Gökhan: “Ben fikrimi söyledim”

Daha önce de gündeme gelen Cumhuriyet Meydanı`ndaki ve ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi altındaki Çanakkale Savaşları sırasında kullanılan toplar Belediye Meclisi gündemine de geldi. “Ben kendi fikrimi söyledim” diyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Topun kaldırılıp kaldırılmaması ayrı bir konudur. Ancak o topların ait oldukları yerlerin askeri alanlar olduğunu düşünüyorum. Bu benim fikrim” ifadelerini kullandı. AKP Grubu Başkanvekili Kadir Eren Kemerli ise, “Halkın önüne sandık koyun” önerisini getirdi. Gökhan, “Ben o topu kaldırma yetkisinde değilim, sadece fikrimi söyledim. Sandığa gerek yok, toplar zaten orada duruyor” dedi.

867
Çanakkale Savaşları`ndan kalma iki top Belediye Meclisi`nin de gündemine geldi. AKP`li vekil İsmail Kaşdemir`in açıklamalarına değinen Gökhan, Kaşdemir`in ÇOMÜ altındaki topun kötü görüntüsünün onu rahatsız edip etmediğini de sordu. “Çanakkale Milletvekilimiz sayın İsmail Kaşdemir`in açıklamaları var. Toplardan utanmıyormuş. `Toplardan utanmıyorum ben` diyor” ifadelerini kullanan Gökhan, “Top meselesi biliyorsunuz, gündemi çok meşgul etti. Bir Cumhuriyet Meydanı`ndaki top var, bir de görmezden gelinen üniversitenin altındaki paslı top var. o konuyla ilgili birşey söylemedi. O top hala orada duruyor! Bunu hamaset konusu haline getirdiler. Elbette ki, Çanakkale Savaşları hepimiz için önemli, tarihimiz önemli, toplar önemli, onları tarih belleğimiz olarak nerede kullanılmışsa, oralarda gelecek nesillere, görüntü olarak sunmamız lazım. Bizim kentimizdeki top, 1980 senesinde ihtilal zamanında, askerler tarafından getirilmiş, kimseye sorulmadan tak diye konmuş, öyle duruyor. Eğer tarihe saygılıysak ve tarihi objeleri de kentin herhangi bir yerinde kullanacaksak, -ki ben askeri araç ve gereçlerin, askeri alanlar içinde sergilenmesi taraftarıyım, bu batıda da böyle- o zaman o topa layık bir çevre düzeni yapmalıyız. Bir tarihçe, görsellik, bir gezinti alanı olmalı. Şimdi dikkat edin, üstüne çıkıyorlar, taşların arası yaprak doluyor, sigara paketi atılıyor. Ben onun o topa karşıyım. O topun orada olmasına karşı değilim, topları biz de seviyoruz. Toplarla bir derdimiz yok. Oradaki örtü sembolu de savaş algısının üstünü örtmek amacıyla yapılan sembolik bir eylemdir. Topun kalkması için yapılmadı o örtü. Olayı tamamen hamasete çevirerek önünde basın açıklaması yaptılar. Gidin üniversitenin altında da basın açıklaması yapın. Onun için bu kentte böyle hamasi işlere yer yok. O top, o haliyle orada sakıncalı. Zaten meydan düzenlemesi yapılırken, o top oradan kalkacak. Topa karşı değiliz, asla böyle bir düşüncesi olamaz. Ama bir tarihi objemizin, orada üniversite altlarında ya da burada özensiz bir şekilde olmasına şiddetle karşıyım” dedi.
 
“Bu benim kişisel düşüncem”
AKP Grup Başkanvekili Kadir Eren Kemerli`nin ise, topla ilgili olarak Başkan Gökhan`a topun kalkıp, kalkmaması ile ilgili olarak halkın önüne sandık koyma önerisinde bulundu. Kemerli, Başkan Gökhan`ın çevre düzeni konusunda gündeme getirdiği konuların ise `bahane` olduğunu ifade ederek, topların sorumluluğunu alan kişi ya da kurumların yapması gerekekeni yapmıyorsa, Çanakkale Belediyesi olarak yaptırılması gerektiğini ifade etti. Gökhan ise, böyle bir girişimi olduğunu ifade ederek, “Her iki topun da orada olmasına karşıyım. Açık söylüyorum, topların yeri askeri alanlardır” dedi. Kemerli ise, “O zaman Çanakkale halkının önüne sandığı koyun, nasıl kaldıracaksınız, rica ederek mi kaldıracaksınız” derken Başkan Gökhan da, “Elbette rica ederek kaldıracağım, başka nasıl kaldırayım” dedi. Gökhan, “Hiç polemik yapma. Üniversitenin oradaki top halka sorarak mı getirildi? Cumhuriyet Meydanı`ndaki top halka sorarak mı getirildi? Askeri faşist rejimin dikte ederek koyduğu toptur. Onun oradaki varlığına karşıyım. Onu şu aşamada sadece beyan ederim, o topa elimi süremem, birşey yapmak durumunda değilim. Dursun, bir sıkıntı da yok, ben düşüncemi söylüyorum. Ayrıca neden sandık koyayım? Ben onu kaldırmaya kalkışmıyorum ki; düşüncemi söyleyip, onu orada olmasının uygun olmadığını söylüyorum. Bu benim kişisel düşüncem, o top orada durur, durmaz bu ayrı. Ben durumu ilişkin kişisel düşüncemi söylüyorum” şeklinde konuştu.
 
“Bu bir suçtur”
“Üniversitenin altındaki o topun duruş şekli, pisliği, kiri, pası ve sahipsizliği daha acı” diyen Gökhan, “Cumhuriyet Meydanı`ndaki top orada duruyor, durabilir, biz isteriz veya istemeyiz o ayrı bir konu. Ama ya öbür top? Onu kim getirdi biliyor musunuz? Vali Güngör Azim Tuna getirdi. Kumkale Tabyaları`ndan alınıp getirdi ve yapılan işlem suçtur. O bir tarihi eserdir ve tarihi eserler yerinden alınıp, ulu orta bir yere konulamaz. Suçtur. Buradan söylüyorum kamuoyu duyuyor. Suç duyurusunda da bulundum. Hepsini yaptım, hiç kafanızı yormayın. Top seven sayın milletvekili o topu görmüyor mu? Ama sırf beni eleştirmek için, belediyeyi eleştirmek için oradaki hamasete sığınıyor. Ben hamaset yapmıyorum. Savcılar duydu mu bilmiyorum. O topun orada olması suçtur. Ben kurula suç duyurusunda bulundum. Kurulun görevidir o” ifadelerini kullandı.
 
“12 Eylül`ü hatırlamayalım”
CHP Grubu Başkanvekili Celal Karakaş ise “Ne olursa olsun, bu kentte 12 Eylül kalıntılarını artık görmeyelim. Daha önce de söyledim, şimdi de söylüyorum, biz Kordonda askeri hastaneye kadar yürüyorduk, Çimenlik Kalesi`nin önünden yürüyerek Sarıçay`a kadar geçiyorduk, sağda solda bu toplar yoktu. Hatırlamayalım, güzel birşey değil ki 12 Eylül ve 12 öncesi yaşadıklarımız. Başka biryerde olsun, belediye de üzerine düşeni yapacaktır. Bence uzatılacak bir konu değil” açıklamasında bulunmdu. MHP Grubunun tek üyesi olan Mustafa Doğan ise, top mevzusunun uzatılmaması gerektiğini ifade ederek, “O top Çanakkale`ye gelen insanların ilgisini en çok çeken objedir. Biri topa karsı olabilir, biri Truva Atı`na karşı olabilir. Dolayısıyla bu konuyu fazla uzatmamak gerekir” dedi.
Paylaş