Grup Yorum Çanakkale’deydi

Grup Yorum üyeleri 30`uncu yıl etkinlikleri kapsamında Çanakkale`de söyleşi gerçekleştirdi. Halk Bahçesi Düğün salonunda gerçekleştirilen söyleşide, katılımcılardan Mücahit Kara, Grup Yorum`un daha önce Kobane ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki göstererek; “Kobane`de verilen mücadeleye `devrim` demek ya da dememek sizin özgür iradeniz. Ama Kobane`de yürütülen mücadelenin neresinde duracağınızı merak ediyorum” yorumunu yaptı. Yorum üyeleri ise, “Sana yöneltilen silahı, daha sonra sen alıp, o silahla savaşıyorsun. Ne zamanki emperyalizmin silahlarıyla savaşılmaya başlandı, biz o zaman tavrımızı değiştirdik” değerlendirmesinde bulundu.

653
 
 
Grup Yorum bu yıl kuruluşunun 30`uncu yılını kutluyor. Türkiye`nin bir çok yerinde konserler verecek olan Grup Yorum üyeleri, 30`uncu yıl etkinlikleri kapsamında bir çok şehirde söyleşiler yapıyor. Çanakkale Halk Bahçesi Düğün Salonunda önceki gün sevenleriyle biraraya gelen Grup Yorum üyeleri, grubun geçmişi ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Katılımcıların sorularının ardından kısa bir müzik dinletisi gerçekleştiren Grup üyelerine, sevenleri de halaylarla eşlik etti. Bu yıl `Bağımsız Türkiye Konseri`nin beşincisini düzenlediklerini belirten Grup Yorum üyeleri; “Her yıl daha büyük bir iddiayla, daha büyük bir hedefle düzenliyoruz konserlerimizi. Her yıl yaptığımız konserlerle yüz binlerce insana ulaşıyoruz. Artık sayısal olarak bir kaygımız yok. Bu konuda kendimize olan güvenimiz dinleyicilerimizden geliyor. Grup Yorum`u, Grup Yorum yapan halkın kendisidir. Grubun tarihine baktığınız zaman her sene yenilenen bir kadrosu var. Bu yılki `Bağımsız Türkiye Konseri`nde bir sayı hedefimiz yok. Nicelikten ziyade nitelik hedefini koyduk önümüze. Konserlerimizde sadece bir araya gelip şarkılar türküler söyleyip, halaylarımızı çekip gitmiyoruz. `Bakın biz istersek yüzbinler bir araya gelebiliriz, hep birlikte umudun türkülerini söylebiliriz.` Bunu gösteriyoruz konserlerimizde. Bu seneki Bağımsız Türkiye Konseri`nin ana sloganı ` Adalet`. Neden adalet? Hepimizin bildiği gibi adaletsizliklerle dolu bir ülkede yaşıyoruz. 14 yaşında kafasından gaz kapsulüyle vurulan Berkin Elvan için günlerdir adalet isteniyor. Ve hala bu adalet sağlanabilmiş değil. 21 kişi hakkında hala soruşturma açılmıyor. Gezi Direnişi`nde öldürülen gençler içinde hala adalet sağlanmış değil. Bu adaleti halkın kendisi sağlayacaktır. Yakın zamanda Ruhi Su`nun parçalarından oluşan bir albüm çıkaracağız. Amacımız Ruhi Su`nun öğrencileri olarak onu unutturmamak” diyerek yeni albümün müjdesini verdi.
 
“ Grup Yorum Kobane`nin neresinde duracak?”
Grup Yorum`un çalışmaları hakkında verilen bilgilerin ardından katılımcılar Grup Yorum üyelerine çeşitli sorular sordular. Katılımcılardan Mücahit Kara, Grup Yorum`un Kobane ile ilgili yaptığı açıklamayı eleştirerek; “Bugüne kadar şarkılarınızda hemen hemen birçok soruna değindiniz. Bildiğiniz gibi Ortadoğu`da süren çok kirli bir savaş var. Bir halk kendi kaderini tayin etme noktasında çok büyük bir direniş gösteriyor. En son Haseke`de 60`a yakın insanımız IŞİD çeteleri tarafından öldürüldü. Siz, bu insanlarla aynı gelenekten gelen Felluce Direnişi ile ilgili şarkı yaptınız. Felluce`de yüzlerce, binlerce insan öldürüldü. Hepimiz biliyoruzki Kobane`de de büyük bir mücadele oldu, hala bu mücadele devam ediyor. Bu, emperyalizmin, barbarlığın en kirli yüzü. İnsanların canına malına kasteden, insan haklarına karşı bir saldırı var. Felluce`de insan kafası kesen IŞİD`in türevlerine olan canilere karşı yaptığınız şarkıları anlıyorum. Kobane`de verilen mücadeleye `devrim` demek ya da dememek sizin özgür iradeniz. Ama Kobane`de yürütülen mücadelenin neresinde duracağınızı merak ediyorum” diye sordu. Kara`nın sorusuna cevaplayan Grup Yorum üyeleri; “Grup Yorum 30 yıl boyunca Kürt halkının mücadelesini hep yanında oldu. Bu tartışma bir çok yerde süren bir tartışma. Okuduğumuz yazılarda ve duyduğumuz kadarıyla zaten (Kobane Devrimi)`nden ziyade (Kobane Direnişi) olarak geçiyor. Kobane Direnişi`nin ilk günlerinde biz de destek verenler arasındaydık. Sadece sahneden değil, halkın içinde, sokaklardaki eylemlerde de destek verdik. Fakat daha sonrasında durum değişti. Evet, orada katledilen bir halk var. Kim tarafından katlediliyor? IŞİD tarafından katlediliyor. Bugünün IŞİD`i dünün Özgür Suriye Ordusu`dur. Arasında hiç bir fark yoktur. IŞİD`i yaratan emperyalizmin kendisidir. Halkı katleden emperyalizmin kendisi ise, emperyalizmle ortak bir savaş yürütülür mü? Bu mücadele ne kadar samimidir? Sana yöneltilen silahı, daha sonra sen alıp, o silahla savaşıyorsun. Ne zamanki emperyalizmin silahlarıyla savaşılmaya başlandı biz o zaman tavrımızı değiştirdik. Nerede katledilen bir halk varsa, nerede bir direniş varsa, nerde bir zulüm varsa biz orda olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Paylaş