Nisan ayı Belediye Meclis toplantısı 4 Nisan Çarşamba Günü Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Açılış konuşmasında Mart ayında yapılan çalışmaları aktaran Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, aynı zaman kentteki gelişmeler hakkında bilgi verdi. İlk olarak Çanakkale’den Ankara’ya yürüyen kadınların yürüyüşlerini tamamladıklarını belirten Başkan Gökhan, kadınlarla ilgili; “Biliyorsunuz Çanakkale’den Ankara’ya yürüyerek ‘3 kadın 40 milyon ses’ sloganı ile ‘çocuk, kadın, doğa ve hayvan hakları için yola çıktılar. Dilek Taş Hülya Kurt ve Nursel Karagöz, Ankara’ya yürüyüşlerini tamamladılar. Giderken yerleşim alanlarında ilgi ile karşılandılar ve seslerini duyurmaya çalıştılar. Sağ salim oraya varmalarından dolayı memnuniyetimizi ifade ediyoruz” dedi. Troia Yılı ve Dünya Tiyatro Günü etkinlikleri ile ilgili bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan, kadınların tiyatro gösterilerinde yer almamasını eleştirerek; “Bu arada 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günüydü. Her akşam bir tiyatro oyunu ile kentliler tiyatroya doydular. Kadınların erkeklerle beraber tiyatro sahnesinde olmasının daha yakışır bir şekilde olduğunu gördük. Bunları esirgeyenler düşünsünler” şeklinde konuştu. Cumhuriyet ve Çanakkale’ye hakaret eden ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Abdullah Akın’ı ceza alana kadar her seferinde dile getireceğini belirten Başkan Gökhan; “Her ay bu meczuptan bahsedeceğimi söylemiştim. Cumhuriyet haini, Atatürk’ün düşmanı Abdullah Akın, 18 Mart Üniversitesi’nin ne yazık ki hala öğretim görevlisi üyeliğini yapıyor. Soruşturma açıldığına dair bir haber gördüm ama sayın rektöre ulaşamadım. Bu adam 18 Mart Üniversitemizi kirletmeye devam ediyor. Umuyorum en kısa zamanda gereği yapılır. Gereği yapılmazsa bizde her seferinde Abdullah Akın denen meczubu burada halkın önünde anmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Başkan Gökhan, Kirazlı’da mahkeme kararına rağmen devam eden ağaç kesimleri ile ilgili olarak Orman Bölge Müdürlüğü ile görüştüğünü ifade ederek; “Orman Bölge Müdürlüğümüzü ziyarete gittim. Ağaçların kesilmesi ile ilgili görüştüm. Kendisi mahkeme kararını bildiğini, gördüğünü şu anda orada ağaç kesimi yapılmadığını, kesimlerin durdurulduğunu ifade etti. Onlarda bir kamu görevlisi. Bir başka mahkeme kararı gelmeden bir şey yapmayacaklarını, bu şekilde duracağını söyledi. Bizde orayı takip etmeye devam ediyoruz” dedi.
“Yabancı vakıf değil Türk vakfı”
Başkan Gökhan, Çanakkale Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen ortaokul öğrencilerine yönelik müze gezilerine izin verilmemesi ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’nden; “Proje ile yazınız Müdürlüğümüzce değerlendirilmiş olup söz konusu etkinliğin’ ‘Yabancı bir vakıf ortaklı olması’ nedeniyle uygun görülmemiştir” yazısının geldiğini belirten Başkan Gökhan, Vakfın Türk Vakfı olduğunu ifade ederek kurucularının ismini tek tek saydı. Milli Eğitim’in yabancı vakıf olarak değerlendirdiği ‘Çanakkale Tübingen Troia Vakfı’nı anlatan Başkan Gökhan; “Bu vakıf, 9 Ağustos 2004 tarihinde Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann tarafından Çanakkale’de kuruluyor. Vakfın araştırma ve kazı çalışmalarını yürüten iki yapıdan oluşuyor. Tübingen’deki bölüm bilimsel akademik araştırma çalışmalarını yürütürken, Çanakkale Troia Vakfı da Çanakkale kazıları ile ilgili çalışmaları yapıyor. Daha sonra Tübingen Vakfı kapatılarak, bilimsel araştırma kısmı Rüstem Aslan beraberliğinde ÇOMÜ’ye devrediliyor. Bu vakfın kurucuları kim? Vakfın Kurucu Başkanı Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann, Prof. Dr. Muharrem Satır, Dr. Süleyman Bodur, Bülend Engin, Prof. Dr. Ramazan Aydın, Prof. Dr. Coşkun Özgünel, Prof. Dr. Celal Şengör, Mustafa Sevim, Doç. Dr. Aslı Özdoğan, Prof. Dr. Turan Efe, Prof. Dr. İlhan Kayan, Çiğdem Morçöl, Enver Sadık Yılmaz, Dr. Ali Zafer İncecik, Alp Yörük, Doç. Dr. Ekin Kozal, Doç. Dr. Göksel Sazcı, Prof. Dr. Rüstem Aslan, Zeynep Bodur Okyay, İsmail Bayraktar, İsmail Erten, Prof. Dr. Haluk Şahin, Selim Çetinkaya, Güneş Pehlivan, Naci Hasanefendi gibi isimlerle vakfın mütevelli heyet üyesi olarak bu vakfı kurmuşlar. Yıl 2004” dedi.
