havadurum

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Rekor Kırdı

Kurban Bayramı'nın ilk gününe güneşli bir havayla uyanan Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretimi rekoru kırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bayramın ilk günü güneş enerjisinden elektrik üretiminde bir rekor kırdık. 16 Haziran’da gün içerisinde güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı %44’ü aşarak rekor kırdı.” dedi.

464

Kurban Bayramı’nın ilk günü olan 16 Haziran’da tarihi bir rekor kırıldı. Rekoru yazılı bir açıklamayla duyuran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, “16 Haziran günü toplamda 682 bin 223 megavat elektrik ürettik. Bunun 109 bin 501’i güneş enerjisinden karşılandı.” dedi.

Yerli Kaynaklarla Yüzde 78’i Aştı

Günün tamamında güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payının %16,05 olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, “Gün içinde bu oran %44’ün üzerine çıkarak bu alanda bir rekora imza atıldı. Yine günün tamamında yenilenebilir kaynakların elektrik üretimi içindeki payı %63, yerli ve yenilenebilir kaynakların payı ise %78,4 olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

Her Yıl 3 Bin 500 Megavat

Bayraktar, son olarak açıklanan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın kurul güç istatistiklerinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünya ilk 11’ine girdiğini, Avrupa’da da 5’nci sırada olduğunu anımsatarak “Önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3 bin 500 megavat güneş enerjisi kurulu gücünü devreye alarak bu alanda yeni rekorlara imza atmaya devam edeceğiz.” dedi.

Net Sıfır Emisyon Hedefi

Bu hedefe ulaşmak için zaman zaman kapasite tahsisleri yaptıklarını kaydeden Bayraktar, “Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını, enerji dönüşümümüzde olmazsa olmaz olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon vizyonu doğrultusunda temiz enerji yolculuğumuza ara vermeden devam edeceğiz.” diye konuştu.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş