havadurum

Gökhan "Müsilajla mücadelede tek şart temizlik"

384
Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında Marmara Belediyeler Birliği koordinasyonu ve Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü`nün desteğiyle `Marmara Hepimizin` etkinliği düzenlendi. Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla Barış Kordonu`nda sembolik atık toplama etkinliğine Marmara Belediyeler Birliği temsilcileri Kerem Ulusoy, Hatice Kübra Baştuğ katıldı. Marmara Denizi`nin karşı karşıya olduğu kirlilik tehdidi ve müsilaj krizine dikkat çekilen etkinlik, Çanakkale`de dahil olmak üzere, denize kıyısı bulunan 7 ilde eş zamanlı olarak yapıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediye müdürlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş da, Barış Kordon`unu temizledi. Plastik eldivenleri takan Başkan Gökhan ve vatandaşlar, sahildeki çöpleri temizledi. Çok sayıda sigara izmariti ve plastik atık toplandı. Farkındalık etkinliğinde Belediye Başkanı Gökhan, sahil temizliğinin önemine değinerek, "Sembolik olarak kumsalımızı temizleyeceğiz. Bilinç oluşturmak istiyoruz. Kirliliğin, özellikle deniz kirliliğinin sonuçlarının çok zor telafi edildiğini, bu denizi korumamız gerektiği konusunda bilinçlendirme çalışması. Halkımızı da bu nokta da algı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
"Müsilajla mücadelede yegane şart denizin temiz olması"
Belediye Başkanı Gökhan, "Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Denizi`nin mevcut temizliğine dikkat çekmek için, temiz kalması için etkinliği düzenledi. Marmara Belediyeler Birliği`ndeki 7 ilin tamamında, ilçelerde dahil eş zamanlı olarak etkinlik yapıyoruz. Sloganımız, `Birlikte Temiz Tutalım.` Marmara Denizi bildiğiniz gibi geçen yaz müsilajla karşı karşıya kaldı. Bunun olmaması için yegane şart, denizin temiz olması. Denizi kirleten bütün unsurlardan korunması. Bizde bu bağlamda, bu soruna dikkat çekebilmek için böyle bir etkinliği birlikte yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Deniz kirliliğinin telafisi çok zor"
Sahil temizliği ile toplumsal bir bilinç yaratmak istediklerini kaydeden Gökhan, "Sembolik olarak kumsalımızı temizleyeceğiz. Bilinç oluşturmak istiyoruz. Kirliliğin, özellikle deniz kirliliğinin sonuçlarının çok zor telafi edildiğini, bu denizi korumamız gerektiği konusunda bilinçlendirme çalışması. Halkımızı da bu nokta da algı oluşturmaya çalışıyoruz" sözlerine yer verdi. 
"Denizde çöpler yıllar boyu kaybolmuyor"
Gökhan, yaz akşamlarında Barış Kordonu`nda yurttaşların sıklıkla vakit geçirdiğini hatırlatarak, "Vatandaşlarımızdan giderken lütfen atıklarını kuma değil, çöp kutularına atmalarını rica ediyorum. Bütün bu çöpler, rüzgarla ya da başka şekilde denize gidiyor. Denizde bu çöpler yıllar boyu kaybolmuyor. Marmara Denizi kapalı bir deniz olduğu için, maalesef tüm kirini üstünde tutuyor. Doğası bozuluyor, müsilajlar oluyor, balıkların nesli kayboluyor" dedi.
"Mavi bayraklarımızın çoğalması lazım"
Başkan Gökhan, belli kriterlere uygun olan plajlara mavi bayrak verildiğini vurgulayarak, "Bu sene birçok mavi bayrak, Marmara Bölgesi`nde iptal edildi. Çanakkale`de böyle bir durum söz konusu değil. Biz boğazın sonunda olduğumuz için daha şanslıyız ama Marmara Denizi`nin ortasında, bazı bölgelerde mavi bayrak iptal oldu. Tam tersine mavi bayraklarımızın çoğalması lazım" diye belirtti.
"Önemli bir servetimizi mahvediyoruz"
Gökhan, Marmara Denizi`nin büyük bir servet olduğunun altını çizerek, "Ciddi yoğunlukta balık, deniz ürünü yetiştirebilecek konumda. Karadeniz`den, daha az tuzlu sulardan; daha tuzlu sulara doğru akıntıların gerçekleştiği, yavrulama, balıkların akını ve barınma noktalarında çok önemli bir deniz. Biz maalesef önemli bir servetimizi mahvediyoruz. Zehirli atıklar dökülmeye, ergeneler devam ediyor. Susurluk çayları devam ediyor. Çanakkale`de de balık konusunda sıkıntılar başladı. Balıkçılar, ürün elde edemiyor. `Atacağım bir naylondan ne olur?` demeyelim. Damlaya damlaya göl oluyor. Damlaya damlaya kir oluyor" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş