Geçtiğimiz hafta Kasım ayının ikinci oturumunu gerçekleştiren Belediye Meclisi’nde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi`nin bir bölümünün İmam Hatip Ortaokulu`na dönüştürülmesi ile ilgili konuşuldu. Esenler Mahallesi’nde, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi`nin bir bölümü İmam Hatip Ortaokulu`na dönüştürülmüş, teknik eğitim için yapılan bir okulun talep olmamasına rağmen İmam Hatip okuluna dönüştürülmesine Esenler halkından ve eğitim sendikalarından tepki gelmişti. Talep olmamasına rağmen yapılan İmam Hatip okuluna Çanakkale Belediye Meclisi’nden de tepki geldi. Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grubu Üyesi Av. Erdal Gezen, konuyla ilgili olarak; “Burasının İmam Hatip Ortaokulu olarak kullanılmaması, normal eğitim veren bir öğretim kurumu olarak tahsis edilmesi isteniyor. Bu süreci takip ediyoruz. Bu okulun kapatılarak, normal devlet okulu olarak kullanılmaya başlanmasını, 45 kişili sınıfların bir nebze de olsa Çanakkale’de rahatlamasını arzu ediyoruz” dedi. Çanakkale Belediye Meclisi AKP Grubu Üyesi Esra Yüksel ise; “Okul çalışma atölyesi olarak planlandığı için herhangi bir okula hizmet edecek fiziksel kapasiteye sahip değildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, değerlendirme yaparak burayı tadilatla bir okula çevirdi bu tadilat geciktiği için ve çoğu öğrenci kayıt yaptırdığı için öğrenci sayısı 13’te kaldı. Bu yıl 5’inci sınıflar alındı, 4 yılın sonunda 6, 7, 8 olacak ve öğrenci sayısı da 130 civarı planlanıyor” ifadelerini kullandı. Meclis Üyesi Yüksel’in konuşmasına sert bir tepki gösteren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bakın, FETÖ’den farklı davranmıyorsunuz. Açık ve net söylüyorum aynı kafa yapısıyla hareket ediyorsunuz onlarında okulları vardı. Lütfen şu tarikat düzeninden bir vazgeçin. İmam Hatip Okullarına karşı değiliz. Hatta ben, İmam Hatip Okullarının daha üst seviyede eğitim vermesi gerektiğini söylüyorum” dedi.
“Bu okulun kapatılarak, normal devlet okulu olarak kullanılmaya başlanmasını arzu ediyoruz”
Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grubu Üyesi Av. Erdal Gezen; “Esenler Mahallesi’nde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bir bölümü İmam Hatip Okulu olarak kullanılıyordu ve sadece 8 öğrenciye tahsis edilmişti. Bundan yaklaşık 2 ay önceki meclis konuşmamda da bu konuya değinmiştim. Kent halkının yaklaşık 2 bin imza toplayıp İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiğini biliyoruz. Burası İmam Hatip Ortaokulu kullanılmasın, normal eğitim veren bir öğretim kurumu olarak tahsis edilmesi isteniyor. Bu süreci takip ediyoruz. Bu okulun kapatılarak, normal devlet okulu olarak kullanılmaya başlanmasını, 45 kişili sınıfların bir nebze de olsa Çanakkale’de rahatlamasını arzu ediyoruz” dedi.
“İki okulda iki sınıf 40 kişilik, onun dışındaki sınıflarımız 17 ile 30 kişi arasında değişiyor”
Çanakkale Belediye Meclisi AKP Grubu Üyesi Esra Yüksel; “Yukarıda bulunan eğitim kompleksi, merkezde bulunan Endüstri Meslek Lisesi’nin oraya taşınması kararıyla yapılmış bir projedir. Oradaki binalar, Endüstri Meslek Lisesi ihtiyacını görsün diye programlanmış ve yapılmıştır. Endüstri Meslek Lisesi’nin yerinde kalması kararı netleşince orada üç tane bina kaldı. Bunlardan bir tanesi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle terk edilen ve boşaltılan Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi’ne verildi, diğeri Endüstri Meslek Lisesi’ne verildi ve Endüstri Meslek Lisesi’nin çalışma atölyesi olarak planlanan bina kaldı. Bu bina, atıl bir şekilde duruyordu ve boştu. Çünkü projesi, çalışma atölyesi olarak planlandığı için herhangi bir okula hizmet edecek fiziksel kapasiteye sahip değildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, değerlendirme yaparak burayı tadilatla bir okula çevirdi bu tadilat geciktiği için ve çoğu öğrenci kayıt yaptırdığı için öğrenci sayısı 13’te kaldı. Bu yıl 5’inci sınıflar alındı, 4 yılın sonunda 6, 7, 8 olacak ve öğrenci sayısı da 130 civarı planlanıyor. Ayrıca burada 45-50 kişilik sınıflardan bahsedildi. Şu an şehrimizde iki okulda iki sınıf 40 kişilik, onun dışındaki sınıflarımız 17 ile 30 kişi arasında değişiyor” dedi.
“İmam Hatip Okullarından önce lise yapın”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Esenler Mahallesi çok hızlı gelişen bir mahalle burada büyük bir lise açığı varken 7 tane öğrencisi olan bir İmam Hatip açmanın hiçbir mantığı yoktur. Böyle bir ihtiyaç olduğunu kim söylemiş? Diğer İmam Hatip Okulları ağzına kadar dolu mu? Eğer İmam Hatip Okulu isteniyorsa diğer İmam Hatip Okullarına yerleştirilebilirler. Ancak o mahallede normal liseye gitmek isteyen insanlarda var bununla ilgili tek bir metrekare inşaat yapılmamıştır. Orada Ali Haydar Önder Anadolu Lisesi var öğrenciler orada sıkış tepiş ders görüyor. O lisenin yanında bomboş arsa var. Yıllardan beri söylüyoruz bu okulu büyütün diye ama iş İmam Hatip’e gelince her taraf İmam Hatip oluyor! Bakın, Merkez Ortaokulu mücadelesi devam ediyor ama Merkez Ortaokulu yerle yeksan oldu o Çanakkale’nin değeriydi. Eskiden ortaokul falan yoktu herkes o okuldan mezun olmuştur. Endüstri Meslek kaldırılmaya çalışıldı. Endüstri Meslek camiası Çanakkale’de fazla olduğu için onların baskısıyla şimdilik durdu. Bakın, FETÖ’den farklı davranmıyorsunuz. Açık ve net söylüyorum aynı kafa yapısıyla hareket ediyorsunuz onlarında okulları vardı. Lütfen şu tarikat düzeninden bir vazgeçin. İmam Hatip Okullarına karşı değiliz. Hatta ben, İmam Hatip Okullarının daha üst seviyede eğitim vermesi gerektiğini söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız kendisi söyledi, ‘Kuran dersi verecek öğretmen açığımız var’ dedi. İmam Hatip Okulu var, mezunları var, ama kendisi ‘Kuran dersi verecek öğretmen açığımız var’ dedi. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız söyledi, ben söylemedim. Çanakkale’nin okul ihtiyacı var nüfus çoğalıyor. Öncelikle Esenlere bir lise yapın” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)