Gökhan "Sarıçay'da ıslah değil, temizlik çalışması yapılıyor"
AKP Çanakkale Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile birlikte yeniden balıkçılarla görüşmesi sonrası Sarıçay sorununun çözülmesi için çalışmalara başlandığını belirtmişti. Gider, açıklamasında ödenek ayrılmadığı için projesi tamamlanamadığı belirtilen Çanakkale Su Arıtma Tesisi projesi içinse, proje için ödenek ayrıldığını ancak belediyenin, ‘peyzaj alanını yola çevirme projesinden vazgeçmediği’ için çalışma başlatılamadığını belirtmişti. Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan, açıklamalara yanıt verdi. Sarıçay’ın şu anda ıslah edilmediğini, bölgede temizlik çalışması yapıldığını belirten Başkan Gökhan; “Biz oranın ıslah projesini 2014’ten beri takip ediyoruz. Islah bir proje doğrultusunda olur” dedi. Daha öncede birkaç kez bölgede temizlik çalışması yapıldığını ifade eden Başkan Gökhan; “Bu çalışmayı, ‘ıslah projesini başlattık’ diye kamuoyunu yanıltacak bilgilendirmelere gerek yok” dedi. Başkan Gökhan, Çanakkale Su Arıtma Tesisi projesi için ödenek ayrıldığı ancak, belediyenin peyzaj alanını yola çevirme projesinden vazgeçmediği için çalışma başlatılamadığı iddiasına ise; “Ödenek koyulmadığı için müteahhit işe başlayamıyor. Yoksa müteahhittin işe başlamasına engel bir durum yok. Bizim, ‘bu projeyi yapamayın, durdurun’ diye herhangi bir yazımız da yok. Basına daha önce de duyurmuştuk. Bununla ilgili yazıda var. Resmen DSİ’nin; ‘ödeneksizlikten başlayamıyoruz’ diye yazısı var” şeklinde cevap verdi.
“Islah için proje yapılması lazım”
Sarıçay’ın ıslah edilmediği, sadece temizlik yapıldığını belirten Başkan Gökhan; “Şu anda Sarıçay’ı ıslah etmiyorlar, temizliyorlar. Islah için bir projesi olması lazım. Biz oranın ıslah projesini 2014’ten beri takip ediyoruz. Islah bir proje doğrultusunda olur. Islah projesinin ihalesi yapılmıştı, proje 60 metrelik yoldan, yeni yerleşim alanından doğru devam ediyor. Bu, ihaleli bir süreçtir. Kepçelerin temizlemesi ile ıslah olmaz. Bu bir temizlik çalışması. Bunun daha önce birkaç defa bizde yaptırdık. DSİ’den rica etik ve yaptırdık. Şu anda yine orada çevre temizlik çalışması yapıyorlar. Bunun için bu çalışmayı ıslah projesi başlattık diye kamuoyunu yanıltacak bilgilendirmelere gerek yok. Ancak temizliyorlar yine de teşekkür deriz. Balıkçıların teknelerinin giriş çıkışları noktasında sıkıntı vardı. Ancak bu çözüm değil. Bunun çözümü Bursa yolundan derenin denize çıkışından kadar olan alanın komple bir proje ile ıslah projesi ile yapılmış olması gerekir. Bu konuda projemiz devam ediyor” dedi.
“Ödenek olmadığına dair DSİ’nin resmi yazısı var”
Su Artırma Tesisi projesinde ödenek olmadığı konuyla alakalı DSİ’nin resmi yazısı olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Su Arıtıma Tesisi projesinde herhangi bir öteleme yok. Bu projenin ödeneği yoktur. Hiçbir zaman olmadı. Her zaman küçük ödenekler ayrıldı. Hatta bununla ilgili tablo var. Ulusal gazetelerde yer alan bir haberlerde Adıyaman’da da aynı durum söz konusu olmuş. Yani ödenek koymuyorlar. Ödenek koyulmadığı için müteahhit işe başlayamıyor. Yoksa müteahhittin işe başlamasına engel bir durum yok. Bu sadece teknik bir konu, bir yazışma. Şu anda o projenin başlanması ile alakası yok. Bizim bu projeyi yapamayın, durdurun diye herhangi bir yazımız da yok. Tamamen teknik bir konu. Zaten bu çözülüyor. İnşaat başladığı zaman çözülecek bir konu. Burada basına daha önce de duyurmuştuk. Bununla ilgili yazıda var. Resmen DSİ’nin; ‘ödeneksizlikten başlayamıyoruz’ diye yazısı var” dedi.
(Eren Aşnaz)