Göz göre göre provokasyon!!!

Çanakkale`de önceki gün gerçekleşen Kobane`ye destek olmak ve Ortadoğu`da dil-din-ırk ayırmadan IŞİD eliyle yapılan katliamları lanetlemek amacıyla yapılan basın açıklaması `olay`lı sona erdi. Aslında basın açıklaması olaysız sona erdi, ancak daha önceden hazırlanmış programlı bir saldırı sonucunda olaylar çıktı. Hem de onlarca polisin ve polis amirinin gözleri önünde! Basın açıklaması tamamlandıktan sonra yapılan provokasyon girişimi Çanakkale’deki barış kültürü ve demokratik olgunluk adına kaygı yarattı.

1306
 
 
Ortadoğu`da din, mezhep, kültür ve ırk ayrımı yapmadan halkları katleden (Irak-Şam İslam Devleti) adlı terör örgütü IŞİD, Çanakkale`de, Türkiye`de ve dünyada tepki çekmeye lanetlenmeye devam ediyor. Terör örgütü IŞİD`in 6 Ekim tarihinde Kobane`ye saldırılarını yoğunlaştırdığı, kısmen sokak savaşlarının başladığı haberi ile alanlara çıkan yurttaşlar, hem IŞİD`i hem de Ortadoğu`da sürdürdüğü politikalar nedeni ile AKP iktidarını protesto etti. O tarihten itibaren, biri oturma eylemi ve basın açıklaması, diğeri yürüyüş olmak üzere toplam üç eylem yapan Çanakkale`deki bazı siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, oda ve sendikalar, Kobane eylemlerine karşı organize edilen, iki ayrı miting nedeni ile kent huzurunun kaçmaması, herhangi bir olay çıkmaması için eylemlerine iki gün ara verdiler. Diğer iki eylem de sorunsuz ve olaysız tamamlanırken, kentte örgütlü bulunan siyasi parti, sendika, oda ve gençlik örgütlerinin oluşturduğu “Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri” isimli, oluşum, hafta sonu Kobane`ye destek eylemi yapmak istedi. Emek ve Demokrasi Güçleri isimli oluşumun son bir haftadır gösterdiği sağduyuya rağmen, basın açıklaması tamamlandıktan sonra yapılan provokasyon girişimi Çanakkale’deki barış kültürü ve demokratik olgunluk adına kaygı yarattı.
 
 
Basın açıklaması yapıldı
Cumartesi günü, İskele Meydanı`nda bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, Kobane`ye destek ve IŞİD katliamlarına `dur` demek için basın açıklaması yaptı. Açıklamada AKP ve ABD`nin Ortadoğu üzerindeki politikaları eleştirilirken, IŞİD`in yaptığı katliamlar lanetlendi. Son dönemde Türkiye genelinde Hizbullah gibi kontra-terör ve sivil faşistlerin provokasyonuna değinilen açıklamada doğu illerinde bu tür kontra uzantılarla eylemlerin bastırılmak istendiğine, batı illerinde ise Türk-Kürt çatışmasına çevrilen eylemler ile Kobane`nin sahiplenilmek istenilmesinin engellenmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Eylemlere yönelik provokasyonların, sadece Kobane`ye karşı çıkmak anlamına gelmediği, aynı zamanda IŞİD gibi terör örgütlerine de direkt olarak destek anlamına geldiği ifade edilerek, “Halkların kardeşliğinden yana olan biz Çanakkale`deki Emek ve Demokrasi Güçleri, savaşsız, sömürüsüz, barış dolu bir dünya için sonuna kadar mücadele edeceğimizi, tüm halkların hak taleplerinin yanında olacağımızı duyuruyoruz” dendi.
 
 
Polisten `genişletilmiş` güvenlik!
Eylem öncesi ve sırasında Çanakkale Emniyet Müdürlüğü`ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü`nün yoğun güvenlik tedbiri aldığı görülürken, basın açıklaması okuyan kitle daha basın açıklaması başlamadan `güvenlik` çemberine alındı. İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden ve ilgili Emniyet Müdür Yardımcıları ile şube müdürlerinin de bizzat katıldıkları basın açıklaması sorunsuz başladı!
 
Saldırı biliniyordu iddiası
Çanakkale`de Cumartesi günü olaysız başlayan, ancak başladığı gibi olaysız sona ermeyen basın açıklaması ile ilgili bazı iddialar da ortaya atıldı. Emniyet yetkililerinin basın açıklamasını organize eden ilgililere, “Bir provokasyon olabilir, bazı şahısları biliyoruz” dediği ileri sürülürken, basın açıklamasının ardından çıkan olaylarda saldıran kişilerin emniyetin bildiği `bazı şahıslar` olup olmadığı merak ediliyor. Eğer öyleyse `yoğun güvenlik` tedbirlerinin bir işe yaramadığı, `bilinen şahısların bu kadar olayı nasıl çıkardıkları eli sopalı saldırıyı nasıl organize edebildikleri kamuoyunun merakını çeken gelişmeler olarak yansıdı.
 
Silah sesi duyuldu...
Basın açıklamasının ardından “Yaşasın Halkların Kardeşliği” ve “Kobane IŞİD`e mezar olacak” gibi sloganlar atan kitle olaysız bir şekilde ayrılırken, dağılma esnasında Kordonboyu tarafına yönelen bir grup yurttaş saldırıya uğradı. Hem de onlarca polisin gözlerinin önünde! Sopalarla küfür ederek saldıran grup, savunmasız kitleyi kovalamaya başlarken, olaylar Kızılay sokak ve Cumhuriyet Meydanı yönünde devam ederken, Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri ise boş İskele Meydanı`nı korumaya devam ediyordu. Polislerin yanından küfür ederek geçen saldırgan provokatörlere müdahale edilmezken, Cumhuriyet Meydanı tarafından gelen 4 el silah sesi konusunda bir kontrol ve önlemin olmadığı dikkat çekti.. Bunca olayın ardından gözaltına alınan kişilerin , saldırıya uğrayan kişilerden olması dikkat çeken olaylar arasındaydı.
 
Gözaltılar saatlerce bekletildi
Hem saldırıya uğrayan hem de Polis tarafından gözaltına alınan Cemal Bozuk ve Çağdaş Balcı isimli iki kişi, 5 saati aşkın bir süre Çanakkale Emniyet Müdürlüğü`nde bekletildi. ÇOMÜ Tıp Fakültesi`nde görevli olduğu öğrenilen göz altılardan Çağdaş Balcı`nın birkaç gün önce elinden ameliyat olduğu öğrenilirken, uzun süren gözaltı ise tepki çekti. SES Şube Başkanı Yusuf Yıldırım, DBP İl Başkanı Abdullah Güler, İHD Şube Başkanı Serpil Bayar, İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Hayrettin Pişkin, Tabip Odası yetkilileri, Çanakkale Çevre Platformu yetkilileri ile gözaltındaki yurttaşların arkadaşları, saldırıya uğramalarına rağmen saatler süren gözaltı süresine tepki gösterdiler.
 
Suç duyurusu yapılacak
Olayları çıkardığı tespit edilen kişi ve kurumlarla ilgili olarak en kısa süre suç duyurusu yapılacağı öğrenilirken, olayların planlı bir şekilde yapıldığı iddia edilmektedir. Konuyla ilgili Emek ve Demokrasi Güçleri de ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuna yaşanan gerçekleri aktaracaklarını bildirdiler. Olaylarla ilgili emniyet yetkililerinin sorumluları ortaya çıkarması, haklarında gerekli soruşturmayı başlatmaları talep edilmektedir.
Paylaş