Gökhan, "Amacımız rahat bir ortam sağlamak"

365
Kahramanmaraş`ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem, 10 ili etkileyerek şehirleri yaşanmaz hale getirdi. Yıkılan binalar arasında oluşturulan güvenli bölgelere ise çadır ve konteyner kentler kuruldu. 30 bini geçkin yurttaşın hayata gözlerini yumduğu afetin ardından on binlerce vatandaş ise evsiz kaldı. Depremin yarattığı tüm zararlar için ise Türkiye seferber oldu. Çanakkale Belediyesi Konuk Evi `Barış Otel`, depremzedelere kapılarını araladı. Barınma ihtiyacı olan öğrenciler ve özellikle ilçelerden kemoterapi almak için gelen kanser hastalarına hizmet veren Barış Otel, yapılan çalışmaların ardından depremzedeler için yuva oldu. Yemekhanesi, oyun alanı, bilgisayar laboratuvarı ve psikososyal birimi ile depremzedelere hizmet verecek olan Barış Otel`in tanıtım toplantısına ise Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ve Rebiye Ünüvar, İYİ Parti Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Didem Güner, belediye birim müdürleri katılım gösterdi. Barış Otel`e dair teknik bilgiler veren Gökhan, "Amacımız Çanakkalemizde geçici olarak sığınma ihtiyacı olan depremzedelerimize; burada rahat ortam yaratmak ve burada bulundukları sürede huzur içinde barınmalarını sağlamak. İyi bir hizmet olacak. Ülkemizde yaşanmış olan depremde yaşamını yitirenlere Allah`tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Yerlerinden yurtlarından olan insanlarımıza da kolaylıklar diliyorum. Çocuğun, akrabanı, evini, işini kaybetmek çok zor. Allah kimseye yaşatmasın" dedi.
 
"Çanakkale`de deniz kumu kullanımı söz konusu değil"
Çanakkale`de yaşanabilecek bir afete karşı topyekûn hazırlıklı olmanın önemine dikkat çeken Gökhan, "Bizde, imardaki arkadaşlarla birlikte; `deprem öncesi yani inşaat safhasında ilave neler yapılabilir, depremden sonra kurtarma çalışmalarıyla ilgili projelerimiz` konularında çalışmaya başladık. AFAD var, AFAD ile birlikteyiz. Bizde, `Mahallelerimizde gönüllük esasına göre bir çalışma, kurtarma malzemesi stokları yapabilir miyiz? İtfaiyemizi bu bağlamda güçlendirebilir miyiz?` Bu konularda çalışmalara başladık. Çanakkale bu bağlamda biraz daha şanslı. Çok da panik yapmamak lazım. Öncelikle, fay hattı üzerinde değiliz. Fay hatları sağımızdan solumuzdan geçiyor. Direk kentimizden geçen fay hattı yok. Çanakkale`de en büyük şansımız, deniz kumu kullanımı söz konusu değil" sözlerine yer verdi.
 
"Mevcut yapılarımızı kontrol edeceğiz"
Başkan Gökhan, yapı denetim konusunda kentin iyi bir noktada olduğunu belirterek, "Biz zaten 1999 tarihinden öncede 2. Deprem kuşağındaydık. Zaten eski yapılarımızın dahi depremlerde güvenilir. 1999 yılından sonra da birinci deprem kuşağına göre denetimli şekilde yapıldı. Oradaki gibi bir sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiyorum. Ama biz yapı stokumuzu yani mevcut yapılarımızı kontrol edeceğiz. 1999 yılı önceki yapılarımızın stokunu kontrol edeceğiz. Yeni yapılanlarda yeni ilave tedbirler almak, yeni teknoloji kullanmak için çaba göstereceğiz. Çanakkale Belediyesi İmar Müdürlüğü imarla ilgili 1999 sürecinden sonraki yapılarla ilgili çok iyi denetim yapmıştır. Projeleri incelemiştir, hatta bu konuda müteahhitler bizden `Projeler gecikiyor` diye şikayetçi olmuşlardır. Hem proje aşamasında hem inşaat aşamasında hem de zemin araştırması çalışmalarımızı sürdürdük" diye belirtti.
 
"2013`te jeoteknik mühendislerine imza şartı getirdik"
Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile işbirliğinde zemin haritası çıkartıldığını hatırlatarak, "O zemin haritasına göre 2013 senesinden beri, temel statiklerini jeoteknik mühendislerine imza şartı getirdik. Bizim 2013 yılında aldığımız bu karar 2018 yılında yasalaştı. Bu tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz. Yapılan güçlendirmeler kontrol ediliyor. Biz bugüne kadar bunun bilincindeydik. Bizde, `acaba eksiğimiz nedir` diye araştırma noktasına geldik. Yapı stoklarımı tek tek tespit edeceğiz, başımıza bir şey gelmeden önce belli yıllar içinde, Çanakkale`yi daha sağlam yapılara kavuşturmanın fırsatını yakalamış olacağız. Okullarımız büyük derece de yenilendi. Başka kamu binalarımız var; eski hastane, eski kız yetiştirme yurdu gibi. Denetimini yapacağız. Afet risk raporunu alacağız ki; ana arterler yıkılınca yollar kapandı. O kötü tecrübeler, burada tedbir almanın yolunu açacak" dedi.
 
"Sosyal konutlar için çalışmalarımıza başladık"
Başkan Gökhan gazetecilerin Sosyal Konutlara dair sorularına cevaben ise, "Sosyal konutlarla ilgili bir projemiz var. Her şeyimiz hazır. Bir tek yapım süreci var. Bu yapım süreciyle ilgili, orada maalesef 5 katlı konutlar var. `İlave 3 kat ile 8 kat olabilir` dedik. Henüz müteahhit arkadaşlar bunu yeterli bulmadıkları için ilgilenmediler. Orada yaşayan insanlar da ilave para vermek istemiyor. `Belediye bir şey yapabilir mi? Sosyal konutların müteahhitliğini üstlenebilir mi?` gibi konularda çalışmalarımızı başladık. Hatta çalışmamızı mimara verdik. Hepsini tek seferde değil ama dörde bölerek, peyder pey çalışmasını tamamlayacağız. Bazı mevzuatlar çıkabilir, yeni finansman modelleri ortaya çıkabilir. Bunlardan da faydalanacağız. Bu felaket bizi biraz daha haraketli hale getirdi. Daha da hızlanmış olacağız. Büyük bir felakete uğramadan, büyük bir yıkıma uğramadan; doğal afeti geçirmenin yollarını bulacağız" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş