havadurum

'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' anlatıldı

585
59`uncu Troia Festivali kapsamında `Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem` söyleşisi gerçekleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem`in kentliyle buluştuğu etkinliğin moderatörlüğünü ise gazeteci Özlem Gürses üstlendi. 6`lı masa il başkanlarının yanı sıra halk tarafından da büyük bir ilgiyle takip edilen söyleşinin açılış konuşmasını ise Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptı. CHP`li Erkek, "Cumhuriyetin 2`inci yüzyılına adım atarken, tamamen demokrasi içeresinde Türkiye`yi bu çıkmazdan ve kutuplaşma girdabından çekip çıkartacağız" sözlerine yer verirken İYİ Partili Erdem ise, "Gençler ülkeden kaçmak istiyor. Bunu yaratan Ak Parti. Bunu yaratan Ak Parti`nin liyakatsizliğidir" dedi.
 
"Adaletsiz düzeni mutlaka değiştireceğiz"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek sözlerine Türkiye`nin demokrasiyi kaybettiğini ifade ederek, "Tek adam rejimine, saray iktidarına karşı, çok büyük bir demokrasi mücadelesi. Önümüzdeki ilk seçim aynı zamanda referandum niteliğinde bir seçim. Seçmen, `Güçlendirilmiş parlamenter sistem mi, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi mi?` sorusuna cevap verecek. Seçmen sandığa giderken bu sistem için de karar verecek. Biz çok kararlıyız. Bu sistemi ve bu adaletsiz düzeni mutlaka değiştireceğiz. Bu eşitlik, özgürlük, adalet, kardeşlik mücadelesi. Anayasa hukukçuları bu sisteme monokrasi diyorlar" diye konuştu.
 
"Saray hükümeti güven kaybetti"
CHP`li Erkek, Türkiye`nin yeni bir siyaset kültüre ihtiyacı olduğunu belirterek, "Trükiye`nin yeni bir yönetim anlayışına ihtiyacı var. İlk seçimde bu gerçekleşecek. Yeni cumhurbaşkanı, yeni meclis, siyaset kültürü, yönetim anlayışı; Türkiye`nin sorunlarını kısa sürede çözecek. Saray hükümetinin Türkiye`nin hiçbir sorununu çözebilmesi mümkün değil. Çünkü güven kaybetti. Güven kaybolduğunda üretemezsiniz, hiçbir sorunu çözemezsiniz. Cumhuriyetin 2`inci yüzyılına adım atarken, tamamen demokrasi içeresinde Türkiye`yi bu çıkmazdan ve kutuplaşma girdabından çekip çıkartacağız" sözlerine yer verdi.
"İttifak olarak ortak bir amacımız"
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise Millet İttifakı olarak tüm faaliyetleri ortak bir amaç için yaptıklarını dile getirerek, "Farklı siyasi partileriz, farklı geçmişlerimiz, programlarımız var. Ama ortak bir amacımız var. Bu amaç çok önemli. Türkiye`de yeniden demokrasiyi yeşertmek ve inşa etmek. Bu ortak amaçta o kadar biriz ki bütün farklılıklarımızı bunu gerçekleştirene kadar yan tarafa koymayı biliyoruz. Demokrasi bu ülkeye gerçek anlamda ya gelecek ya gelecek! Gelmeme gibi bir şansı yok" diye belirtti. 
 
Aileler bu ayı nasıl çıkartacağız diye düşünüyor"
Ailelerin en büyük gündemlerinin ekonomik sorunlar olduğunu belirten İYİ Partili Erdem, "Türkiye`nin çok büyük bir kesimi, bu ayı nasıl çıkartacağız endişesi içinde. Bu kadar mutfağın düşünüldüğü, pazardan ne alabileceğim kaygısının oluştuğunu görmedim. Türkiye bunu el birliği ile aşacak. Neden ekonomi, adalet bu kadar kötü? Neden gençlerin dörtte üçü bu ülkeden kaçmak istiyor? Alın size beka problemi" diye ifade etti. 
 
"Gençler ülkeden kaçmak istiyor"
Erdem, KPSS sınavının sorularının bir yayınevi tarafından hazırlanan deneme sınavlarındaki sorularla aynı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğine vurgu yaparak, "Gençler ülkeden kaçmak istiyor. Bunu yaratan Ak Parti. Bunu yaratan Ak Parti`nin liyakatsizliğidir" diye tepki gösterdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş