GÖP Charlie Hebdo’ya destek verdi

Gazetecilere Özgürlük Platformu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda “Çalışan Gazetecilerin Sorunları” konulu bir toplantı düzenledi. Toplantı öncesinde Cağaloğlu Meydanı’nda bir açıklama yapan GÖP temsilcileri “GÖP olarak, düşünceleri nedeniyle katledilen Fransız meslektaşlarımızı ve dostlarımızı saygıyla anıyor, katillerini ve sahip oldukları aklı lanetliyoruz” dedi.

908
 
 
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir araya gelen Gazetecilere Özgürlük Platformu üyesi gazetecilik meslek örgütleri temsilcileri yapacakları toplantı öncesinde Cağaloğlu Meydanı’nda buluşarak Fransa’da Charlie Hebdo Dergisi’ne yapılan saldırıyı kınadı. Toplantı öncesi Cağaloğlu Meydanı’nda toplanan gazeteciler, 12 kişinin öldüğü Fransa`daki Charlie Hebdo saldırısını Cağaloğlu`nda protesto etti. Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay şunları söyledi: “Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya İslamcı teröristlerce yapılan saldırı tüm insanlığa ve onun değerlerine yapılmıştır. Yalnızca İslam ile ilgili olanları değil tüm dinlerle ilgili dogmaları konu edinen bu dergiye yapılan saldırı sonucu hayatını kaybedenler yalnızca Fransa’nın değil tüm dünyanın kaybıdır. Tüm dünya ve özellikle de Ortadoğu İslamcı terörizmin cenderesi altına alınmaya çalışılıyor. Son yıllarda artan benzer saldırılar dünyaya hâkim kılınmaya çalışılan aklın ne olduğunu net biçimde gösteriyor. Türkiye’de de yetkililerin kenardan dolanan açıklamalarla olayı geçiştirmeye çalışması ülkemizdeki hâkim gericilik dalgasının yansımasıdır. Laiklik talebi ve gericilikle mücadele bugün artık varlık-yokluk mücadelesi haline gelmiştir. Hem fikir ve ifade özgürlüğüne hem de inanç özgürlüğüne yapılan bu saldırı yalnızca öldürülenlerle sınırlı olmayan bir katliamdır ve ciddi şekilde önlem alınmadığı takdirde maalesef gelecekteki örneklerinin de habercisidir. GÖP olarak, düşünceleri nedeniyle katledilen Fransız meslektaşlarımızı ve dostlarımızı saygıyla anıyor, katillerini ve sahip oldukları aklı lanetliyoruz.”
Açıklamanın ardından (GÖP) “Çalışan Gazetecilerin Sorunları” başlıklı toplantısına geçildi.ÊTürkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Başkan YardımcısıÊRecep Yaşar,ÊGenel SekreterÊSibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter YardımcısıÊAhmet Özdemir,ÊYönetim Kurulu üyesi Göksel Göksu, Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, ÊTürkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç,Ê İletişim Araştırmaları Derneği Onursal Başkanı Hıfzı Topuz, İletişim Araştırmaları Derneği’nden Füsun Özbilgen ve CHP İstanbul MilletvekiliÊOktay Ekşi’nin, CHP milletvekili İlhan Cihaner, hukukcu Haluk Kaboğlu`nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Sunuculuğunu TGC Genel SekreteriÊSibel Güneş’in üstlendiği toplantı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yitirilen ustalar, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen tüm gazeteciler ve Fransa`daki Charlie Hebdo’da ölen meslektaşlar anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.
 
 
Abakay; “Devleti yöneten kadro basını kendilerine engel görüyor”
Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, şunları söyledi: “5953 sayılı Basın İş Yasası’nın 1961 yılında çalışan gazeteciler lehine 212 sayılı yasayla değiştirilmesinin yıl dönümlerini “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak 10 Ocak’larda kutluyoruz.Ê Yasanın çıkışından bugüne dek geçen 54 yılda ne yazık ki gazetecilerin kazanımları büyük ölçüde budanmış sendikalaşma hakkı kullanılamaz hale getirilmiş, taşeronlaşma yaygınlaştırılmıştır. İş güvencesi ortadan kalkmış toplu işten çıkarmalar günlük olaylar haline gelmiştir. Sadece son bir yılda yüzlerce basın emekçisinin işine son verilmiştir.Ê Ülkemizde basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü ve bireylerin temel hak ve özgürlükleri 54 yıl öncesinden daha kötü durumdadır. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a, bakanlara, bürokratlara kadar devleti yöneten kadro, basını ve düşünceyi ifade özgürlüğünü kendilerine engel olarak görmektedirler.ÊMeslektaşlarımız habercilik görevlerini yaparken “terörist” ilan edilmekte, gazeteciler “iktidarın memurları” olmaya zorlanmaktadırlar. Anımsayın, bu iktidar döneminde 200 dolayında gazeteci ceza evlerinden geçmiştir. 12 Eylül darbesinden kalma yasalarla ve Terörle Mücadele Yasasından kaynaklanan maddelerle de halen 21 gazeteci cezaevlerinde bulunmaktadır.”
Paylaş