Gökhan; "Umutsuzluk dağını yontup, bir umut anıtı inşa edeceğiz"

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen 60'ıncı Uluslararası Troia Festivali resmi açılış programında konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyete ve sanatın Cumhuriyet üzerindeki önemli etkilerine değindi.

1349

9-13 Ağustos tarihleri arasında 5 gün sürecek olan 60'ıncı Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılış programı her sene olduğu gibi bu sene de Troya Antik Kent'te gerçekleştirildi. Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sanata ve Cumhuriyetin 100'üncü yıldönümü konularına ağırlık vererek; "Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan ve ipek bir halıya benzeyen bu cennet ülkede, en büyük esere sahip çıkmak, Cumhuriyetimizi korumak ve kollamak ülküsünden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi. Açılışın en anlamlı kısımlarından biri ise Troia Festivali Afiş Tasarım ve Uygulama Yarışması'nda birinciliğe layık görülen olan Şeyma Altın'ın ödülünü hayata gözlerini yuman babasına ithafen almış olmasıydı.

Emperyalizme karşı direnenleri minnetle andı
60'ıncı Uluslararası Troia Festivali'nin açılış programı Assos Antik Kenti'nde Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın açılış konuşmasını yapması ile gerçekleşti. Konuşmasına 108 sene önce Çanakkale topraklarında büyük bir azim ve cesaretle savaşan Mehmetçikleri ve Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başlayan Başkan Gökhan; "Özgürlüğü, barışı, insan olmanın keyfini doyasıya yaşadığımız kentimizin festivalinin 60'ıncı doğum gününe, binlerce yıldır tarihe tanıklık eden antik kent Troia'nın kalbine hoş geldiniz. Bugün Festivalimizin 60'ıncı Anafartalar Zaferi'nin 108'inci yıldönümü. Sözlerimin başında; 108 yıl önce, tam da bugün emperyalizme direnerek zafer kazanmış Çanakkale Kahramanlarının hatıralarını yad ediyor, onları şükran ve minnetle anıyorum. Döneminin en büyük deniz kuvvetlerine karşı Troia 'da direnen kahraman Hektor'u ve Conkbayırı'nda düşmana karşı en önde; elinde kırbacı, yüreğinde cesareti, ruhunda özgürlük ve bağımsızlık aşkıyla direnen Cumhuriyetimizin kurucusu Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal'i saygı ve şükranla anıyorum" ifadelerini kullandı.

Başkan Gökhan Justus Möser madalyasına layık görüldü
Çanakkale Belediyesinin Almanya'daki kardeş kenti Osnabrück Belediyesinin Başkanı Katharina Pötter, Belediye Başkanı Gökhan'a iki şehir arasındaki barışı ve farkındalığı sağladığı amacıyla Justus Möser madalyasını takdim etti. Osnabrück şehrinin büyük bir anlam yüklediği Justus Möser madalyasına layık görülen Başkan Gökhan; "Bir teşekkürümü de Barışın Kenti Osnabrücklü Dostlarımıza yapmak istiyorum. Bugün bu törenin benim için çok özel bir anlamı daha var. Bugün bu sahnede ben de bir ödül alacağım. Osnabrück şehrinin çok kıymet verdiği Justus Möser Madalyasının şahsıma layık görülmesinden onur duyuyor Osnabrück Belediyesine ve ilk kez aramızda bulunan Osnabrück Belediye Başkanı Katharina Pötter Hanımefendiye, şahsım ve Çanakkale halkı adına şükranlarımı sunuyorum. Alman dostlarımız, Justus Möser Madalyasını takdim gerekçesini; barışa, farkındalığa, demokratik değerlere, kültürlerarası etkileşime ve her iki şehrin ilişkilerine sunduğum katkılar olarak belirlemişlerdir. Bu gerekçeler benim için ayrı bir iftihar kaynağıdır ve şahsımın nezdinde bu madalyayı barışsever Çanakkalelilere ithaf ediyorum. Bu kıymetli nişana ismi verilen Möser; yönetimin baskıcı değil aydınlatıcı, özgürlükleri kısıtlayıcı değil geliştirici olması gerektiğini savunmuş. Malumunuzdur ki bizim de bizden öncekilerin de vurgusu daima özgürlük, barış, adalet olmuştur, eminim bizden sonrakilerin de öyle olacaktır ve ülkemiz ışıldayan değerlerle parlayacaktır. Osnabrück'ün tarihi Belediye Binası, 30 yıl savaşlarını sona erdiren Vestfalya Barışının imzalandığı büyük tarihi öneme sahip bir yapıdır. Osnabrück Belediye Binası kapı kolundaki barış güvercini, kentte pek çok alanda barışa olan bağlılığın simgesi olarak karşınıza çıkar. Geçtiğimiz Mayıs ayında Osnabrück'de Sayın Başkan Pötter'in ev sahipliğinde düzenlenen Vestfalya Barışının 375'ıncı Yıldönümü törenine, ülkemizdeki seçimler nedeniyle katılamamıştım, şimdi Barışın Kenti Osnabrückl'ü kardeşlerimle, Barışın Kenti Çanakkale'de buluşmuş olmaktan ayrıca mutluyum. Savaştan barışı doğuranların torunları olarak, bugün bizi birleştiren festival aracılığıyla en gür sesimizle "barış, barış barış" diye haykırıyoruz" sözlerini kullandı.

"Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına sanatla da vurgu yapıyoruz"
Cumhuriyetin sanatla iç içe olduğuna, Cumhuriyet öncesi süreçte sanattan yoksun bir dönem yaşandığını belirten Gökhan; "Festivalimizin 60'ıncı yıldönümünde; Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına ve sanata vurgu yapıyoruz. Bir zamanlar bu toprakların iktidar sahipleri gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içindeydi. Saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir millet adeta ateşin içindeydi. 100 yıl önce Cumhuriyet kurulurken, 13 milyon nüfusun çoğu okuma yazma bilmiyordu. 40 bin köyün 7 bininde okul yoktu. Bir milyon kişi frengi, iki milyon kişi sıtmaydı. Limanları, madenleri, telefon, elektrik şirketleri hep yabancılarındı. Ayçiçeği, şeker üretilmiyor, ekmeklik un bile dışardan geliyordu. Bütçesi iflas etmişti. Kadın insandan sayılmıyordu. Atatürk'ün ifadesiyle 'Uçurumun kenarında yıkık bir ülke, türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar... Yıllarca süren savaş, ondan sonra içerde ve dışarda saygı ile tanınan yeni vatan' kuruldu. Bir İngiliz Gazetesi'ndeki manşetle; 'Avrupa'nın hasta adamı, Yakın Doğu'nun küçük Herkül'ü oldu.' Şimdi Cumhuriyetin ikinci yüzyılı başlıyor. Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan ve ipek bir halıya benzeyen bu cennet ülkede, en büyük esere sahip çıkmak, Cumhuriyetimizi korumak ve kollamak ülküsünden asla vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyet'i çocuklarımız için, varlığımızı ve değerlerimizi sürdürebilmemiz için, demokrasi, hak, hukuk, adalet, medeniyet ve özgürlükler için, özgürlük ve barış için bağrımıza basacağız. Çünkü; özgürlüğü ve barışı sevenlere, koruyanlara ancak Cumhuriyet yaraşır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e şükranlar olsun, Festivalimizin güzelliği asırlık cumhuriyetimize armağan olsun, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kutlu olsun. Bu sene festivalimizde Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına sanatla da vurgu yapıyoruz. Cumhuriyetin sanatla ilişkisi malumunuzdur. Biliriz ki bir yerde sanat varsa orada özgürlük ve barış vardır. Sanat, dünyayı aydınlık kılandır. Uygarlığın imzasıdır. Cumhuriyeti kuran irade, sanatçıyı, cumhuriyetin tüm makam sahiplerinden üstte gören bir anlayışa sahipti. Lise yıllarında şiire meraklanan, bir sinema filminin senaryosunu yazan, tiyatroyu destekleyen, opera yazdıran, heykele destek veren, resim atölyeleri ve müzeleri kurduran, orkestralar, müzik okulları ve konservatuar açtıran kişiye biz Atatürk deriz. Ona yakışır ve Cumhuriyetin kuruluş felsefesine uyumlu bir festival düzenlemekten de iftihar ederiz" diye konuştu.

"Akbelen'de, Balaban'da kimse kurdun kuşun yuvasıyla oynamayacak"
Martin Luther King'in ünlü konuşmasından alıntı yaparak konuşmasını sonlandıran Başkan Gökhan; "60'ıncı yıldönümümüzde, güzel bir Ağustos akşamında belki biraz uzunca bir konuşma dinlediniz. 60 yıl önce de yine bir Ağustos gününde Amerika Birleşik Devletleri'nde Martin Luther King'in 'Bir hayalim var' isimli ünlü konuşmasından bir esinlenmeyle size veda etmek istiyorum. Bir hayalim var. Gün gelecek tüm insanlar kardeşlik sofrasında oturacak. Gün gelecek Anadolu toprakları ve tüm dünya özgürlük ve adalet vahasına dönüşecek. Gün gelecek evlatlarımız dinine, diline, ırkına, mezhebine, siyasi görüşlerine göre değil karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacak. Kadın erkek, köylü kentli birlikte el ele yürüyecek, Akbelen'de, Balaban'da kimse kurdun kuşun yuvasıyla oynamayacak. Umutsuzluk dağını yontup bir umut anıtı inşa edeceğiz. Barış ve özgürlük tınılarıyla bir kardeşlik senfonisi yazacağız., Cumhuriyet ilelebet yaşayacak; eğitim, bilim, kültür, sanat bizi yücelten değerlerimiz olacak. Bu duygularla Festivalimizin 60'ıncı yıldönümü, Anafartalar Zaferimizin 108'üncü yıldönümü, Cumhuriyetimizin 100'üncü yıldönümü kutlu olsun" dedi.

Başkan Gökhan'ın açılış konuşmasının ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri tarafından müzik dinletisi ile program son buldu.

Gerçekleşen açılış programına; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Eşi Hale Gökhan, CHP İl Başkanı Doğan Ateş, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Çanakkale Milletvekili, PM Üyesi Muharrem Erkek, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yeşim Karadağ, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin, Tevfikiye Köyü sakinleri, yerli ve yabancı olmak üzere birçok kişi katılım sağlayarak, yoğun ilgi gösterdi.
(Dilan Kaynak)

Paylaş