Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve TÜRÇEV Temsilcisi Doğan Karataş’ın katılımlarıyla Yeni Kordon (Barış Kordonu)’na ‘Mavi Bayrak Asma Töreni’ gerçekleşti. Yeni Kordonda düzenlenen Mavi Bayrak törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, Barbaros Mahallesi Muhtarı Şaban Şahin, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları Özleyiş Çetin ve İrfan Mutluay, Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, Çanakkale Belediyespor yüzücüleri ile Atam Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nin minik öğrencileri başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. Mavi Bayrak’ın yeniden göndere çekilmesinden önce TÜRÇEV Temsilcisi Doğan Karataş ve Belediye Başkan Ülgür Gökhan, birer konulma yaptılar. Öncelikle konuşan TÜRÇEV Temsilcisi Karataş, Güzelyalı Halk Plajı’na ve Mega Beach’e de asılacağını müjdeleyen Karataş, Mavi bayrağı almanın zor ama kaybetmenin çok kolay olduğunu belirtti. Mavi bayrağın yalnızca deniz temizliğinin değil, aynı zamanda sağlıklı ve temiz bir çevrenin de sembolü olduğunu belirten Karataş, Türkiye’nin dünyada mavi bayrak sayısında üçüncü sırada olduğunun da altını çizdi. Karataş’ın ardından konuşan Başkan Gökhan, mavi bayrağın Çanakkale halkı için bir güvence olduğunu ve Çanakkale halkının gönül rahatlığıyla mavi bayraklı plajlardan denize girebileceklerini söyledi. Plajların ve denizin temizliği ve güvenliği konusunda çalıştıklarını belirten Başkan Gökhan, denizlerin temizliği konusunda yegane görevin Çanakkale Merkez’e düşmediğini söyleyerek; “Kepez’in, Eceabat’ın ve Kilitbahir’in de bu konuda hassas olması lazım” dedi. Sonraki sene için hedefin Dardanos Plajı’nın da mavi bayraklı plaj statüsüne erişmesi olduğunu açıklayan Gökhan, böyle bir bayrağa sahip olmanın yalnızca Çanakkale halkı için değil, aynı zamanda turizm açısından da oldukça önemli olduğunun altını çizdi.
“Mavi bayrak güvenli, sağlıklı, temiz bir çevrenin de aynı zamanda sembolüdür”
Türkiye Çevre Eğitim vakfı olarak bu etkinlikleri ve çalışmaları çok önemsediklerini belirten TÜRÇEV Temsilcisi Karataş; “Biz, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak 1993 yılından beri mavi bayrak çalışmasını yürütüyoruz. Mavi bayrak dendiği zaman ilk akla gelen, denizin temizliği oluyor ama mavi bayrak sadece denizin temizliğini temsil etmiyor. Mavi bayrak güvenli, sağlıklı, temiz bir çevrenin de aynı zamanda sembolü. 33 tane kriterimiz var. Biz plajlarımızı bu 33 kritere göre değerlendiriyoruz ve bu bayrağımızın dalgalanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Her zaman söylediğimiz bir şey var; ‘mavi bayrağı almak zor ama kaybetmek çok kolay’. İşte bu noktada, çok değerli olduğunu düşündüğüm bir noktayı vurgulamak istiyorum. Bu sene biz burada gelenekselleşen törenimizin beşincisini yapıyoruz. Artık ben barış plajına bir nazar boncuğu eklemek istiyorum. Çünkü bu sene büyük bir mutlulukla iki yeni noktaya bayrak asacağız. Bunların birisi yine şehir merkezinde olan Mega Beach, bir diğeri de gerçekten Antalya’da Muğla’da bile sahip olduğu özelliklerle yarışacak nitelikte olan Güzelyalı Halk Plajı. Yani biz beş yıl önce bir olan plajımız şimdi üçe çıktı. Başkanımızın bu konuya çok hassasiyetle yaklaştığını biliyorum önümüzdeki dönemde de bu sayı düzenli ve kararlı bir biçimde artacaktır. Son olarak şunu söylemek istiyorum. 463 plajımız var. Tüm Türkiye’de bu plajlarla dünyada 3. sıradayız. Hem Çanakkale’nin yıldan yıla il olarak mavi bayrak sayısını arttırması, hem de Türkiye’nin düzenli bir biçimde bu mavi bayrak sayısını arttırmasıyla beraber hedefimiz dünya birinciliği. İnşallah önümüzdeki dönemde sağlıklı ve düzenli biçimde bu hedefimize ulaşacağız. Ben şimdiden sağlıklı, mutlu, temiz bir mavi bayrak sezonu, bir deniz sezonu diliyorum” dedi.
