"Gönlümüz, aklımızın önüne geçmesin"

316

 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa referandumuna kısa bir süre kala Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de faaliyet yürüten STK, sendika ve meslek odaları temsilcileri ile buluştu. Referandum öncesinde Anayasa paketinde bulunan maddeler ile ilgili bilgilendirmede bulunmak amacı ile Lodos Kafe Bar’da düzenlenen buluşmada konuşan Başkan Gökhan, sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu. STK, sendika ve meslek odaları temsilcileri ve muhtarların katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş da katılım gösterdi. Buluşmada konuşan Başkan Gökhan; “Pazar günü bir referandum söz konusu. Bu hepimizi ilgilendiren bir konu olduğu için sizleri davet ettim. Pazar günü bir referandum sürecine giriyoruz. 18 maddelik Anayasa değişikliğini oylayacağız. Evet bu uygundur kabul ediyorum diyenler evet, hayır sakıncaları var ileride bize sıkıntı yaratabilir diye düşünenler de hayır oyunu kullanacak. Burada herhangi bir siyasi partinin oylanması söz konusu değil Pazartesi günü herhangi bir değişiklik olmayacak. Kimse değişmeyecek bir şey olmayacak. Sistem iki buçuk yıl içerisinde yeni bir siyasi sisteme yani parlamenter sistemden, birçok yetkinin bir tek kişide buluşacağı bir sisteme gideceğiz.  Bunu oylayacağız” dedi. 

 
“Son derece sakıncalı” 
Anayasa paketinde yer alan maddelerdeki sakıncalara değinen Başkan Gökhan; “Sakıncalar her yerde anlatılıyor ancak bir iki nokta var ki bunlar benim çok önem verdiğim noktalar. Bunların başında evet çıkarsa sadece iki madde yürürlüğe giriyor. Diğerleri 2019’un Kasımında iki buçuk yıl sonra girecek. Terör bitecek, ülke güçlenecek gibi gerekçeler var. Bu gerekçeleri neden böyle olacağı gibi savunan kimseyi görmedim. Nasıl olacak da bunların olacağını kimsenin anlattığını duymadım. Eğer böyle olacaksa neden iki buçuk yıl sonra devreye girecek. İki buçuk yıl boyunca prangalar ile mi yaşayacağız? Peki ne olacak. İki tane hemen yürürlüğe girecek madde var. Bunlardan bir tanesi Cumhurbaşkanı’nın  bir partiye üye olabilme hakkına sahip olabilmesi. Cumhurbaşkanı’nın sıfatı ve yemini duruyor. Arabasında ne taşıdığını biliyoruz. Türk bayrağı hepimizi ifade eder.  Onu taşıma yetkisinde olan insanlar bizim saygı göstermemiz gereken kişilerdir. Bir devlet temsilcisinin aynı zamanda bir siyasi parti başkanı olmasını benim aklımın alması mümkün değil. Bir Cumhurbaşkanı’nın hakim savcı ataması doğaldır ancak aynı zamanda Cumhurbaşkanı bir parti genel başkanı olacak. Bir parti genel başkanının hakim ve savcı atamasını hoş görebilir miyiz diye endişe ile düşünüyorum. Bir kişide güçlerin birleşmesi bununda hem hükümet başkanı, parti başkanı, cumhurbaşkanı olarak var olması son derece sakıncalı” dedi. 
 
“Hepsinden uzak kaldık”
Anayasa değişikliği için yapılacak olan referandumun ülkeye zaman kaybettirdiğini belirten Başkan Gökhan; “Ülkenin fazla zaman kaybına tahammülü yok. Sonuç ne olursa olsun daha da hayırlı olacak. Parlamenter sistemde sıkıntı varsa daha iyi olacak. Ekonomiyi konuşacağız, dış ilişkilerimiz konuşacağız.  Komşularımız ile olan ilişkilerimize kafa yoracağız. Çanakkale’de ki kalkınmayı, turizmin nasıl geliştiririz onu konuşacağız. Bununla zaman kaybetmemeliyiz. Anlamsız zamansız bir referandum süreci oldu. Zaman kaybettik. Dünyada yeni gelişmeler oluyor hepsinden uzak kaldık” dedi.   
 
“Orada söylesin göreyim”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’un “Millet devletini kuracak” sözlerini sert bir şekilde eleştiren Başkan Gökhan; “Birileri de çıkıyor ortalığı karıştırıyor. ‘Millet devletini kuracak’ diye o saçmalayan, Mehmet Uçum denen adam herhalde tarihini okumadı. Ben onu Çanakkale’ye davet ediyorum. Şöyle bir şehitlikleri gezdireyim, bakalım devlet nasıl kurulmuş ve bu kurulan devlet son devlet miymiş, değil miymiş bir görsün. Orada söylesin. Ankara’dan konuşmasın. Gelsin o bizim şehitliklerde dikilsin ve orada söylesin göreyim. Tek bayrağımız vardır ve bunun altında herkes vardır. Kim hangi ırktan olursa olsun, hangi cinsiyetten, hangi mezhepten olursa olsun, o bayrağın altında birizdir. Neden? Nereden çıkarıyorum bunu? Karşıda koyun koyuna yatanların mezhebini, ırkını biliyor muyuz? Bilmiyoruz. Onlar Türk milletinin evlatları. Bırakın bu safsataları” dedi. 
 
“Bir kişinin her şeyi yapabilme iradesi olabilir mi?”
Bir kişiye her şeyi yapabilme yetkisinin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Gökhan; “Ben bugüne kadar size hiç yalan söylemedim. Hiç kandırmadım, ama bu ülkenin demokrasisi için de elimden gelen her şeyi yaptım. Kendi siyasetimi ortaya koydum. Kardeşlik için, birlik için, beraberlik için… Eleştiri aldım. Olsun. Ben doğru bildiğimi söylerim. Benim amacım ülkede hiç kimsenin kendini dışlanmış hissetmemesi hedefindeyim. Çanakkale’de de böyle. Hiçbir ayrım yapmamışımdır, yapmam. 15 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Bir Allah’ın kulu benim inancımdan, partimden, ırkımdan dolayı sen bana hizmet etmedin ya da hakkım olanı vermedin diyecek kişi varsa, Cumhuriyet Meydanına davet ediyorum. Herkesin içerisinde söylesin. Tekrar söylüyorum, Anayasalar bir mili bütünlüğü ifade eder, uzlaşma metnidir. O kanunlara yön verir. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz. İngiltere’de yazılı Anayasa yok. 1215’ten beri yok. Magna Carta’dan beri yok. O bir anlaşmayı ifade eder. Anayasa’nın çıkış nedeni, derebeyleri oradaki tüm insanlardan vergi topluyor, ürünlerinden pay alıyor. O zaman demişler ki, sen bizden aldığın bu paraları nasıl harcıyorsun, neye göre benden alıyorsun, bunun hesabını ver diye isyan çıkarmışlar, sonunda uzun mücadeleler sonucunda o derebeyleri ile Magna Carta’yı imzalamışlar. O anlayış yani bütçeyi yönetme hakkı bir kişinin eline verilmek isteniyor. Buna isyan etmelisiniz. Ben de başkanım, ama bir kişinin her şeyi yapabilme iradesi olabilir mi? Olamamalı” dedi. 
 
“Duygularımızdan arınalım”
16 Nisan’da duygu ile değil, akıl ile karar verilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Pazar günü mutlaka sandığa gidelim. Bundan bir şey olmaz, benim oyumdan ne olacak, zaten bundan ‘evet’ çıkar diye düşünmeyelim. Sadece kendimiz gitmeyelim, akraba, komşu, arkadaş, ne varsa herkesin sandığa gitmesini sağlayalım. Metni bir kez daha, söylediklerim çerçevesinde bir kez daha irdeleyelim. Ama şunu söyleyeyim, gönlümüz aklımızın önüne geçmesin. Sayın Cumhurbaşkanını, Sayın Başbakanı, AKP’yi çok seviyor olabilirsiniz, buna hiçbir itirazımız olamaz. Ama bu Anayasa değişikliğinin bir siyasi parti ile bir iktidar ile alakası yok. Sadece bu Cumhurbaşkanının dönemine özel bir değişiklik de değil. Bu dönem Cumhurbaşkanı varken böyle yapalım da, sonra bıraktığı zaman yeni bir sisteme geçelim olmayacak. Uzun yıllar çocuklarımıza, onların çocuklarına, yıllar boyunca hizmet edecek ve yönetim şeklini alacak olan yöntemleri tespit edecek olan bir değişiklik. Onun için lütfen bir daha düşünelim, aklımızı ortaya koyalım, duygularımızdan arınalım. Lütfen bu oylamanın sonucunu dikkatle takip edelim. Sandıktaki oylarımıza sahip çıkalım. Pazartesi sabahı inşallah ‘hayır’lı günlerde, mutlu bir şekilde, yine birlik ve beraberlik içerisinde buluşmak dileği ile…” dedi. 
(Burhan Mert Balcı) 
Paylaş