Gönüllüler ev ev "Hayır"ı anlatıyor

667

 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa referandumuna kısa bir süre kala referandum çalışmaları hızla devam ediyor. Ülkenin geleceğini belirleyecek olan 16 Nisan’daki Anayasa referandumu öncesinde Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar öncülüğünde bir araya gelen çok sayıdaki ‘hayır’ gönüllüsü, Çanakkale’yi mahalle mahalle, ev ev gezerek Anayasa paketi hakkında vatandaşlara bilgi veriyor ve neden ‘hayır’ denilmesi gerektiğini anlatıyor. Anayasa paketine ‘hayır’ diyen gönüllüler ile yürütülen çalışmalar hakkında Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulundu. ‘Hayır’ çalışma grubunun çeşitli kesimlerden birçok kişinin bir araya gelmesi ile oluştuğunu ifade eden Ünüvar; “Grubumuz Çanakkale’deki ‘hayır’ diyen ve referandum için gönüllü olarak çalışan kişilerden oluşuyor. İçerisinde siyasi partilerden, derneklerden sivil toplum örgütlerinden birçok gönüllü kadın ve erkek bulunan bir gönüllü grup. Hep birlikte insanlara Anayasa değişikliğinin neler getireceğini anlatarak bilgilendiriyoruz. İnsanların bilgilendirilmesine ihtiyaç olduğunu da gözlemliyoruz. Çünkü genel olarak insanların Anayasa değişikliği konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadığını gittiğimiz evlerden gördük. Biz onlara, bu Anayasa referandumunun bir seçim olarak düşünülmemesi gerektiğini, yani bunun bir AKP, MHP, CHP seçimi değil, tamamen bizim gelecekteki yaşantımızı düzenleyecek olan, hepimizin geleceğini ilgilendiren bir Anayasa değişikliğinin oylanması olduğunu anlatıyoruz. Yani bu gelecekle ilgili bir tercih meselesi. Dolayısı ile bu tercihi yaparken de, Anayasa değişikliğinin neleri getirip neleri götüreceğini anlatıyoruz. Bunların üzerine de Anayasa değişikliğine neden ‘hayır’ denmesi gerektiğini anlatıyoruz. Ziyaret ettiğimiz evlerde insanların Anayasa değişikliği konusunda kararsız olduğunu da görüyoruz ve özellikle kararsızlara yönelik de çalışmalar yapıyoruz. Çünkü ‘evet’ ve ‘hayır’ diyenler de hemen hemen belli, ancak bu seçimi kararsızların belirleyeceğini düşündüğümüz için onlarla daha fazla sohbet ediyoruz. Gittiğimiz evlerde güzel de tepkiler alıyoruz. Aslında insanlar kararsız da olsa, olmasalar da neden böyle bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğuna dair kafalar netleşmemiş. Bu Anayasa değişikliği inandırıcı bulunmamış” dedi. 

 
“Kimseyi ayırt etmeden ziyaret ediyoruz”
Çalışmayı nasıl yürüttükleri hakkında bilgi veren Ünüvar; “Ev ziyaretlerine başlamadan önce, ziyaret edeceğimiz bölgeyi seçiyoruz. Sonrasında o mahallelerdeki evleri kapı kapı ziyaret ediyoruz. Hangi partiye oy verirse versin kimseyi ayırt etmeden ziyaret ediyoruz. Nisan ayına kadar da kapı kapı dolaşıp, tüm Çanakkalelilere ulaşmayı hedefliyoruz. Çünkü kimse Anayasa değişliği konusunda bilgisiz kalmasın, tercihlerini değişiklik paketini bilerek yapsın diye düşünüyoruz ve bunun hayati bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. İlk olarak İsmetpaşa Mahallesi’nde ziyaretlerimize başladık. İsmetpaşa Mahallesi’nde çok sayıda sokağa girdik. İsmetpaşa Mahallesi’nden sonra da Barbaros Mahallesi, Cevatpaşa Mahallesi, Esenler Mahallesi, yani Çanakkale’nin tüm mahallelerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. 

