"Güne karanlıkta başlıyoruz"

346
Türkiye`de enerji tasarrufu gerekçesiyle 2016 yılından bu yana başlatılan kalıcı yaz saati uygulaması; bir kez daha gündeme geldi. Yaz-kış saati uygulamasını kullanan ülkeler, Ekim sonu itibariyle kış saati uygulaması kapsamında saatlerini bir saat geri aldı. Türkiye`de ise tartışmalar devam ediyor. Konuya ilişkin Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, "Gece yarısı, okuluna giden küçücük çocuklar, yollarda uyuyor. Siyaset insanların yaşamlarını kolaylaştırma biçimi olduğu için biz Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şubesi olarak, siyasilerden, iktidar ve muhalefet milletvekillerinden, acilen kış saati uygulamasıyla ilgili kamuoyu oluşturmalarını, bu konuda açıklamalar yapmalarını bekliyoruz. Bunu yapmayanlara iktidar ve muhalefet kim olursa olsun oy vermeyeceğimizi, oy verme günlerinin yaklaştığını ve bizim yaşamlarımızı kolaylaştırmayan siyasilerle aramıza mesafe koyacağımızı belirtmek istiyorum" ifadelerine yer verirken, gazetemiz Çanakkale Olay`ın yazarı ve pedagog Hakan Şahintürk ise uzmanları uyararak, "Yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi sadece çocukların değil, yetişkinlerin de dengesini bozmaktadır. Karanlıkta edilen kahvaltı, karanlıkta başlanan dersler; çocuklarda uyum ve odaklanma problemlerinin görülmesine neden olma bilmektedir. Güne karanlıkta başlamak zorunluluğunun bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
"Çocuklar yollarda uyuyor"
Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, saat uygulamasının kış aylarının gelmesiyle birlikte kamuoyunda sıklıkla konuşulduğunu ifade ederek, "Kış saati uygulaması konusunda tüketicilerin çok yoğun eleştirileri var. Tüm dünyada kış saati uygulaması başlamasına rağmen ülkemizde birileri bir şey yaptı. Hala bu iş düzelmedi. 3, 4 yaşındaki çocuklardan yetişkinlere kadar herkesi ilgilendiren bir konu. Kış saati uygulamasıyla ilgili haksız ve yanlış uygulama hala devam ediyor. Bunu her sabah yaşıyoruz. Büyük şehirler daha çok hissediyor. Evlerimizde 300 lira elektrik faturası gelirken, bu faturalar 500 liraya çıktı. Yaşam standartları kalitesiz hale geldi. Çok hızlı bir şekilde kış saat uygulamasına geçilmeli. Gece yarısı, okuluna giden küçücük çocuklar, yollarda uyuyor" dedi.
 
"Yaşamlarımızı kolaylaştırmayan siyasilerle aramıza mesafe koyacağız"
Berkit çocukların kalıcı yaz saati uygulamasından etkilenme düzeyinin oldukça fazla olduğunu ifade ederek, "Siyaset insanların yaşamlarını kolaylaştırma biçimi olduğu için biz Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şubesi olarak, siyasilerden, iktidar ve muhalefet milletvekillerinden, acilen kış saati uygulamasıyla ilgili kamuoyu oluşturmalarını, bu konuda açıklamalar yapmalarını bekliyoruz. Belki güçleri yetmeyebilir ama bu konuda çaba göstermelerini bekliyoruz. Bunu yapmayanlara iktidar ve muhalefet kim olursa olsun oy vermeyeceğimizi, oy verme günlerinin yaklaştığını ve bizim yaşamlarımızı kolaylaştırmayan siyasilerle aramıza mesafe koyacağımızı belirtmek istiyorum" sözlerine yer verdi.
"Yaz saati uygulaması insanların dengesini bozuyor"
Pedagog Şahintürk ise, yaz saati uygulamasının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek, "Yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi sadece çocukların değil, yetişkinlerin de dengesini bozmaktadır. Saate bakıp normalde aydınlanmış olması gereken havanın hala karanlık olduğunun görülmesi özellikle çocuklar üzerinde bir zaman ritim sorunu yaşatmaktadır. Karanlıkta edilen kahvaltı, karanlıkta başlanan dersler; çocuklarda uyum ve odaklanma problemlerinin görülmesine neden olma bilmektedir. Derslerin ilk saatlerinin günün doğuşuna denk gelmesi o saatte normalde yatağında olması gereken çocuklar için alışılması zor bir durum olmaktadır. Güne karanlıkta başlamak zorunluluğunun bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye belirtti. 
Paylaş