havadurum

"Gülpınar zeytinlikleri katledilmeye devam ediyor..."

2689

 Üretim Reform Tasarısı’nın günlerce kamuoyunda tartışılmasına neden olan zeytinlik ve meraların yatırıma açılması ile ilgili düzenlemeler tepkiler üzerine tasarıdan çıkarıldı ama Gülpınar’da jeotermal amaçlı sondaj faaliyetleri sürüyor. Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ`nin Çanakkale Valiliğine sunduğu ve Gülpınar’da yapılması planlanan 7 adet sondaj arama faaliyeti, Proje Tanıtım Dosyası incelendikten sonra 26 Mayıs 2017 tarihinde "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı aldı. Konunun takipçisi olduklarını belirten Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, tam da zeytin yasasını kaldırma girişimleri sırasında bu kararın alındığını belirterek; “Aynı zihniyette farklı bir firmanın eski yerin hemen yakınındaki maliye arazisinde yaptığı bir çalışma. Geçen sefer derneğimizin savcılığa şikayeti üzerine kestiği zeytin ağaçları için yüklü miktarda para cezası kesildiğini biliyoruz. Zeytin kanunu apaçık zeytinlik alanlara 3 km mesafede tesis yapılamayacağını yasaklarken, benzeri şirket valilikten aldığı "ÇED raporu istemez" yazısına dayanarak katliama ve sondaj çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Dikkat edilirse bu karar zeytin yasasını kaldırma girişimleri sırasında alınmıştır. Yasa geri çekilince, maliye arazisi olup bu şirkete devredilen yerlerde hafriyat çalışmaları devam etmekte ve fotoğraflarda görüldüğü gibi içinde yabani zeytin ağaçlarında bulunduğu bu arazinin dümdüz edildiği ortadadır. Şirket yetkilileri yaptıkları açıklamada bu sondajları turizm amaçlı termal bir otel için yaptıklarını ve izinleri bu amaca uygun olarak aldıklarını ifade etmişlerse de bu gerekçe gerçeklikten uzak görülmekte, henüz yeri bile belli olmayan termal otel için bu kadar maliyeti yüksek çalışmaların yapılacağı akla uygun gelmemektedir. Bu durum zeytin yasasını delmek için devlet yetkililerinin de ortak olduğu bir bahanedir” açıklamasında bulundu. 

 
“Zeytinliklerimize dokunma, dokundurtma!”
Gülpınar’da yapılan sondaj çalışmaları ile ilgili kararlı bir mücadelenin sunulması gerektiğini vurgulayan Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, “Ayrıca Gülpınar da hafriyat işleri yapan bir firmadan da destek almaktadır. Konunun mahkemeye taşınarak yürütmeyi durdurma kararı alınması gerekmektedir. Ama ne yazık ki Gülpınarlılar zeytinliklerine sahip çıkmada çok kararlı bir duruş sergileyememektedirler... Durum böyle olunca bu şirkette Çanakkale Valiliği`nin kararına dayanarak sahada istediği gibi at oynatabilmektedir. Ve maalesef Gülpınar zeytinlikleri katledilmeye devam edilmektedir… Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği olarak olayın takipçisi olup yasal anlamda gerekli girişimleri de yapacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Biz yenilenebilir enerjiye asla karşı değiliz uygun yerlere yapıldığında en yakın destekçisiyiz. Mücadelemiz sürerken sloganımız şudur, zeytinliklerimize dokunma, dokundurtma!” dedi. 
 
21 jeotermal alan ihaleye çıkıyor
Öte yandan dün Resmi Gazete’ de yayınlanan karara göre,  Çanakkale`nin 5 ilçesindeki 21 jeotermal sahası ihale edilecek. Karara göre, Çanakkale`nin Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Yenice ve Çan ilçelerindeki 19`u arama 2`si jeotermal kaynak işletme sahası olmak üzere 21 jeotermal sahası için Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından ihaleye çıkıldı. Saha büyüklükleri 90,97 hektarla 4 bin 972,94 hektar arasında, muhammen bedelleriyse 27 bin 717 lirayla 352 bin 668 arasında değişen sahaların ihaleleri 13 Temmuz 2017 Perşembe saat 13.30`dan başlayarak sırayla yapılacak. İstekliler gerekli belgelerle hazırlayacakları tekliflerini en geç 13 Temmuz 2017 Perşembe, saat 12.30`a kadar, Çanakkale İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne sunabilecek.
 
Valiliğe şikayette bulunulmuştu
2015 yılında Ayvacık’a bağlı Gülpınar Köyü’nde, farklı bir firma tarafından yine jeotermal sondaj çalışmaları kapsamında yaklaşık 8 dönümlük arazide 100’ün üzerinde zeytin ağacı kesilmiş ve Gülpınarlılar bu olay sonrasında bireysel ve toplu şikayetlerde bulunmuştu. Firmaya yüklü bir para cezası kesilmişti.  Çanakkale Valiliği’ne başvuruda bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği hazırlanan şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti; “Söz konusu projenin; ‘3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un aşağıda yer alan 20. Maddesi- (Değişik: 28/2/1995-4086/5 md.) ne uygunluğu açısından incelenerek, ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır. Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10`unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez, İzinsiz kesenler veya sökenlerden ağaç başına ikimilyon liradan beşmilyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir. Bu Kanunun yayımından önce zeytinlik alanlarına ilişkin kesinleşmiş imar planları geçerlidir’ bilgi edinme kanunu uyarınca; 1. Zeytin ağaçlarının kesilmesi için her hangi bir kurumun uygun görüş verip vermediğinin bildirilmesi, 2. Zeytin ağaçlarının kesilmesi “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun” hükümlerine aykırı ise, kesim işlemini yapanlar hakkında gerekli kanuni işlemlerin yapılması, 3. Söz konusu proje için Çevre Etki Değerlendirme Yönetmeliği uyarınca ÇED süreci hakkında bilgi verilmesi, hususlarında gereğini müsaadelerinize arz ederiz.”  
(Şenol Güven)
Paylaş