“Çanakkale “2010’da da aldanmayarak ‘hayır’ demiş bir kent”
Ev ziyaretlerinde vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını ve ‘hayır’ oyunun büyük bir çoğunluğu oluşturduğunu belirten Ünüvar; “Evlere gittiğimizde çok güzel tepkiler alıyoruz. Hatta buna ihtiyaç duyduklarını da dile getiriyorlar. Biz materyallerimizi onlara ulaştırıyoruz, ama kendileri de bire bir bilgilenme ihtiyacında olduklarını talep ediyorlar. Ziyaretlerde hem broşürlerimizi bırakıyoruz, hem de isteyenlere Anayasa değişikliği konusunda daha detaylı bilgiler veriyoruz. 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa referandumunun sonucunda net bir şekilde ‘hayır’ çıkacağını görüyorum. Çanakkale zaten 2010 referandumunda aldanmayarak ‘hayır’ demiş bir kent, bu sefer de aldanmayarak ‘hayır’ diyecektir. Çanakkale’den eminim, ama Türkiye genelinde de bunun böyle olacağını düşünüyorum. Çünkü Çanakkale’ye de baktığımızda, bizim parti seçimlerinde oy alamadığımız yerlere gittiğimizde de insanlarda ‘hayır’ algısının oturmaya başladığını görüyoruz. İnsanlar bu değişikliğe ikna olmamış yani” dedi. 
 
“İnsanlar ikna olmamışlar”
İlçelerde yürütülen çalışmaları da takip ettiğini ifade eden Ünüvar, Çanakkale ilçelerinde de ‘hayır’ın baskın olduğunu belirterek; “Geçtiğimiz Pazar günü Çan’a gittim ve orada da aynı şeyi gördüm. İnsanlar ikna olmamışlar. Yani neden bu Anayasa değişikliğine ihtiyaç var diye soruyorlar. Meclis var, hükümet var, 15 senedir bu ülkeyi yönetiyorlar ve meclisteki Anayasal çoğunluk kendilerinde, neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç var diye soruyorlar. Bizim aklımıza yatmamıştı, insanların da aklına yatmamış. Bu nedenle de insanların referandumda ‘hayır’ diyeceğini düşünüyorum. Ülkede güçlü bir iktidar var deniyor her seferinde, ama değişen hiçbir şey olmadı. İnsanlar zaten güçlü bir iktidar varsa neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç var diye soruyorlar” dedi.
 
“AKP’lilerin de bunu böyle gördüğünü biliyorum”
16 Nisan’da yapılacak olan referandumdan ‘hayır’ çıkacağına inandığını belirten Ünüvar; “Bu referandum sürecinin bir ‘hayır’ ile sonuçlanacağını düşünüyorum. Bir kere Cumhuriyet kurulduğundan beri demokratik parlamenter sistem ile yönetilen bir ülkeyiz. Bizi de Ortadoğu ülkelerinden ayıran en önemli yanımız da bu. Bizim için demokrasinin güçlendirilmesi önemli. Şu anda mevcut Anayasa’da eksiklikler olabilir, bunda hem fikiriz, ancak şu anda insanların önüne koyulan metin demokrasinin daha da güçlendirilmesi yerine tamamen tek kişinin daha da güçlendirilmesi, meclisin dışlanması, yasama, yürütme, yargı gibi hepimizin bildiği güçler ayrılığı ilkesinin ihlal edilmiş olması ve Cumhurbaşkanına verilmiş ya da verilecek olan yetkiler, meclisi feshetme yetkisinden tutun da, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanların vatandaşlar tarafından değil, Cumhurbaşkanı tarafından atanacak olması gibi birçok maddeye baktığımızda, bir tek adam rejimi getirilmek istendiğini herkes görüyor. Ben AKP’lilerin de bunu böyle gördüğünü biliyorum. Bu değişikliğin onların da kafalarına yatmadığını biliyorum, ancak büyük bir korku ikliminden dolayı, gizli, açıklamayan, ciddi sayıda AKP’lilerin olduğuna inanıyorum” dedi.
 
