havadurum

"Günde 200 test yapılıyor"

926
Haziran ayı itibariyle tırmanışa geçen koronavirüs artışı, Çanakkale`de neredeyse sıfırlanan test sayısını günde 200`lere kadar çıkardı. Kovid servisi ve yoğun bakımı hasta kabulüne yeniden başlarken, artan vakaları Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş ile konuştuk. 
 
"Çanakkale`de vaka artışı dikkat çekici düzeyde"
Vaka artışının dikkat çekici bir düzeyde olduğunu dile getiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, artan vaka sayıları, hastaneye başvuran ve yapılan test sayılarında da artış olduğunu, ancak servise veya yoğun bakıma yatışların aynı oranda olmamasının önemli olduğunu söylüyor. Artışın en dikkat çekici noktasının Haziran`dan önce, hemen hemen test için başvuran kimse yokken, şuanda günde 200 civarında test yapılmaya başlanması olduğunu dile getiren Güneş, "Yapılan testlerde pozitiflik oranlarında da ciddi bir artış var. Net rakamlarla söylemek mümkün değil, ancak bunlar gözlemlerimiz. Şuan kovid servisinde 6-7 hastamız söz konusu, 3-4 hastamız da yoğun bakımda yatıyor" dedi. 
 
En belirgin semptomlar boğaz ağrısı ve hafif ateş 
Testi pozitif çıkan ve servis ile yoğun bakımda yatışı yapılan hastaların çoğunluğunun, koah, şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları bulunduğunu veya yaşlılık gibi ek sağlık riskleri bulunan hastalar olduğunu söyleyen Güneş, vaka belirtisi konusunda ise "Başvuran vakalarda görülen semptomlar ise genelde boğaz ağrısı ve hafif ateş olarak görülüyor" dedi. 
Çanakkale aşı oranı en yüksek 6`ncı il 
Çanakkale`de, 18 yaş üzeri en az iki doz aşı olma oranı %86 olurken, Türkiye` de aşılama oranının en yüksek olduğu 6`ıncı il konumunda. Vakalarda, eskisi gibi akciğer tutulumuyla başvuru olmadığının gözlendiğini ifade eden Güneş, rehavete kapılmamak gerektiğini de dile getirerek, "Vaka sayıları daha çok arttığında, hastalık yaygınlaştığında ortaya çıkabilecek belirtileri kestirmek mümkün değil. Hafif belirtilerle seyredeceğini varsayarak rehavete kapılmak sakıncalı olabilir" dedi. 
 
"Tedbirler alınmalı; hes kodu ve maske kullanımı gündeme gelmeli" 
Vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek, hastaneye yatış gerektiren ağır hastalık ve ölümlerden kaçınmak için risk gruplarının aşılanmasının önemine değinen Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güneş, hatırlatma dozlarının tamamlanmasının da öncelikli olduğunu söyledi. Tedbirler konusunda Güneş, "Toplumda hastalığın yayılımını engellemek için daha önce uygulanan kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanım zorunluluğunun yanı sıra kapalı mekanların havalandırılmasını sağlayacak önlem ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve pozitiflik saptananların veya temaslıların etkili izolasyonu için HES kodu uygulamasının tekrar gündeme getirilmesi önerilmektedir" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş