Referanduma sayılı günler kala Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Ezine`de `hayır` çalışmalarına katıldı. Yanmazlar Tesisleri`nde yapılan kahvaltı organizasyonunda "Neden Hayır?" denilmesi gerektiği Erkek ve Gökhan tarafından katılımcılara aktarıldı. Yanmazlar tesislerindeki toplantıya, Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz, Ezine Esnaf Odası üyeleri, çeşitli kooperatiflerin ve odaların başkanları, muhtarlar ve CHP Ezine İlçe örgütü ile kahvaltı organizasyonunda bir araya geldi. Gündemin en önemli konusu olan anayasa değişikliği referandumunu görüşmek ve fikir alışverişinde bulunmak üzere Ezine`ye geldiklerini belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasının devamında anayasa değişikliğinin içeriğini katılımcılara anlattı. Ardından Başkan Gökhan, partili bir Cumhurbaşkanı`nın ülkeyi ayrılığa sürükleyeceğini ve her kesimin parti genel başkanı olacak bir Cumhurbaşkanı`na saygı göstermeyeceğini belirtti. Başkan Gökhan ayrıca referandum seçiminin bir parti seçimi olmadığını, kendilerinin de yürüttüğü çalışmalarda parti amblemi kullanmadığına dikkat çekerek; "Çünkü biz geleceğimizi oylayacağız" dedi. Konuşmasının devamında Başkan Gökhan; "Bu referandum değişikliğine kesinlikle evet dememeliyiz. Hayır demeliyiz. Bu anayasa değişikliği mecliste kavga, gürültüyle sabah 5`lere kadar alelacele yapıldı. Nerede hazırlandı? Kim hazırladı bu anayasayı hiç düşündünüz mü? Yani Sayın Bahçeli `tamam hadi` dedi eyvallah ama bu kadar detaylı anayasa, bu kadar tuzak dolu anayasa oturup da MHP`liler ve Ak Partililer tarafından mı hazırlandı zannediyorsunuz? Bu anayasa daha önce hazırlanmış, bir rafta bekliyordu. Bu anayasanın kimler tarafından hazırlandığını da bir soru işareti olarak aklınızda tutunuz. FETÖ`cüler referandumu empoze etmiş olamaz mı acaba? Şüphelenin. Çünkü 15 Temmuz`dan sonra şunu gördük; Sayın Cumhurbaşkanı`nın dört tane yaverinden üç tanesi FETÖcü çıktı... Ve bu yaverler atanırken envaı çeşit soruşturma geçiriyor, A`dan Z`ye, MİT`inden Jandarma`sına kadar... Ama sızdılar... Yarın Sayın Cumhurbaşkanı`nın tek başına karar vereceği Başkan Yardımcıları atamasında o köşkün ve külliyenin içerisindeki danışmanların da seçimle gelmesi gerekiyor. Vatandaşın gözü önünde kimin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağını biz de oylamalıyız ve buna karar vermeliyiz" dedi.
"Ben bu yetkinin verilmemesi noktasındayım"
Son günlerde tartışma konusu olan `fesih` yetkisine de değinen Başkan Gökhan; "Bir risk olduğu için, herhangi bir sıkışık duruma karşı tedbir olacağı için alınacak bir yetki. `Kullanmaz, bunu yapmaz` diye bir kelime olamaz. Bugün yapılmaz 5 sene sonra yapılır, 5 sene sonra yapılmaz 10 sene sonra yapılır. TBMM`ye seçilmesi için 360 milletvekiline ihtiyaç var. Karşı tarafta bir kişi, bir irade var. Bu irade çeşitli nedenlerle etki altına alınmış olabilir. Bunlar mümkündür, bunları gördük. Onun için ben bu yetkinin de verilmemesi noktasındayım. Dünyanın hiç bir yerinde olmayan yetkinin bir kişiye verilmemesi noktasında görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi. Referandumda oylanacak sistem yerine, "Keşke Amerika`daki başkanlık sistemini getirselerdi. Kuvvetler ayrılığı denilen sistem..." diyen Başkan Gökhan; "Trump`ın meclisi fesih etme yetkisi yok. Yargı bağımsızdır ve kuvvetler ayrılığının bir parçasıdır. Trump, Obama Care denilen sağlık sistemini `kaldıracağım, yeni bir sistem kuracağım` dedi. Meclise getirdi ve mecliste yeterli çoğunluğu sağlayamadığını gördük, geri çekildi. Demokrasi böyle bir şeydir. Bir yükün tek elde toplanmasına demokrasi denemez" dedi.
"Hayırlı günlerde buluşmak dileğiyle..."
Konuşmasını sürdüren Başkan Gökhan; "Oylanacak sisteme göre seçilecek olan HSK üyeleri bir daha seçilebiliyorlar. Şimdi düşünün, bir HSK üyesi Sayın Cumhurbaşkanı tarafından atanmış. Hakim ve Savcılar Kurulu`nun 6 tane üyesi var. Atanmışlar ve bir daha seçilme ihtimali var. Adamın içi kıpır kıpır; `ulan bir daha seçilebilir miyim acaba? Acaba ağanın ayağına basar mıyım, ağayı ürkütür müyüm` diye düşünüp vicdanına, kanuna değil yukardan işaret bekleyecek. Bugün bunları yaşıyor muyuz? Evet yaşıyoruz. Daha dün bir hakim tahliye kararı verdiği için görevden çekildi. Şimdi bu adalet mi? Değildir. Düşünelim ki buraya bir mahkemeye geldiniz, işiniz düştü, iktidar partili biriyle nizam içinde gittiniz, hakim de onun aleyhine karar verdi, ilçe başkanı yukarıya `bu hakim bizim aleyhimize karar veriyor` dedi... Dedi ki `Hakimler ve Savcılar Kurulu bizim elimizde, adam bir daha seçilecek 4 sene sonra`... Ezine`nin hakimi marş marş başka yere... Bunun adı parti devletidir arkadaşlar. Dolayısıyla bugünkü şartlar, bugünkü demokratik süreçlerin geliştiği çağda bunlara müsaade etmememiz lazım. Bizim bu ülkede kardeşçe yaşamanın yollarını aramamız lazım. Referandum bizi asla ikiye bölmemeli. Yeteri kadar bölündük, tam tersine bizi kucaklayacak bir sisteme ihtiyacımız var. Bu kadar yetkilerin bir kişiye verilmesi son derece sakıncalıdır" dedi. Konuşmasının sonunda Başkan Gökhan; "Bu kadar yetkiyi vermeyelim arkadaşlar. Yıllardan beri Türkiye Büyük Millet Meclisimizin saygınlığı, değerleri var. Bu konuda biraz daha dikkatli izleyelim, daha 10 günümüz var. Hayırlı günlerde buluşmak dileğiyle..." dedi.•
Erkek; "Türkiye Cumhuriyet Devleti bu paket yürürlüğe girerse çöker"
Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi olarak salondakiler ile düşüncelerini paylaşma imkanı bulduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek anayasa değişikliği referandumu hakkında konuşmasını sürdürdü. Erkek; "Çocuklarımıza, torunlarımıza nasıl bir Türkiye bırakacağız? Demokrasisi gelişmiş, özgür, adaletli bir ülke mi bırakacağız? Yoksa otoriterleşmiş, dünyada yalnızlaşmış ve kaoslara, krizlere sürüklenmiş bir ülke mi bırakacağız? Çünkü bir sistem tartışması yapıyoruz. Bunun kişilerle ve partilerle hiç bir ilgisi yok. Belki 40-50 yıl Türkiye`nin yönetileceği bir sistem değişikliği ile karşı karşıyayız. Bu öyle bir paket ki biz anayasa komisyonuna bu paket geldiği zaman hukukçu arkadaşlarım ile üzerinde çalıştık ve ben o zaman söyledim ki; `Değerli arkadaşlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin çökmesini isteyen bir yapı ancak böyle bir paket hazırlayabilir`... Bunu çok samimi söylüyorum. Fethullah Gülen 1997 yılındaki bir röportajında; `Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı altında yetkilerin tek elde toplandığı bir sisteme geçirmeliyiz Türkiye`yi` diyor. Buna onun aklı yetmez. Buna onu söyleten kim? Kimin kucağında oturuyorsa bunu ona onlar söyletiyor. Türkiye Cumhuriyet Devleti bu paket yürürlüğe girerse çöker" dedi. Erkek konuşmasının devamında katılımcılara Anayasa değişikliği paketinin içeriğini ve sonuçlarını anlattı.
"Atatürk`e bu yetkiler verilmedi"
Fesih konusuna da değinen Milletvekili Erkek; "Kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk`e bu yetkiler verilmedi. 1924 anayasası hazırlanırken mecliste tartışmalar yapılıyor. Mustafa Kemal Atatürk`e meclis fesih yetkisi verelim mi, vermeyelim mi tartışılıyor, meclis tutanaklarında yazıyor. Kürsüye çıkan genç bir milletvekili diyor ki `Bizim devletimizi kuran, bize bağımsızlığımızı özgürlüğümüzü veren Gazi Paşa için ben canımı veririm. Ama Türkiye Büyük Millet Meclisi`ni fesih yetkisi vermem` diyor. Ve verilmiyor, Mustafa Kemal Atatürk de istemiyor zaten, böyle bir talebi yoktu. Ama mecliste bu konu tartışıldı. Biz şimdi neden veriyoruz? Bir Allah’ın kulu çıksın, başkanın fesih yetkisini neden verdiğini anlatsın. Demokratik başkanlık sistemlerinde böyle bir yetki olmaz" dedi. ••
"Hayır çıkarsa huzur var"
Konuşmasının sonunda Vekil Erkek; "Hayır çıkarsa huzur var, hayır huzur demek. Sayın Başbakan da söyledi, `hayır çıkarsa hiç bir şey olmayacak` dedi. Herkes işine gücüne devam edecek. İnanın biz hayır dersek Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan`a iyilik yapmış olacağız. Bunu çok samimi söylüyorum. Bu kadar yük kimseye yüklenmez. Sayın Cumhurbaşkanı`nı halk seçti 2019`a kadar görevde. Başbakan ve Bakanlar Kurulu görevine devam edecek. Vatandaşın çok ağır sorunları var. Türkiye`de icra dairelerinde toplam dosya sayısı 26 milyona ulaştı. Bunların sistemle ne alakası var? Herkes görevine dönecek, anayasa değişikliği yasama, yargıyı güçlendirerek yapılır. Bu pakette bunları hiç biri yok, bir kişi güçlenecek. Tam bir belirsizliğe çıkarız. Bu vebalin altına lütfen girmeyin. Biz demokrasimizi, cumhuriyetimizi korumak zorundayız" dedi.
Ezine sokaklarında hayır çalışması
Kahvaltı organizasyonunun ardından CHP`li heyet Ezine çarşısına inerek esnaf ve vatandaşlar ile bir araya geldi. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile beraberindekiler, Ezine Atatürk Caddesi üzerinde dükkanları tek tek ziyaret etti. Vatandaşlara broşür de dağıtıldı. Esnaf ve çarşı ziyaretlerinin ardından basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Şu ana kadarki izlenimimizde Ezine`de `hayır`a yönelik eğilim var" dedi. Başkan Gökhan`a programında yer alan Ezine dahil olmak üzere AKP`li belediye başkanlarının bulunduğu Çan, Gökçeada ve Yenice`deki ziyaretleri anımsatılması üzerine; "Ezine CHP ağırlıklıdır. Seçimlerde başka nedenlerden dolayı seçimi alamamış olabiliriz ama CHP ağırlıklıdır. Bize inanırlar, güvenirler. Biz de burada neden hayır dediğimizi, niçin bu anayasa değişikliğinin Türk toplumuna yararı olmadığını samimi bir dil ile anlatıyoruz. Asla bir siyasi parti propagandası yapmıyoruz. Hukuk çerçevesinde genel toplumsal riskleri anlatarak insanlarla bu görüşlerimizi paylaşıyoruz" dedi.
(Atakan Alkış)