“Pek çok kurum ve kuruluş var bu vakfın geliştirilmesine destek verdi”
Vakfın kuruluşuna birçok kurum ve kuruluşun destek verdiğine dikkat çeken Başkan Gökhan; “Bizim burada eski Tekel binasını satın alarak, restore ettirdik. 30 yıllığına Çanakkale Tübingen Troia Vakfına verdik meclis kararı ile tahsis ettik. Pek çok kurum ve kuruluş var bu vakfın geliştirilmesine maddi ve manevi destek verdi. Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann buraya tüm kitaplarını bağışladı. Burası artık arkeoloji alanında Dünyanın sayılı arkeoloji kütüphaneleri arasındadır. 15 bin kitap ve 35 bin basılı makale ile hizmet vermektedir. 2013 yılında ÇOMÜ ile yapılan işbirliği ile ÇOMÜ 18 Mart Kütüphanesi ile bir entegrasyon sağlanıyor ve o kütüphaneye gidildiğinde kütüphanedeki yayınlarda takip edilebiliyor” dedi.
“Yabancı bir vakıf ortaklı olması nedeniyle uygun görülmemiştir”
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kendilerine gönderilen yazıyı paylaşan Başkan Gökhan; “2018 Troia Yılı dolayısı ile vakıf ile bir işbirliğimiz oldu. Vakıf ve belediyemiz Troia Pulları basacaklar, Çanakkaleli çocuklar Troia’yı tüm ülke genelindeki yaşıtlarına göndereceklerdi. Mart ve Aralık ayı arasında 8’inci sınıf öğrencilerimiz Troia Antik Kentini gezecek buradan edindikleri izlenimleri de mektup halinde 81 ildeki öğrencilere gönderilmesi sağlanacaktı. Biz, bunun üzerine 19 Şubat tarihinde Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı yazarak gerekli izinlerin verilmesi ve 8’inci sınıf öğrencilerinin sayısı ile ilgili bilgi almak için yazı yazdık. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise 13 Mart tarihinde cevaben; “Bu kapsamda 8’incisınıf öğrencilerimize yönelik gerçekleştirmek istediğiniz proje ile yazını Müdürlüğümüzce değerlendirilmiş olup söz konusu etkinliğin’ ‘Yabancı bir vakıf ortaklı olması’ nedeniyle uygun görülmemiştir. Ancak alt sınıf düzeyinde program yapılması teklifi tekrar değerlendirilecektir” diyor. Bunun üzerine yazdığımız yazıya Kültür Müdürlüğümüzden 26 Mart tarihinde yazı geliyor. İlimiz 7’inci sınıf öğrencileri ile ilgili projeniz ‘Yabancı bir vakıf ortaklı olması sebebi ile’ şeklinde kopyala yapıştır yapıp aynı cevabı göndermişler. Bunu yazan kim? İl Milli Eğitim Müdürlüğü” dedi.
“Bu vakıf yıllarca Troia’ya ve kentimize emek vermiştir”
Vakfın yıllarca kente ve tarihi kazılara emek verdiğini dile getiren Gökhan; “Troia’nın adını bile telaffuz etmekten çekinen, orası bir Yunan kentidir diyerek adını bile telaffuz edemeyenler bugün birden Troia havarisi kesildiler. Kentte bunu yaşıyoruz. Burada yabancı vakıf dedikleri var ya, bunlar içerisinde bir tek Koffman var. Bu vakıf Türk ve Çanakkale’de kurulmuş bir vakıf. Bu vakıf yıllarca Troia’ya ve kentimize emek vermiştir. Kazılar ile ilgili olarak kuruldu, sponsorluk sağlanması için kuruldu. Meclisimiz oraya 150 bin TL bir bağışta bulunma kararı almıştık. Yeter ki kazı çalışmaları durmasın demiştik. Çünkü Troia kentimizin çok önemli bir varlığıdır” dedi.
“Bu vakfın sicilinde çok mutluyuz ki çocuklara taciz ve tecavüz yok”
Son olarak, vakıfla ilgili; “Bu vakfın sicilinde çok mutluyuz ki çocuklara taciz ve tecavüz yok” cümlelerini kullanan Başkan Gökhan; “Vakfın adını ağzına almayı bilmeyenler, vakfın kimler tarafından oluşturulduğunu bilmeyenler, neye hizmet etmediğini bilmeyenler bunu yazabiliyorlar. Fakat bu vakfın sicilinde çok mutluyuz ki çocuklara taciz ve yok. Lütfen bu vakıfları kimse bu ilgili kişiler ve kurumlar, protokollerde en önde oturan diğer vakıflarla karıştırmasınlar. Bu ayıbı 2018 yılında yaşadığımız için çok bahtsız ve mutsuzum. Bir işi yaparken; ne iş yaptığımızı bile bilmiyoruz, işi ucundan tutuyoruz. Biz Çanakkale Belediyesi olarak 2018 Troia Yılı ile ilgili olarak elimizden gelen gayreti, Çanakkale Belediyesini yok saysalar bile, Troia’nın ilimiz için büyük bir kazanç olduğunu bile bile çalışmaya gayret edeceğiz. Yıllarca da ilimizin değerini dünyaya anlatmaya devam edeceğiz” dedi
(Eren Aşnaz)