Gönüllüler; "Geleceğimiz için hayır"
Çalışmalara katılan gönüllü yurttaşlar, neden ‘hayır’ çalışmalarında yer aldıklarını gazetemiz Çanakkale OLAY ile paylaştı. Gönüllü yurttaşlar gelecek için, özgürlük için, çocukları için ‘hayır’ dediklerini belirttiler. Gazetemize konuşan gönüllüler şunları söyledi:
 
Bilge Şimşek:
"Yapılan çalışmalara ülkemizin geleceği, kızlarımızın kadınlarımızın geleceği, Cumhuriyetimize ve laikliğe sahip çıkmak için katılıyorum. Evet çıkması halinde sistemin değişeceğini düşünüyorum, o yüzden sonuna kadar anayasa değişikliğine hayır diyorum. Başbakanlığın ortadan kalkması ve Cumhurbaşkanı`nın ülkeyi tek adam olarak yönetmesi  ve  Anayasa Mahkemesi`ni ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu`nun bir kişi tarafından atanması, beni en çok hayır demeye sevk eden maddelerin başında geliyor. Yasama, yürütme ve yargı tek elde toplanmamalı, hakimiyet milletin elinde olmalı. Getirilmek istenen sistem ile halkın iradesi ortadan kaldırılıyor.
 
Özer Kaytaz: 
Gittiğimiz evlerde bu ülkenin geleceğinin sadece tek bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak kelimelere bağlı olmadığını, bu ülkede halkın söz sahibi olduğunu anlatıyoruz. Bizi temsil eden vekillerin mecliste bizi daha iyi temsil edebilmeleri, çocuklarımızın gelecekte bu ülkede rahatça ve özgürce yaşayabilmeleri, bizim bugün sahip olduğumuz haklara çocuklarımızın da gelecekte sahip olabilmeleri için hayır diyoruz.
 
Hülya Gürbüz: 
Böyle bir çalışmada kendimi sorumlu hissettiğim için, ülkem ve vatanım için bu çalışmalarda yer alıyorum. Tamamen parti üstü bir yaklaşımla insanlar ile konuşuyoruz. Gönüllü olarak katılıyoruz.
 
Selvin Öncel: 
Ziyaretlerde bireysel olarak gözlemlediğim, tepkiler çok olumlu. Hatta bir ziyaretimizde AKP yanlısı olan birisi kayınpederini anlattı bana. Televizyona Cumhurbaşkanı çıktığı zaman ağlıyormuş. Peki sen ne yapacaksın dedim, ‘tabi ki de ‘hayır’ vereceğim, kocamla birlikte biz hayırcıyız. Eğer ‘evet’ verirsek, bu işin bir daha geri dönüşü olmayacak’ dedi. Bunlar bizim için umut verici oluyor. Aynalı Çarşı’da bir kadın kooperatifimiz var. Oradaki çarşı içerisindeki arkadaşları-mız ile konuştuğumuzda, dükkanlarını açarken herkes bir birine hayırlı işler diyor.
 
Figen Varol: 
Ziyaret ettiğimiz evlerde çoğunluk hayır diyor. Kararsızlar da var ve onları ikna etmeye çalışıyoruz. Bazı insanlar referandumun yapılacağını dahi bilmiyor. Neyi onaylayacaklarını, neye oy atacaklarını bilmiyorlar. Biz de Anayasa paketi hakkında bilgiler veriyoruz ve bilgilendirmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımızda gördüğümüz kadarı ile genel olarak ‘hayır’ üstünlüğü var.   
 
Türkan Şen: 
Ziyaretlerde vatandaşlardan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Ev ev dolaşıp insanlara Anayasa paketini anlatıyoruz. Çoğu insan ne olacağının bilincinde. Çocuklarımızın, memleketimizin geleceği için ‘hayır’ vereceğiz diyorlar. 20 tane ‘hayır’ çıkıyorsa, bir iki tane kararsız, bir tane de ‘evet’ diyen çıkıyor. İnsanlar çalışmalarımızdan mutlu oluyor. Onlarla konuştuğumuz için biz de mutlu oluyoruz. ‘Hayır’ı duyunca    daha da mutlu oluyoruz.
(Burhan Mert Balcı-Atakan Alkış) 
Paylaş