“Mavi Bayrak, Çanakkaleliler için bir güvencedir”
Mavi bayrağın çevre mücadelesi konusunda da önemli olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Çevre konusu dünyada giderek önem kazanıyor özellikle çevre kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği gibi son yılların sorunları ortada duruyor ve bunu her zaman televizyonlardan izliyorsunuz. Tabi Çanakkale bundan beş yıl öncesine kadar maalesef atık suyunu denize derin deşarj olarak veriyordu. Ama ondan sonra atık su arıtma tesisimizi yaptık, bitirdik. Şimdi artık bu sorun ortadan kalkınca buranın değerlendirilmesi için, Çanakkale halkının buradan sağlıklı bir biçimde yararlanabilmesi için TÜRÇEV’den mavi bayrak almak için çalışmalara başladık. Tabi bu bir süreç. Devamlı kontrol yapılıyor. Çeşitli kurumlar kontrol ediyor, Çevre Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü devamlı sudan tahlil için numune alıyorlar. Sadece bir kereye mahsus değil, o yıl içinde devam ediyor. Mavi bayrak alındıktan sonra da devam ediyor ki, orada bir bozulma olursa mavi bayrak hemen iniyor. Biraz önce Doğan Bey, ‘mavi bayrağı almak çok zordur, ama kaybetmek çok kolaydır’ dedi. Yarın sabah kaybedebiliriz Allah korusun öyle bir şey olmasını istemiyoruz. Onun için biz burada hem deniz suyu kirliliği, temizliği açısından buna dikkat ediyoruz ama aynı zamanda da güvenlik de önemli. Burada sahilimizde cankurtaran hizmeti veriyoruz. Kumsal temizliğinden tutun yalnızca deniz temizliğine kadar bunlara dikkat etmek durumundayız. Aslında mavi bayrak bir bakıma bizi bağlıyor. Çanakkaleli hemşerilerimize bir güvence yani mavi bayrağı kaybetmememiz lazım. Dolayısıyla devamlı burayı kontrol altında tutmamız lazım. Buraya insanlar çocuklarıyla beraber gelip burada sağlıklı bir biçimde denizden, kumdan yararlanmaları söz konusu. Bu, burada çevreye verdiğimiz önemi gösteriyor. Olabildiğince çok önemsiyoruz, mücadele ediyoruz. Çevre mücadelesi kolay bir şey değil. Çevre mücadelesinde bilinçlendirme de söz konusu. Yani mavi bayrak nedir? diye insanlar merak etmeli. Çevre bilinci ve sağlıklı bir ortamda yaşamak sadece denize girmek değil. Dolayısıyla mavi bayrak buradan bize çok şey ifade ediyor. TÜRÇEV bu Kültür ve Turizm öncülüğünde kurulan yetkili kurum ve çok ciddi denetim yapıyor. Bunu söyleyebiliriz. Beş yıl önce burası için mavi bayrak almıştık. Şimdi Mega Beach ve Güzelyalı’daki Halk Plajı’nı da bu sene aldık. Aslında orada bir plajımız daha var ama çevresinde inşaat faaliyetler var. Altyapı yatırımları var. Dardanos’ta da bir plajımız var inşallah seneye de orada alacağız” dedi.
“Böyle bir bayrağa Çanakkale’de sahip olmak önemli”
Bütün kıyıların temiz kalması için mücadele etmek durumda olduklarını ifade eden Başkan Gökhan; “En ufak bir sızıntı, en ufak bir deşarj olması noktasında çok hassasiyetli ve titizlikle takip ediyoruz. Tabi bizim yapmamız yeterli değil. Komşularımızın da yapması lazım. Kepez’inde veya Eceabat’ında, Kilitbahir’inde bu konuda hassas olması lazım. Çünkü burayı temiz tutmak bizimle sınırlı değil. Çevredeki kirlilik de önemli onun için bu aslında Türkiye’nin sorunu. Herkesin bu konuda duyarlık göstermesinde fayda var diye düşünüyorum. Dediğim gibi bu sene 3 tane oldu. Seneye daha fazla olacak. Dardanos’u da alacağız. Ben bu bağlamda çok mutluyum. Böyle bir bayrağa Çanakkale’de sahip olmak önemli. En azından sadece kendimiz için değil, olaya turizm açısında da bakmak lazım. Çünkü bunlar ilan ediliyor. Mavi bayraklı plajlar diye turizm yayınlarında da yer alıyor. Turist gelirken; ‘nerede denize girebilirim’ diye baktığında, mavi bayraklı alanları görebiliyor. Dolayısıyla turizme de çok katkısı var. Buralara turistlerin gelmesi buraların bu şekilde kullanılması turizm gelirimiz açısında da çok önemli diye düşünüyorum” dedi.
(Baykal Sağlam)