgesinde görev yapan öğretmenler de başta barınma olmak üzere çok sayıda sorunla karşılaşmaktadır. Konteynerlerde barınan öğretmenler zorlu koşullara rağmen eğitim görevlerini yerine getirmeye çalışmakta ancak yetersiz fiziki koşullar eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Eğitim bir toplumun geleceğini inşa eden en temel unsurlardan biridir. Afet sonrası olsa dahi her çocuğun nitelikli bir eğitim alma hakkı vardır. Ancak deprem bölgesindeki öğrenciler için sürdürülen geçici çözümler, öğrencilerin bu hakka erişimini güçleştirmektedir. Taşımalı eğitim uygulaması ise öğrencilerin okul yolunda uzun saatler geçirmesine ve derslere yorgun katılmasına neden olmaktadır. Ayrıca taşımalı eğitim uygulaması öğrenciler için büyük bir güvenlik sorununu da beraberinde getirmektedir. Öğrenciler okul yolunun bir kısmını, akşam vakti geç saatlerde servisin onları bıraktığı konumdan evlerine veya konteynerlere yürüyerek tamamlamaktadır.

Bu bağlamda, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından, eğitimde yaşanan sorunların tespit edilmesi, depremzede öğrencilerin eğitim koşullarının iyileştirilmesi ve mevcut uygulamaların yeterliliğinin değerlendirilmesi amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM iç Tüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş