havadurum

"Gözaltı işlemi hukuksuzdur"

323
Çan`da Belediye Başkanı Bülent Öz`ün akrabası olduğu ileri sürülen bir kişinin şikayeti ile başlayan soruşturma, Belediye Başkanı Öz`e kadar uzandı. Öz, dün sabah (31 Mayıs) erken saatlerde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından ifadeye alındı. Belediye Başkanı Bülent Öz ile birlikte Belediye İnsan Kaynakları Müdürü Ş.U. ve Belediye Mali Hizmetler Müdürü A.Y. ile firma çalışanı R.A.`nın da gözaltına alındığı, soruşturma kapsamında adreslerinde bulunamayan 3 kişinin ise arandığı bilgisine ulaşıldı. 
Ne olmuştu? 
İddiaya göre; Çan Belediye Başkanı Bülent Öz`ün, aynı zamanda akrabası olan müteahhit Ö.E`nin, Çan Belediyesi`nden alacağı olduğu, bu alacağını tahsil edemeyince Çan Cumhuriyet Savcılığı`na başvuruda bulundu. Belediye Başkanı Bülent Öz`ün de aralarında bulunduğu belediye üst düzey yöneticileri ile ilgili "rüşvet" ve "irtikap" suçlarını oluşturan ifadelerde bulundu. Ö.E.`nin ifadeleri üzerine soruşturma başlatan Çan Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce bazı belediye çalışanlarını ifadelerini almıştı. Sabah erken saatlerde kolluk kuvvetleri ile alınan Belediye Başkanı Bülent Öz`ün de soruşturma kapsamında ifadesinin alınacağı öğrenildi. 
Başkan Öz, ne demişti? 
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, 17 Mayıs tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hakkındaki iddiaların "asılsız" olduğunu dile getirmişti. Adli makamlara yapılan müracaat neticesinde bilgisine başvurulan bazı belediye personellerinin, kendilerine sorulan sorulara açık ve net cevaplarını verdiklerini dile getiren Öz, iddialarla ilgili "yargısız infaz yaparak" yapıldığını ifade etmişti. Öz, "Bu açık ve net bir şekilde temsil ettiğim kuruma, mesai arkadaşlarıma, meclis üyelerime dolayısıyla şahsıma karşı yürütülen mesnetsiz bir algı operasyonudur" demişti. 
"Şahsi giderlerimi kendim ödedim" 
Şahsi giderlerinin belediyeye yansıtıldığı, oturduğu evin mülkiyetinden, iki dairenin birleştirilmesine, içine yapılan tadilat işçiliklerinin belediyeye fatura edildiği gibi ifadelerin "yalan haberler" olduğunu söyleyen Öz, "Oturduğum ev kiradır. İki dairenin birleştirilmesi söz konusu değildir. Tadilat yapıldıysa da hepsi şahsi giderimdir. Ödemeleri de tarafımdan yapılmıştır. Seyahat harcamalarının belediyeye yansıtıldığı haber metinleri de yine basında yer almıştır. Bir belediye başkanının yurt dışında yapılacak olan gezi masraflarının belediye bütçesinden karşılanabilmesi için meclis kararı alınması gerekmektedir. Ancak bu şekilde çıkılan bir seyahatin harcama ve giderleri belediye bütçesinden karşılanabilir. "Kosova " gezisinin meclis gündemine getirilmesine ilişkin bir talebim olmamıştır. Dolayısıyla alınmış bir meclis kararı yoktur. Belediyeye yansıtılmış tek bir harcama dahi olmamıştır. Böyle bir şey olması mümkün değildir. Çan Belediyesinde Başkanlık görev tarihim itibari ile sorumluluklarını yerine getiren tüm esnaf ve firmalarla hiçbir siyasi, ideolojik ayrım gözetilmeksizin kanunlar çerçevesinde çalışılmıştır. Tüm görev ve sorumluluklarımız adil ve mevzuatlar dahilinde yerine getirilmektedir. Kamuoyunda yer alan mesnetsiz iddiaların sahiplerini, haksız kazanç elde etmeyi kendilerine meslek edinmiş kişileri, rant yemeği hak gören bu tür zihniyeti, Çan halkının ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" demişti. 
CHP`li Erkek; "Gözaltı işlemi hukuksuzdur"
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından yapılan gözaltı uygulamasının ardından Çan Adliyesi`ne götürülen Belediye Başkanı Bülent Öz ve beraberindekilerin işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. CHP`nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, gözaltı uygulamasının hukuksuz olduğunu ifade ederek, Başkan Öz`in çağrıldığında ifade vermeye gelecekken, eşi ve kızının önünde gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Erkek, "Çan Belediye Başkanımız Bülent Öz hakkında uygulanan gözaltı işlemi temelsiz, yersiz, haksız ve hukuksuzdur. Çağrı yapıldığında her zaman hazır olacak seçilmiş bir belediye başkanının sabah 06.45`te eşinin ve kızının yanında gözaltına alınması kabul edilemez. Elbette bu durumu Çan halkı takdir edecektir. Yargıdaki siyasallaşma her geçen gün adaleti çürütmektedir. Süreci tüm örgütümüzle ve hemşehrilerimizle birlikte yakından takip ediyoruz" dedi. 
 
İşlemler devam ediyor, CHP`liler Adliye çevresinde 
Polis operasyonunun duyulmasının ardından Çan Adliyesi önünde biriken CHP`liler, Belediye Başkanı Bülent Öz`ün serbest bırakılmasını talep ediyor. Adliyedeki ifade işlemlerinin devam ettiği öğrenilirken, CHP`lilerin Adliye önündeki bekleyişi sürüyor. Polisin Çan Adliyesi önünü demir barikatlarla kapattığı görülürken, Adliye önü ve çevresinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı öğrenildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş